Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Centraal-Amerika, Cuba

Vallei van Viñales: hiken en paardrijden

2 oktober 2016
Vallei van Vinales

We laten de grote stad Havana achter ons en nemen de bus naar het westen. Het is tijd om de natuur op te zoeken! Er groeit van alles, maar het gebied staat vooral bekend om de koffieplantages en tabaksvelden. Ik heb het natuurlijk over de Vallei van Viñales. Wat heb ik van de natuur genoten op verschillende manieren!

Vallei van VinalesVallei van Vinales

Op zoek naar een casa

We stappen de bus uit en worden gelijk aangesproken door enkele vrouwen. Of we niet bij hen willen slapen in de casa. We vinden ze maar opdringerig en lopen weg. Uiteindelijk dachten we een deal te hebben, maar de casa zag er heel treurig uit en was nog niet af. Een casa-eigenaresse schiet ons te hulp aan de overkant en we worden opgehaald door Marisol. Onze kamer bij Casa Marisol y Bernardo was super en het eten is echt heerlijk wat ze maakt. We komen even bij op onze opa-schommelstoel en lunchen voordat we te paard de vallei gaan verkennen.

vallei-van-vinales vallei-van-vinales1 Vallei van Vinales Vallei van Vinales vallei-van-vinales2Vallei van Vinales Vallei van Vinales Vallei van Vinales

Iets met een zere rug en paardrijden

Heel eerlijk? Ik heb 1 keer op een paard gezeten op de basisschool op een manege. Ik ben niet zo’n fan van het rijden op dieren en Edwin al helemaal niet. Hij gleed al eerder van een kameel in Marokko. Vooruit, een rustig paard zien we dan wel zitten. We stappen op Caramello en Mojito, onze paarden voor de komende uren. Het paard staat op standje automatisch, want hij weet inmiddels de weg wel. Mijn paard heeft overigens wel heel veel oog voor al het gras en probeert tijdens het lopen steeds ergens een hapje van te nemen.

De Cubaanse sigaren

De eerste stop is bij een tabak boer. We worden ontvangen in de typische huisjes waar de tabaksbladeren normaal drogen. Het typische beeld van de Vallei van Viñales. Wij zijn helaas niet in het seizoen, maar gelukkig kan de boer ons wel vertellen hoe het proces normaal in zijn gang gaat. Hij biedt ons een sigaar aan en ik rook mijn eerste sigaar ooit. Ik vind het verbazingwekkend niet eens vies, stiekem zelfs een beetje lekker! Edwin besluit even 20 sigaren te kopen, echte Cubaanse!

We rijden op ons paard langs de prachtige ‘mogotes’ en ondertussen babbelt de gids net iets teveel met mij dan met Edwin. Wat ik vanavond ga doen etc. Beetje raar, maar daar raak je snel gewend aan in Cuba, dat je gewoon als vrouw veel aandacht krijgt ook al heb je een man naast je lopen 😉

Door naar de koffieplantages

De volgende stop is bij een koffieplantage. Ik ben al vaker op koffieplantages geweest en vind de paar boompjes die ze hier hebben voor de toeristen niet spectaculair. Ik probeer de oude man te verstaan, wanneer hij speciaal voor mij heel langzaam spaans gaat praten. Vervolgens biedt hij een flesje bonen (ong. 180 g) aan voor 8 CUC, dat is snel omgerekend dus 8 euro. Die man heeft geen idee dat ik voor dat geld een kilo koffiebonen in Nederland kan scoren.

Op de terugweg rijden we nog langs een natuurlijk poeltje, wat er niet heel uitnodigend uitziet voor een duik. De gids besluit de paarden even in draf te laten rijden en ik ben bang dat ik van het paard afval. Het gaat gelukkig goed, maar de volgende dag……

vallei van vinales Vallei van Vinales vallei van vinales vallei van vinales vallei van vinalesvallei van vinales vallei van vinales

Hiken naar de Los Aquaticos

We worden wakker met enorme rugpijn en pijn in onze handen. Tja, dat is een nadeel als je niet weet hoe je goed op een paard moet rijden. We besluiten om te gaan hiken naar de familie Los Aquaticos, die in de bergen wonen. Zij geloven dat water alles geneest en gebruiken dan ook geen medicijnen. We lopen vanaf het dorpje langs de weg naar de vallei. Dit is al een flinke wandeling in de hitte. Vervolgens nemen we ook nog eens verkeerde afslag en beklimmen we een enorm steile berg. Het zweet gutst over m’n lichaam en de hitte breekt me even op. Rust en water is wat ik even nodig heb.

Uiteindelijk bereiken we de familie en zitten we een lange tijd op de veranda te kletsen. Ondanks dat zij heilig in water geloven, heeft de beste man nog maar enkele tanden over. Met mijn gebrekkige Spaans en de google translate app komen we al een heel eind. We drinken koffie, een mango sapje bij de familie en genieten van het prachtige uitzicht wat zij dagelijks hebben. Je zou hier maar wonen en geen flauw benul hebben van wat er allemaal in de wereld aan de hand is.

Op de terugweg zien we donkere wolken boven onze hoofden hangen en verderop zien we bliksem. We trekken nog even een sprintje naar een of ander huis om daar even te schuilen, want we zijn serieus bang. Het waait gelukkig snel over en we wandelen weer naar huis.

In onze casa staat onze gastvrouw al op ons te wachten, want er staat kreeft op het menu! Ik heb nog nooit kreeft gegeten, dus het is een speciale avond. Mijn eerste hap en ik vind het heerlijk. Het is een goede kruising tussen garnalen en krab! Daarnaast heeft Marisol de kreeft in een heerlijke marinade bereid.

En dan ben ik ziek

De volgende dag heeft het paardrijavontuur en de 15 km lange hike zijn tol geëist bij mij. Ik word wakker met koorts en spierpijn overal waar ik het maar kan voelen.
De laatste dag was het plan om op de fiets te stappen en zo nog prachtige plekken in de Vallei van Viñales te ontdekken. Helaas was ik echt te beroerd om iets te kunnen doen en heb ik de hele dag op bed gelegen. Mijn tip is dan ook om gewoon gelijk al een fiets te huren en niet zo eigenwijs te zijn om die eerste kilometers naar bijvoorbeeld de Los Aquaticos te lopen.

Viñales is wel echt de mooiste plek in Cuba qua natuur. Nergens heb ik zulke prachtige gebergtes gezien tijdens mijn reis verder door Cuba. Ik had nog heel graag Viñales op de fiets willen verkennen, maar helaas is dit er niet van gekomen. Je kan je in dit gebied gemakkelijk 3 á 4 dagen vermaken, al is het niet langer.

Zou jij te paard Viñales willen verkennen?

 

Dit Vind Je ook Leuk

17 Comments

 • Reply Chantal 2 oktober 2016 at 17:54

  Leuk artikel voor mijn voorpret!

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 13:40

   Heel veel plezier gewenst!

 • Reply Yvonne 2 oktober 2016 at 21:04

  Dit ziet er super relaxt en erg mooi uit. Nog een paar jaartjes dan zijn onze kids groot genoeg om ook op het paard op ontdekking te gaan, goeie herinneringen aan uit Kyrgyzstan, maar hier lijkt het me ook echt super!

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 13:40

   Leuk! Echt een aanrader, ook voor met je kinderen 🙂

 • Reply karlien 3 oktober 2016 at 10:14

  Ziet er heel mooi uit. Wat balen dat je ziek bent geworden. Ben zo benieuwd naar Cuba, ken eigenlijk alleen de foto’s van mooie stranden en de stad. Dit is een heel andere omgeving!

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 13:41

   Dit vond ik denk ik de mooiste omgeving van heel Cuba!

 • Reply Nanouk 4 oktober 2016 at 11:30

  Wij zijn gaan paardrijden bij Puerto Esperanza, meer aan de kust bij Vinales. M’n man vond t geweldig maar ik ben gewoon niet zo van t paardrijden (en ik was ook super ziek, spugen en diarree, dat was hobbelend op een paard eigenlijk gewoon afzien). Hiken bij Vinales vond ik helemaal geweldig! Zo mooi daar!
  Leuk verslag en mooie foto’s!!

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 13:46

   Poeh ziek op een paard, daar zou ik ook niet heel blij van worden! Het is echt een prachtige omgeving hè

 • Reply Laura 4 oktober 2016 at 22:01

  Wát een onwijs mooie plek is dit he? Ik keek afgelopen week ook weer even (nou ja, 10 jaar) achterom in het foto-archief… en ik zou zo weer terug willen… Te paard lijkt me ook heel cool! Leuk om te zien!

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 14:49

   Ja heel gaaf en wat gaaf dat je al 10 jaar geleden bent geweest. Het is nu echt een toeristendorpje, zal toen wel anders geweest zijn!

 • Reply Lotte - scratchingmymap 5 oktober 2016 at 21:28

  Leuk om te lezen seg! Lijkt mij een mooie groene plek waar je tot rust kan komen (al zou ik zitten stressen als ik op een paard moet rijden haha)… Jammer dat je ziek werd, van de kreeft of eerder van de hitte en de inspanning?

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 14:50

   Haha, ik vond het ook wel spannend hoor. Het was meer door de zonnesteek, 14 km in de brandende zon hiken is niet zo verstandig.

 • Reply Maud 8 oktober 2016 at 09:54

  Als ik aan Cuba denk, denk ik aan Havana en cocktails drinken op mooie stranden. Jij laat een hele andere kant zien van Cuba, wat mooi! Ik zou die mooie natuur ook heel graag bekijken, per paard maakt het misschien wel extra bijzonder!

  • Reply Mellisa 16 oktober 2016 at 14:50

   Dit is echt één van de mooiste plekken in Cuba, helaas wel toeristisch. Tja, iedereen is het met me eens 😉

 • Reply Vlakbij Cienfuegos: El Nicho watervallen en Playa Rancho Luna - Grenzeloos Reizen 30 oktober 2016 at 14:08

  […] verlaten de vallei van Viñales en nemen de bus naar het oosten. De volgende stop is het stadje Cienfuegos. Het stadje zelf stelt […]

 • Reply Naar Cuba, nu of nooit? - Grenzeloos Reizen 27 november 2016 at 07:03

  […] heeft zoveel te bieden, de prachtige natuur in Viñales of de historie in Havana. Dit zal al helemaal niet zomaar verdwijnen. Dus die haast is in mijn ogen […]

 • Reply Budget/ Wat kost een reis door Cuba? - Grenzeloos Reizen 28 februari 2019 at 21:26

  […] was altijd erg uitgebreid en hier vroeg men dan gemiddeld 8 tot 10 CUC per persoon voor. In Viñales zat ik in een enorm leuke Casa Particular. We verbleven hier 3 nachten en op zondag maakte de […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.