Reisapotheek, Tijdens de reis

Ziek op reis: Reizigersdiarree

4 mei 2016
reizigersdiarree

Je kent het gevoel vast wel. Je buik borrelt en je moet een sprintje trekken naar de WC, oh oh. Het eten en drinken wat je hebt gegeten van het straatstalletje gisteravond is toch niet zo goed gevallen. Wat kun je dan het beste doen en welke geneesmiddelen kan je dan het best gebruiken? Sowieso is voorkomen natuurlijk beter, maar ik vertel je hier alles wat je moet weten over: Reizigersdiarree!

Acute diarree komt vaak voor bij reizigers en de oorzaak hiervan is meestal een infectie met een virus of bacterie. Je hebt last van waterdunne ontlasting, winderigheid, buikpijn en voelt je niet lekker. Het wordt in 80% van de gevallen veroorzaakt door een bacterie en dan vooral de E. coli. Jep, de chef heeft waarschijnlijk zijn handen dus niet goed gewassen na zijn bezoek aan de wc. Het duurt ongeveer 3-5 dagen voordat je er weer bovenop bent.

Zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen

  • Was je handen vaak met zeep. Doodgewoon je handen wassen met zeep werkt beter dan desinfecterende handgel!
  • Twijfel je of het water uit de kraan te drinken is? Drink dan water uit een gesealde waterfles, gekookt water of een kopje hete thee.
  • Eet geen eten van een straatstalletje wat je niet vertrouwt.
  • Eet geen koude salades, ongeschild fruit of rauw voedsel.
  • Let erop dat warme maaltijden heet worden geserveerd.

waterdrinken

De behandeling

Eigenlijk gaat de diarree meestal vanzelf over binnen 3-5 dagen met of zonder medicatie. Toch is er 1 ding waar je erg goed op moet letten: Uitdroging. Je verliest namelijk veel vocht en daarom moet je dit weer aanvullen met water, thee, bouillon. Volwassenen dienen tenminste 1,5 liter per dag te drinken en kinderen 1 liter.

  • Je kunt beter geen grote hoeveelheden appelsap drinken, aangezien dit juist weer laxerend werkt. Ook koemelk is niet aan te raden, dit kan de diarree ook weer verergeren.
  • Blijf ook gewoon eten waar je zin in hebt en wat je kan verdragen.
  • Bij een verhoogd risico op uitdroging kun je een zakje ORS innemen na elke waterdunne ontlasting. Dit zorgt ervoor dat de zouten in je lichaam weer worden aangevuld

Het is dus eigenlijk uitzieken. Moet je toch echt weer verder met reizen en is de diarree nog steeds niet over? Dan kun je ervoor kiezen om diarreeremmers te gebruiken. Je kunt hiervoor Loperamide (Imodium) gebruiken. Dit geneesmiddel vermindert de lediging van de darmen. Na inname zal de diarree voor enkele uren stoppen, maar het verhelpt de diarree dus niet! Je kunt dit middel het best alleen gebruiken als je echt niet anders kan, want als je daarna stopt met Loperamide, zal alles er toch nog uit moeten.
ORS en Loperamide mag je niet langer dan 2 dagen achtereenvolgens gebruiken.

De verkrijgbare middelen Norrit en Tasectan hebben geen plaats in de behandeling van acute diarree. Het gebruik hiervan wordt afgeraden vanwege de lage effectiviteit en mogelijke bijwerkingen. 

Wanneer raadpleeg je een arts?

Houdt de diarree langer dan 3 dagen aan en wordt het maar niet minder of juist erger? Dan is het raadzaam om toch maar eens een arts te raadplegen. Dit is natuurlijk ook aan te raden wanneer de diarree met hevige verschijnselen gepaard gaat, zoals bloed bij de ontlasting.

Opletten met medicatie

Gebruik je bijvoorbeeld de anticonceptiepil en heb je ernstige, waterdunne diarree binnen 3-4 uur na inname van je pil? Dan is deze niet meer betrouwbaar! Je dient dan een nieuwe pil in te nemen, dit kan tot uiterlijk 36 uur na inname van de laatste pil die nog goed in je lichaam is opgenomen.

Gelukkig ben ik zelf nooit echt heel ziek geweest door reizigersdiarree. Ik heb uiteraard wel eens last van diarree gehad op reis, maar gelukkig was dit altijd maar van korte duur. Loperamide werkt wel erg goed om een ritje in een bus te overleven.

Heb jij wel eens dagenlang op de wc gezeten op reis?

 

Dit Vind Je ook Leuk

18 Comments

  • Reply Jennifer 5 mei 2016 at 11:53

    De eerste keer in Ghana had ik het heel erg (waterdun). Toen moest ik inderdaad weleens rennen haha. Gelukkig viel het de andere keren wel mee, geen idee waar dat aan ligt dan maar mij hoor je niet klagen!

    • Reply Mellisa 6 mei 2016 at 12:11

      Haha, vreselijk gevoel! Gelukkig gaat het snel over 🙂

  • Reply Kelly | Dutchie on the Road 6 mei 2016 at 20:52

    Zo vreselijk altijd. Ik liep een voedselvergiftiging op in Jordanië…in Wadi Rum. Dat is serieus een zeer onhandige plek voor een dergelijk ongemak. Nog nooit voelde ik me zo ongemakkelijk. Twee dagen later vloog ik terug naar Nederland en ik kan je vertellen dat het een zeeeeer lange vlucht was. Ik ben nog nooit zo blij geweest dat Amsterdam in zicht was, haha.

    • Reply Mellisa 11 mei 2016 at 08:55

      Oh wat lijkt me dat vreselijk in een vliegtuig zeg. Je hebt het overleefd in ieder geval!

  • Reply Linda | travellersoftheworld 7 mei 2016 at 14:12

    Nog niet! Maar ik ben ook nog nooit buiten Europa weg geweest. In Parijs had ik wel griep, wat was dat vervelend zeg (vooral voor mijn eetlust). Deze zomer ga ik naar Maleisië, hopelijk word ik niet ziek!

    • Reply Mellisa 11 mei 2016 at 08:55

      Oh wat leuk, Maleisië! Ik hoop het ook voor je!

  • Reply Yvonne 9 mei 2016 at 16:18

    Wat een handig artikel dit, zo kun je je studie weer gebruiken om mensen te informeren, leuk! Toevallig zag ik gisteren een vraag van iemand die ook ziek is, in Laos, met bloed in de ontlasting. Ik had al geadviseerd om naar een arts te gaan, leek mij in dat geval toch het beste en baadt het niet dan schaadt het niet (alhoewel… in Laos… hmmm 😉 ), gelukkig blijkt dat dus ook juist.

    • Reply Mellisa 11 mei 2016 at 08:56

      Oei dat klinkt inderdaad niet heel goed. Kan natuurlijk ook zoiets simpels zijn als aambeien, maar je weet maar nooit, het klinkt in in ieder geval niet pluis en dan is naar de arts gaan zeker een goed idee.

  • Reply Stéphanie 9 mei 2016 at 21:37

    Ja, ik heb er wel eens last van gehad, tijdens het vliegen zelfs! Ik kon geen kant op natuurlijk en moest wachten totdat het eerste toilet op Schiphol in zicht was. Dit was tijdens een terugreis vanuit Tunesie (op het vliegveld een burger gegeten en het was zeer waarschijnlijk onhygienisch klaargemaakt) Dit was mijn langste vlucht ooit! Nu let ik extra op als ik iets voor een vliegreis eet.. Handig artikel, wellicht toch maar Loperamide standaard op zak hebben, je weet maar nooit. Grappige cover foto trouwens 😉

    • Reply Mellisa 11 mei 2016 at 08:57

      Och, ook al tijdens een vliegreis. Dat lijkt me echt vreselijk, dan is Loperamide dus best een uitkomst 🙂

  • Reply Aniek 12 mei 2016 at 21:29

    Even afkloppen, maar gelukkig word ik nooit ziek op reis. Wat fietsblessuren daargelaten als ik op fietsreis ga. Daar ben ik inmiddels ervaringsdeskundige in.

    • Reply Mellisa 15 mei 2016 at 21:26

      Fijn om te horen! Haha, dat is ook een expertise.

  • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 12 mei 2016 at 21:39

    Op reis heb ik er wel vaker last van gehad. Loperamide helpt zeker tijdens lange busritten 😉 Eén keer in Azië ging het niet meer over, duurde echt 2 weken ofzo. Uiteindelijk naar een kliniek in Vietnam geweest, aan het infuus, antibiotica mee, iets met uitdroging inderdaad. Je moet echt zo je best doen om niet uit te drogen als het zolang duurt. Ik was ook eigenwijs, dacht gaat wel weer over 😉

    • Reply Mellisa 15 mei 2016 at 21:29

      Jeetje, dat is best heftig dat je naar een ziekenhuis moest.

  • Reply Marijke 13 mei 2016 at 09:21

    Ik heb dit godzijdank nog nooit meegemaakt, terwijl ik soms wel eens risico’s neem met streetfood etc 😉 Ik heb wel altijd een imodium en zoutoplossing tegen uitdroging bij, maar dus gelukkig heb ik dit nog nooit nodig gehad. Ik denk dat ik echt flink zou balen als ik een hele reisdag (of meerdere) zou kwijtspelen door om de haverklap naar het toilet te moeten lopen!

    • Reply Mellisa 15 mei 2016 at 21:30

      Dat is zeker zonde en goed dat je dat altijd al standaard bij je hebt.

  • Reply Jempi 14 mei 2016 at 15:44

    Nuttige tips! Met leidingwater is het inderdaad altijd uitkijken op reis! Kan je nagaan hoe verwend wij hier zijn in onze landjes, ongelooflijk lekker kraantjeswater waar je volop kan van drinken en toch kopen zeer veel mensen hier nog flesjeswater, duh…

    • Reply Mellisa 15 mei 2016 at 21:32

      Ja gek hè, hier in Utrecht hebben we echt heerlijk leidingwater! Soms koop ik nog wel eens een watertje met prik en een smaakje, maar verder altijd m’n dopper bij me met kraanwater!

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.