Azië, Persoonlijk, Sri Lanka, Wereldreis

Wereldreis week 20-21: Weerzien met Azië, Sri Lanka

23 augustus 2017
Trein Ella

Na onze tussenstop in Nederland is het tijd voor onze volgende stop: Azië. We starten in Sri Lanka en maken weer kennis met alle geuren en kleuren van Azië. Het is weer even wennen, die chaotische tuktuks en bussen overal. Snel zien we de rijke cultuur van Sri Lanka en de theeplantages.

Colombo Colombo

Eerste kennismaking met Sri Lanka

Veel reizigers starten hun reis in Sri Lanka in Negombo, wij hebben ons echter niet goed ingelezen en starten onze reis in Colombo. Hier heb ik echter geen spijt van, want hier vind je écht lekker eten en her en der interessante dingen om te bezoeken. Vervolgens nemen we de trein naar Anuradhapura, de treinrit duurt enorm lang want we stoppen op elk klein stationnetje. Het is wel een echte binnenkomer in dit landje, opgepropt in de trein en om de 10 seconde komt er een verkoper langs om zijn eten of drinken te verkopen. We hoeven dus geen honger te lijden.

Anuradhapura Anuradhapura AnuradhapuraAnuradhapura

In Anuradhapura zijn we eigenwijs en willen we geen 25 dollar entree betalen per persoon om langs de bezienswaardigheden te fietsen. Eerst doen we de tempels aan waarbij je een kleine entree moet betalen. De rest doen we stiekem via een omweg, om zo de bewakers te omzeilen. Oke, ik weet dat het niet netjes is. Maar uiteindelijk worden we ontdekt en hebben we niet alles gezien, maar wel veel 😉

Het strand en de bergen in

Na wat cultuur reizen we af naar de badplaats Uppuveli, in de hoop dat het hier walvissenseizoen is. Helaas is de wind al gedraaid of iets dergelijks en zijn er geen walvissen meer. Jammer, want hier is het nog niet zo massaal als in Mirissa en mag je dus ook het water in om ze te bekijken met je snorkel. We relaxen wat aan het strand, eten lekkere curries en doen een snorkeltour. Helaas valt het laatste flink tegen, want het koraal bij Pigeon Island is helemaal dood door toeristen die niet kunnen snorkelen en het zicht is heel slecht. Het is heet en met 2 ventilatoren overleven we de nachten zonder al te veel te zweten.

Kandy Kandyblauwe saffier

Cultuur, dé treinreis en theeplantages

Na het strandleven is het weer tijd voor cultuur. Kandy it is! In een bus met airconditioning rijden we naar Kandy, een hele andere gewaarwording dan de lokale bus waar je op een houten plankje van A naar B wordt gebracht. In Kandy zitten we in een ontzettend fijn én goedkoop guesthouse. We verblijven er maar liefst 4 nachten, omdat het er zo heerlijk is. Via de eigenaar regelen we een scooter bij een ander hotel en rijden we rond in de heuvels van Kandy. Een thee fabriek en een juwelier later, ben ik opeens in het bezit van een prachtige ring met blauwe en witte saffieren.

Dambulla Dambulla

Zo gek als wij zijn, doen we vanuit Kandy een dagtrip naar Dambulla op de scooter. Een rit die volgens Google Maps 1,5 uur zou moeten duren, duurde minimaal wel 2 uur. We bezoeken de veel te dure grot tempel met zijn beelden in, jawel, grotten. De tempel is mooi en je hebt ook een mooi uitzicht, maar 10 dollar vond ik het eerlijk gezegd niet waard.

Trein Ella Trein ELla Trein Ella

In Kandy stappen we op de trein, wat voor velen een hoogtepunt is in Sri Lanka. De trein is oud en tuft met zo’n 30 km/uur langs de diepe dalen van de bergen. In de 2e klas is het prima vertoeven met een raampje open en het wordt uiteindelijk zelfs een beetje fris richting het einde! Het is prachtig, maar na 7 uur in een tuffende trein ben ik wel blij als we in Ella zijn aangekomen.

Anuradhapura

Het lekkere eten in Ella

Ella is toeristisch, maar man wat kan je hier lekker eten voor weinig geld. Er zijn zoveel restaurantjes en ze serveren allemaal heerlijke curry’s of roti’s. Ik vind het wel gezellig, zo’n dorpje met veel restaurantjes.

De volgende dag trekken we erop uit en beklimmen we little Adam’s Peak. Waar je voor de ‘echte’ Adam’s Peak weer eens diep in de buidel moet tasten, is little Adam’s Peak helemaal gratis! Het is heet in de brandende zon en het pad gaat vrij steil naar boven en naar beneden. Het uitzicht is echter prachtig en dan is het de klim wel waard.

Tijd voor een theeplantage en wel een eco/biologische theeplantage. De thee die geproduceerd wordt bij Amba, wordt in Engeland voor ongeveer 60 pond verkocht voor 100 gram. Waarom? Alles wordt met de hand gerold en alleen de mooiste blaadjes worden geplukt. We leren van alles over thee en proeven ook verschillende soorten thee. De witte thee is mijn favoriet, alleen vind ik het net iets te prijzig om te kopen. Dat is toch weer de echte backpacker die bij mij naar boven komt dan.

 

Tijd voor wat actiefs, surfen! Na wat onderhandelen nemen we een minivan naar Arugam Bay, surfers paradijs van Sri Lanka.

 

Ben jij al eens op een theeplantage geweest?

Dit Vind Je ook Leuk

3 Comments

 • Reply Roos 23 augustus 2017 at 15:04

  Heey!
  Super gaaf artikel.
  Samen met een vriendin gaan wij ook naar Sri lanka toe, eind dit jaar.
  Even benieuwd hoor, hoe heet het fijne en goedkoper guesthouse in Kandy waar je 4 dagen verbleef?

  Groetjes en geniet van al je avonturen!

  • Reply Mellisa 30 augustus 2017 at 01:54

   Hi! Het heet The Releaf Guesthouse. Op dat moment was de kamer echt heel goedkoop, maar 10 euro vanwege laagseizoen. Het ligt heerlijk in de heuvels, maar je hebt wel vervoer zoals tuktuk nodig om naar het centrum te komen.

 • Reply Evey 16 september 2017 at 20:05

  Ahh klinkt zo fijn allemaal. Hoe was het surfen? Iets voor mij dat Sri Lanka hoor ik al:)

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.