Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Azië, Thailand

Wat Rong Khun Chiang Rai: ‘De Witte Tempel’

7 november 2015
Wat Rong Khun Chiang Rai

Wanneer je in Thailand bent bezoek je uiteraard alle prachtige Boeddhistische tempels die er overal te zien zijn. Mijn oog viel echter op een wel heel bijzondere tempel, namelijk de Wat Rong Khun, die ook wel bekend staat als ‘De Witte Tempel’. Deze tempel staat in Chiang Rai, ongeveer 3 uurtjes met de bus vanaf Chiang Mai.

We hebben zelf een scooter gehuurd en ik ga uiteraard weer lekker achterop. Vanaf het ‘centrum’ van Chiang Rai (ik moet zeggen dat de stad niet echt een centrum heeft) is het ongeveer 20 minuten rijden op de scooter. Vanaf de hoofdweg wordt het goed aangegeven en al snel zien we aan onze linkerkant Wat Rong Khun schitteren. WAT EEN VET GEBOUW, dit kan ik alleen maar in capslock omschrijven. Wowieee, parkeren die scooter, ik wil naar binnen! Ik moest trouwens een foto nemen van deze gekke Aziaat die z’n hondje in een babydrager mee had genomen.

Wat-Rong-Khun5Wat-Rong-Khun6Wat-Rong-Khun4

Bizarre en onderscheidende tempel

Na alle gouden tempels die je wellicht in Chiang Mai en Bangkok hebt gezien, is dit echt totaal iets anders. De tempel is ontworpen door Chalermchai Kositpipat in 1997 en is nog lang niet af. Het tempelcomplex zal naar verwachting pas in 2070 klaar zijn. Helaas gooide de aardbeving in mei 2014 ook nog wat roet in het eten en raakte de tempel zwaar beschadigd. Gelukkig waren daar de donaties en is het complex weer open! Zo zie je op mijn foto’s dat er een aantal gebouwen in de steigers staan. Het schijnt dat de ontwerper vaak aanwezig is op het tempelcomplex, dus je hebt kans om hem te spotten! (hij staat ook bij de ingang in een kartonnen versie, haha)

Wat-Rong-Khun10Wat-Rong-Khun0

Wat Rong Khun: Een soort van hemel en hel

De ontwerper heeft echt nagedacht over het tempelcomplex. Zo beeld hij ‘het verlangen naar iets’ uit met alle enge handen die uit de grond komen, maar ook de dood komt aan bod. De brug naar de tempel wordt bijvoorbeeld bewaakt door twee bewakers en zij bepalen dan het lot. Het hoofdgebouw betreed je zonder schoenen en je mag hier geen foto’s maken. De muren zijn beschilderd met allerlei hedendaagse afbeeldingen die laten zien dat de mensheid een beetje ‘gek’ is. Zo zie je Spiderman, de twee torens die in brand staan op 9/11 en Michael Jackson is er ook te vinden.Wat-Rong-Khun7 Wat-Rong-Khun8

Mooiste toilet ter wereld en donatie

Ik las al over het mooiste toilet ter wereld, maar ik kon me er niks bij voor stellen. Ik moet toegeven, dit is zeker het mooiste toiletgebouw wat ik ooit heb gezien. Helemaal gehuld in het goud en iedereen mag daar naar de wc gaan. Tof! Het complex is trouwens gratis te bezoeken, maar tussen 12 en 1 zijn de opzichters even lunchen. Hierdoor kun je wel foto’s van de tempel maken zonder alle andere toeristen erop! Voor 30 baht kun je een zilveren hangertje kopen en er bijvoorbeeld een wens opschrijven. Deze kun je dan ophangen bij 1 van de ‘bomen’ en zo word je wens dan vereeuwigd in dit tempelcomplex! Wat-Rong-Khun11Wat Rong Khun Wat-Rong-Khun2

Een sarong is trouwens te leen bij de ingang, gratis en voor niets.

Als Nederlanders doen we vaak toch hetzelfde rondje in Thailand, maar heb je wat meer tijd? Sla Chiang Rai dan zeker niet over, ik vond het echt een heerlijk stadje met van alles en nog wat in de buurt. Daarbij vlieg je voor een prikkie weer terug naar Bangkok! Meer over Chiang Rai komt zeker nog, dus stay tuned.

Heb ik je overtuigd om alleen al voor deze tempel naar Chiang Rai af te reizen?

Dit Vind Je ook Leuk

9 Comments

 • Reply Narelle | wegvanhetnoorden.nl 9 november 2015 at 09:59

  Wauw, dit ziet er echt geweldig uit! Ik was nooit zo van Thailand (iets met een Amerikaverslaving…), maar ik zie steeds meer dingen voorbij komen die me enthousiast maken!

  • Reply Mellisa 9 november 2015 at 22:01

   Ik vond Thailand erg leuk! Het viel me super mee qua hoe toeristisch het is. Je komt wel veel Nederlanders tegen, maar dat kan ook wel gezellig zijn vind ik haha.

 • Reply Lotte - scratchingmymap 13 november 2015 at 13:28

  Ik wou ook persé de White Temple bezoeken vorig jaar en ben blij dat ik het gedaan heb, echt eens iets anders dan de rest. Hilarische foto van die man met zijn hondje, OMG! 🙂

  • Reply Mellisa 15 november 2015 at 21:29

   Oooh wat leuk dat je er ook bent geweest! Heb maar weinig mensen gehoord die naar Chiang Rai zijn afgereisd 🙂 Ja dat hondje in die zak snap ik nog steeds niet.

 • Reply Sigrid | My Travel Secret 15 november 2015 at 14:13

  Prachtig gebouw! Nog niet geweest, maar komt vast nog ooit 😉

  • Reply Mellisa 15 november 2015 at 21:34

   Jaa vast wel! Jij als Azië-freak moet hier wel een keer naartoe hoor!

 • Reply ivonne 15 november 2015 at 19:12

  Ik heb al meer goede verhalen gehoord over deze tempel.Als ik nog een keer in Thailand ben wil ik hem wel zien. Ik wist helemaal niet dat hij zelfs onderscheiden is maar hij is ook wel echt apart!

  • Reply Mellisa 15 november 2015 at 21:35

   Doen! En vanuit Chiang Rai zijn er ook andere leuke dingen te doen 🙂

 • Reply 3x doen in Chiang Rai, Thailand - Grenzeloosreizen 30 maart 2016 at 07:03

  […] na een bezoek aan Chiang Mai vertrekken de meesten weer naar het zuiden. Ik moest en zou naar de Witte Tempel afreizen! Dat was al meer dan de moeite waard om de bus vanaf Chiang Mai te pakken. Ik vertel je […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.