Bolivia, Wereldreis, Zuid-Amerika

Wereldreis week 9: De meest gevaarlijke weg ter wereld en Titicacameer

18 april 2017
Dangerous road

Na de Spaanse lessen kriebelde het toch wel weer om iets actiefs te gaan doen. Het was heerlijk om weer even in de ‘klas’ te zitten, maar na een tijdje verveelde het toch weer een beetje. Dus namen we de nachtbus naar La Paz en fietsten we op de meest gevaarlijke weg ter wereld. We vervolgen onze reis naar het Titicacameer!

Het rauwe La Paz

We hebben een redelijk luxe bus met enorme stoelen voor ongeveer €13. Ik ben tevreden, al kan ik niet echt slapen. De weg van Sucre naar La Paz is namelijk niet de beste weg en de bus hobbelt dan ook alle kanten op. We komen vroeg in de ochtend aan en we kunnen gelukkig gelijk in onze kamer, heel fijn! Het hostel zit midden in het toeristische centrum, wat wel zo fijn is in een stad als La Paz. Het is namelijk niet de meest veilige stad en ze raden het af om na zonsondergang afstanden van 1 km af te leggen, bizar!

We verkennen de stad door het bezoek aan een nogal saai museum. Geen aanrader en ik mocht er ook geen foto’s maken. We vervolgen onze weg naar de kabelbaan die ons naar El Alto zal brengen, het armste gebied in La Paz. Bij de kabelbaan zien we opeens een bekende lopen, namelijk een vriend van Edwin. Heel bizar, maar de wereld is blijkbaar erg klein. We lopen wat op de markt in El Alto, maar we moeten goed op onze spullen letten.

The Dangerous Road mountainbiken

Op maandag worden we opgehaald om van de meest gevaarlijke weg ter wereld te mountainbiken. Hij is niet zo gevaarlijk meer als eerst, aangezien er geen auto’s meer rijden, maar alsnog is het niet geheel zonder risico. Je begint op zo’n 4000 meter hoog en eindigt ongeveer 3 km lager. Op het begin was het nogal frisjes en had ik echt mijn thermoshirt en jas nodig. Daarna begon het ook nog opeens keihard te regenen, maar gelukkig bleven we ongeveer 20 minuten schuilen in het busje voordat we weer verder gingen. Daarna bleef het gelukkig droog en werd het ook steeds warmer!

Onderweg maakte een klein meisje een flinke smakkerd, waardoor zij niet meer wilde fietsen. Gelukkig volgen de busjes ons en kon ze zo naar het eindpunt. Het was wel een beetje te verwachten, want ze ging veel te hard voor haar doen. Ik zat namelijk altijd bij de laatste groep, terwijl zij bij met de kopgroep meeging. Gewoon je eigen tempo aanhouden! Op de Facebook pagina van Grenzeloos Reizen kun je een filmpje vinden!

Op naar het Titicacameer!

La Paz is verder niet een heel boeiende stad, dus besluiten we snel door te reizen naar het Titicacameer. Het hoogst gelegen meer ter wereld. We komen aan in Copacabana, nee niet die in Brazilië, maar in Bolivia 😉 Het is een toeristisch dorpje waar je overal voor heel weinig geld vis kunt eten, namelijk trucha, oftewel forel. We ontmoeten aardige Denen, waar we een tijdje mee optrekken. In Denemarken hebben ze alles nog beter geregeld dan in Nederland 😉 Altijd leuk om te horen hoe alles in andere landen in elkaar steekt.

Na 2 nachten gerelaxed te hebben aan het meer en zonsondergangen hebben bekeken, nemen we de boot naar Isla del Sol. Hier slapen we een nachtje en lopen we korte stukjes over het eiland. Het Noorden is niet bereikbaar vanwege ruzies tussen de bevolking. De toeristen slapen in het Zuiden en het Noorden krijgt hierdoor nauwelijks geld van het toerisme. Ze zijn hier kwaad over, dus hebben ze de toegang tot het Noordelijke stuk maar gesloten. Lopen op Isla del Sol is best zwaar vanwege de hoogte (bijna 4000 meter) en dan zijn die trappen niet niks. Ik begin aan een nieuw boek en zit heerlijk voor ons kamertje. Ik geniet heerlijk van de rust!

Durf jij the dangerous road te mountainbiken?

 

Dit Vind Je ook Leuk

13 Comments

 • Reply Jessica 18 april 2017 at 14:52

  Die route ziet er best heftig uit! Maar wel ontzettend gaaf om daar een keer te mountainbiken, lijkt me. En zoals je zelf al zegt: gewoon lekker op je eigen tempo gaan. 😉

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 22:21

   Zeker! En dat is gewoon de beste tip, je eigen tempo!

 • Reply alte.ve 18 april 2017 at 18:06

  Hoi Melissa, spectaculair hoor dat fietsen. Leuk om steeds te lezen wat jullie allemaal meemaken. Bij het meer en de foto’s heel herkenbaar. Vorig jasr naar Peru geweest en natuurlijk ook hierna toe. En was koud!!!! Veel succes verder uit een koud Soest

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 22:22

   Haha! Het titicacameer is echt prachtig en wat leuk dat jullie ook naar Peru zijn geweest. Nu al ongeveer 2 weken in dit land en vind het heerlijk!

 • Reply Lotte 18 april 2017 at 20:01

  Wauw, ik vind het echt stoer dat je de gevaarlijkste weg hebt gefietst! 🙂 Fijn om weer wat actiefs te doen en tegelijk ook om een nieuw boek te beginnen lezen, dat is er zo heerlijk aan reizen: elke dag weer je eigen tempo.

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 22:23

   Haha thanks! Ik ben het reizen nog lang niet zat 😉

 • Reply Danique 20 april 2017 at 01:06

  Wauw, vet! Lijkt mij heel tof om die route een keer te mountainbiken.

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 22:30

   Echt een aanrader als je van adrenaline houdt!

 • Reply Yvonne 24 april 2017 at 22:38

  Fantastische foto’s! Ik kan me van La Paz niet zoveel meer herinneren, want we hadden daar last van hoogteziekte. Wat super stoer dat jullie gewoon die weg zijn gaan fietsen. Echt heel gaaf en een unieke ervaring. Het Titicaca meer vond ik echt heel mooi, vooral het eilandje Amantani, waar we bij een lokale familie hebben overnacht. Veel plezier verder!!

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 22:31

   Oh dat is balen, ik heb er gelukkig geen last van gehad! Wij zijn ook in Amantani geweest, was echt geweldig 🙂 Volgende blog komt eraan!

 • Reply Opa&Oma 25 april 2017 at 19:08

  Hoi Mellisa/Edwin,
  Wat laten jullie ons genieten van mooie panorama,s mooie opnames en spannende verhalen.
  We kijken elke keer naar het einde van de wereld,( tv),maar hebben jullie nog steeds niet waargenomen.
  We zijn blij dat alles goed verloopt.Hier gaat alles goed!
  Dus geniet zorgeloos verder.Hartelijke groet van Opa en Oma Wezep.
  Ps:Dit avontuur nemen ze jullie nooit meer af!.

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 22:34

   Hi Opa & Oma, wat leuk dat jullie steeds alles lezen 🙂 Wij kijken helemaal het einde ook telkens terug, maar we zijn eruit gelaten denk ik. Niet leuk genoeg misschien haha!

   Mooi dat alles goed gaat in Nederland en wat leuk dat we er een nichtje bij hebben hè 🙂 Zo schattig!
   Groetjes uit Peru!

 • Reply Marcella 9 mei 2017 at 08:19

  Die weg ziet er pittig uit, en zo klinkt het ook! Even 3km dalen. Stoer hoor! Die pakken ook, lol! Mooie ervaringen weer!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.