Reisapotheek, Tijdens de reis

Ziek op reis: Overgeven & Misselijkheid

16 oktober 2015

Het is misschien wel bekend bij je, je hebt iets verkeerds op reis gegeten en het komt er na een tijdje uit. Meestal is het dan wel over, maar het kan ook zijn dat je een echte voedselvergiftiging hebt opgelopen. Je kunt ook een virus onder de leden hebben, waardoor je constant moet overgeven. Wat moet je dan doen op reis? Gelijk naar het ziekenhuis rennen of zijn er eerst andere maatregelen die je kunt treffen? Deze keer wat zelfzorg adviezen wat je kunt doen bij overgeven en misselijkheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard kun je beter voorkomen dan genezen en dat kun je doen door bijvoorbeeld ‘goed’ voedsel te eten. Gewoon ziek worden door een virus heb je helaas niet zelf in de hand. Enkele tips voor het voorkomen van een infectie:

 • Was je handen vaak met zeep. Doodgewoon je handen wassen met zeep werkt beter dan desinfecterende handgel!
 • Twijfel je of het water uit de kraan te drinken is? Drink dan water uit een gesealde waterfles, gekookt water of een kopje hete thee.
 • Eet geen eten van een straatstalletje wat je niet vertrouwt.
 • Eet geen koude salades, ongeschild fruit of rauw voedsel.
 • Let erop dat warme maaltijden heet worden geserveerd.

Hoe behandel je het overgeven of misselijkheid?

Vaak gaat een voedselvergiftiging na 2 tot 3 dagen wel over, maar het kan ook 6 tot 10 dagen duren. Het moet er namelijk gewoon uit. Het kan ook een combinatie van diarree en overgeven zijn. Je kunt je ook nog erg misselijk voelen. Enkele tips wat je zelf kunt doen of innemen.

 • Je kunt veel vocht verliezen door overgeven. Probeer dan even je maag tot rust te laten komen en probeer dan wat te drinken en te eten. Gaat dit niet en moet je weer overgeven? Neem dan om de 5 à 10 minuten een klein slokje water. Je kunt dan een ORS zakje oplossen in water en dit in kleine beetjes opdrinken. Dit is een mengsel van zouten en suikers.
 • Misselijkheid kun je verhelpen met een kop gemberthee. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de misselijkheid kan afnemen door gember!
 • Ben je wel van het overgeven af maar nog steeds erg misselijk en helpt gember ook niet? Dan zou ik toch aanraden om het nog even aan te kijken. Kun je echt niet verder met je reis en heb je echt iets nodig tegen de misselijkheid? Dan stap je misschien de apotheek uit met Domperidon, Metoclopramide of Ondansetron. Dit zijn echter geneesmiddelen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn en dat is niet voor niets. Wees hier dan ook bedacht op, wanneer je bijvoorbeeld zelf medicatie voor een bepaalde aandoening gebruikt. Laat dan eerst checken of deze geneesmiddelen wel samen kunnen. (Volgens mij weten ze in sommige landen in een apotheek vrij weinig, dus dan heb je er helaas niet zoveel aan…)

Wanneer moet ik naar een arts?

Wordt het overgeven na een dag niet minder en houd je dus helemaal geen vocht vast? Dan is het toch misschien slim om een arts te raadplegen. Uiteraard moet je ook een arts raadplegen wanneer je het ‘niet-pluis’ gevoel hebt. Denk maar bijvoorbeeld aan bloed bij het braaksel.

Zelf ben ik een keer in Indonesië goed ziek geworden en lag ik alleen maar op bed met een emmer naast me. Ik moest constant overgeven en als remedie kreeg ik van m’n tante Pocari Sweat. Opzich een goed drankje vanwege de aanwezige zouten en suikers. Alleen kwam alles er weer uit. Ik werd gedwongen door familie om naar het ziekenhuis te gaan en ze wilde me daar aan een infuus leggen + een nacht ter observatie houden. Doei! Dit wilde ik niet als jong kind en protesteerde. Uiteindelijk ben ik volgens mij naar huis gestuurd met antibioticum en ging het snel alweer beter met me. 

Let jij goed op het eten en drinken op reis? Of ben je net als ik ook zo ziek geweest op reis?

Bron foto: Flickr the_gaslight_shelter

Dit Vind Je ook Leuk

4 Comments

 • Reply Eva - eighty7 16 oktober 2015 at 21:46

  Ik ben in Indonesië ook wel eens niet lekker geworden. Voldoende drinken en hopen dat het snel overgaat ;

  • Reply Mellisa 17 oktober 2015 at 14:19

   Haha ja dat is het enige wat je vaak kunt doen. Behalve als je dus al het water er gelijk weer uit gooit 🙁

 • Reply Marc De Baecke 11 november 2016 at 12:58

  Beste, Wij gaan de laatste jaren vaak op reis naar de Canarische eilanden. Na dag 6 of 7 ( ik kan er mijn klok op gelijk zetten ) krijg ik plots gebrek aan eetlust, drink ik enkel nog aquarius om mijn vocht op peil te houden. Enkele uren later wordt ik dan kotsmisselijk en ga overgeven. Ik voel me dan rillerig en begin te schudden. ( dit bij een temperatuur van om en bij de 30°. Aan de voeding ligt het volgens mij niet want we koken alles zelf en ik eet enkel gekookte groenten. Nadien, als mijn maag leeg is, komt de gal naar buiten, geel en bitter. Na ongeveer 24 uur gaat de misselijkheid over en kan ik terug normaal functioneren. In het verleden ondervond ik dit fenomeen ook bij reizen ronde de Middellandse zee ( Kreta, Turkije, Spanje … ) Zou hier een preventief middel voor bestaan ? Is dit een virale besmetting ? Misschien weet u mij raad ….

  • Reply Mellisa 11 november 2016 at 21:43

   Hoi! Ik ben geen dokter dus ik kan je hier geen verklaring voor geven. Het zou iets te maken kunnen hebben met dat je dan eindelijk rust hebt in een vakantie en dan juist alle stress naar buiten komt in de vorm van overgeven. Ik zou hier toch eens met je huisarts over gaan overleggen!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.