Krijg duidelijkheid met Immediate Peak.
Reisapotheek, Vaccinaties & ziekten

Wat is Hepatitis A nou eigenlijk?

6 april 2016
syringe

Wanneer je op reis gaat zul je vaak als vaccinatie een Hepatitis A vaccin aangeraden krijgen. Wellicht ken je de term geelzucht wel, zo wordt Hepatitis A namelijk ook genoemd. De andere varianten B en C klinken vast ook wel bekend in de oren. 

Wat is het en hoe krijg je het?

Hepatitis A is een virus en veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je raakt besmet door uitwerpselen met het virus. Dit kan dus gemakkelijk via voedsel en besmet drinkwater. Je zult gelijk denken aan landen waar de voorzieningen erg slecht zijn, maar Hepatitis A kun je ook in Kroatië krijgen. Hier wordt het water uit de kraan bijvoorbeeld minder goed gezuiverd dan in Nederland. Een persoon die jouw heerlijke maaltijd staat te bereiden, kan maar net vergeten zijn om zijn handen te wassen na een toiletbezoekje. Het kan ook ook overgedragen worden via het bloed en seksueel contact, maar dit is erg zeldzaam.

Wat zijn de symptomen?

Het voelt alsof je griep hebt of wellicht dat je iets verkeerd gegeten hebt. De belangrijkste symptomen zijn namelijk koorts, misselijkheid, vermoeidheid en geen zin meer in eten. Na enkele dagen kan je geel worden, het verschijnsel: geelzucht, kan je urine donker kleuren en je ontlasting juist ontkleuren. De symptomen verschijnen ongeveer 15 – 50 dagen na besmetting. De acute symptomen kunnen wel 2-3 weken aanhouden en je herstel kan zelfs maanden duren! Wanneer je geïnfecteerd bent met Hepatitis A, ben je ook besmettelijk voor anderen. Dit kan zelfs al tot 4 weken voordat je überhaupt symptomen vertoont tot na het verdwijnen van de symptomen.
Ben jij niet gevaccineerd tegen Hepatitis A en kom je in de buurt van een besmet persoon? Dan moet je echt alles schoonmaken wat de persoon heeft aangeraakt, zoals de deurklink, wc-bril etc. als jij niet besmet wilt raken. Veel gezeur dus!

Behandeling & Vaccin

Heb je het virus te pakken? Dan is het eigenlijk alleen maar uitzieken. Rusten en goed eten/drinken is het enige advies. Uiteraard kun je wel pijnstillers innemen, waar Paracetamol een goed middel is om mee te starten.
Je hoeft het virus helemaal niet op te lopen als je jezelf maar laat vaccineren! Een volledige vaccinatie bestaat uit 2 vaccins. Het eerste vaccin is werkzaam na 2-4 weken en heeft een beschermduur van 1 jaar. Laat je jezelf na het eerste vaccin binnen 6 – 12 maanden weer een keer vaccineren? Dan ben je beschermd voor maar liefst 25 jaar! Dit kan zelfs levenslang zijn, maar deze onderzoeken moeten we nog even afwachten. Wanneer je gevaccineerd bent heb je bijna 100% bescherming en kun je dus vrijwel niet besmet raken.

Hier kun je nog wat meer lezen over Hepatitis A
Bron foto’s: Pixabay en Novatravelclinic

Laat je dus vaccineren! Dit hoeft dan pas over 25 jaar weer een keer of wellicht nooit meer!

Ben jij al volledig gevaccineerd tegen Hepatitis A?

Dit Vind Je ook Leuk

6 Comments

 • Reply Jennifer 6 april 2016 at 16:28

  Ik ben gevaccineerd tegen hepatitis A (en B) maar om eerlijk te zijn wist ik niet zo goed wat de ziekte nou precies inhoudt, dus bedankt voor de opheldering! Ik ben nog zeker een jaar of 22 beschermd

  • Reply Mellisa 10 april 2016 at 22:12

   Leuk om te horen! Hepatitis B vaccinatie heb ik ook gehad. B en C zijn toch wel een tikkeltje agressiever dan A!

 • Reply Sanne 12 april 2016 at 10:22

  Fijn artikel met diepgang! Ik laat me altijd braaf vaccineren en ben goed op de hoogte van wat hepatitis B en C inhoud, maar mijn kennis over hepatitis A was tot nu toe nihil. Nu weer helemaal op de hoogte! 🙂

  • Reply Mellisa 13 april 2016 at 11:42

   Bedankt! B & C zijn wel wat heftiger en krijg je gelukkig niet zomaar!

 • Reply Saskia 5 mei 2016 at 05:44

  Ik heb mij destijds ook braaf alten vaccineren tegen hepatitis A maar vraag me af of ik dat vaccin wel nodig had. Was ik niet al lang een of meerdere keren (onbewust) in aanraking geweest met dit virus?
  Hepatitis a besmetting verloopt namelijk vooral bij kinderen vaak zonder symptomen en wellicht dat ik in mijn jeugd al een of meerdere keren besmet ben geraakt (in Nederland of op vakantie).

  Waarom heeft de reiszuster die me vaccineerde niet eerst gevraagd of ik mezelf wilde laten testen op antistoffen hepA voor ze me ging vaccineren?

  Nou ja, toen ik me liet vaccineren was ik nog niet bewust bezig met wel/niet/gedeeltelijk vaccineren. Nu wel. Er komen telkens meer vaccins bij en er wordt telkens voor meer landen geadviseerd je tegen het een of ander in te laten enten.

  • Reply Mellisa 6 mei 2016 at 12:10

   Het kan inderdaad zo zijn dat je al eerder besmet bent geweest zonder symptomen in je jeugd. Het is alleen duurder en meer werk om eerst je antistoffen te gaan meten en dan pas te gaan vaccineren. Ik denk dat 1 van de redenen is waarom het Hepatitis A vaccin vaak gewoon gelijk gegeven zal worden, het kan immers weinig kwaad.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.