Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Reisapotheek, Vaccinaties & ziekten

Vaccinaties voor een wereldreis, welke kies je?

31 januari 2019
Vaccinatie wereldreis

Ik ben inmiddels al weer een jaar terug van mijn enorm gave wereldreis van een jaar. Er moest veel geregeld worden voordat ik “Doei” tegen Nederland zei. Het gaat dan niet alleen maar om spullen die je weg moet doen of opslaan, maar denk ook aan je gezondheid. Begin dus op tijd met navraag te doen naar welke vaccinaties nodig zijn voor jouw wereldreis. Ik help je een beetje op weg in dit artikel over vaccinaties voor een wereldreis.

Drinken door een waterfilter voorkomt ziektes en is goed voor het milieu!

Welke landen ga je bezoeken?

Welke vaccinaties je neemt ligt er natuurlijk aan welke landen je gaat bezoeken. Veel worden sterk aangeraden en sommige vaccinaties zijn voor jou een afweging of je die wel of niet gaat nemen. Ikzelf ging voordat ik op wereldreis ging al geregeld ‘ver’ op reis, ik deed zoal een lange reis naar Azië of Centraal-Amerika. Vergis je hier niet in, ook voor landen in Europa worden sommige vaccinaties aangeraden! Denk maar eens aan Kroatië, voor een reis naar dit land wordt bijvoorbeeld een hepatitis A vaccinatie aanbevolen. Maar ga je bijvoorbeeld naar Rusland, dan hebben ze het opeens over teken encefalitis. Een vaccinatie die niet zo vaak wordt gegeven.

Ik heb de volgende landen bezocht tijdens mijn wereldreis: Sri Lanka, Maleisië, Singapore, Indonesië, Vietnam, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Colombia, Australië en Nieuw-Zeeland.

Soorten vaccinaties, welke heb ik gehad?

Er zijn zoveel soorten vaccinaties. Hepatitis en DTP klinken je vast wel bekend in de oren. In 2010 heb ik mijn DTP (Difterie, Tetanus en Polio) vaccinatie voor het laatst gehad, deze is 10 jaar geldig dus deze had ik niet meer nodig. Ook heb ik toen een Buiktyfus vaccinatie gehad, maar helaas werkt deze maar 3 jaar. De Hepatitis A en B vaccinaties had ik ook allemaal al eerder gehad, deze bestaan uit een reeks vaccinaties. Met de Hepatitis B vaccinatie ben je heel je leven beschermd, bij de Hepatitis A vaccinatie is dit nog niet bekend. Ze kunnen het in ieder geval voor 30 jaar garanderen, verdere onderzoeksresultaten zijn er nog niet.

Wij verbleven meer dan 3 maanden in Aziatische landen en hier kan je buiktyfus oplopen. Deze vaccinatie wordt niet voor alle landen aangeraden, maar wel als je er langer verblijft. Deze vaccinatie heb ik dus weer gehad. In Zuid-Amerika komt gele koorts voor in bepaalde gebieden, dus deze vaccinatie nam ik dan ook maar. Van die laatste werd ik een beetje ziekig een week na vaccinatie.

Een goed getimede niet al te charmante foto, waarbij een aap mijn water steelt
Ik had nog wel zo’n dorst….

Rabiës is een verhaal apart

Wel of niet vaccineren tegen rabiës? Dat is een vraag die bij veel wereldreizigers-to-be opkomt. Ga je naar onontwikkelde landen, zoals Bolivia en ga je daar dan ook nog eens van de gebaande paden? Dan is het zeker aan te raden. Wanneer je niet ingeënt bent dien je binnen 12 tot 24 uur immunoglobulinen te verkrijgen. Deze zijn helaas in heel veel landen slecht te verkrijgen. Ben je wel ingeënt? Dan hoef je ‘alleen’ maar 2 herhalingsvaccinaties te halen, het liefst dezelfde dag nog en op dag 3 na het bijt/krab/lik incident.

In Nepal kwam er een aap op mij af die het gemunt had op mijn fles water. Niet heel fijn en net op dat moment maakte Edwin een foto. Ik raakte een klein beetje in paniek en heb mezelf gelijk gecheckt op wondjes/krabplekken. Gelukkig niks aan het handje.

Nieuwe manier van rabiësvaccinatie

Sinds juni 2018 is het vaccinatieschema gewijzigd voor rabiës. Ik heb namelijk nog 3 vaccinaties in mijn spier gehad, nu hoef je er nog maar 2 te halen! Deze zijn erg prijzig, reken op ongeveer €55 per vaccin. Hierna heeft jouw immuunsysteem dit in zijn geheugen. Een andere optie is het rabiësvaccin onder de huid, deze zijn veel goedkoper omdat het vaccin ‘gedeeld’ kan worden met anderen. Deze wordt maar door enkele vaccinatiecentra gegeven.

Ik heb gelukkig niet de vruchten van mijn vaccinaties geplukt en dat is maar goed ook. Wij kwamen een man tegen in Bolivia die was aangevallen door straathonden en flinke bijtwonden had, hij moest halsoverkop naar de hoofdstad vliegen voor behandeling.

W-Trekking
In bepaalde gebieden is het water super schoon waardoor je het zo kan drinken, dit was in Patagonië, Chili.

Verzeker jezelf goed en laat je goed adviseren

Elk jaar kun je van verzekering veranderen. Heb je grootse plannen? Dan is het wellicht gunstig om van zorgverzekering te switchen of een aanvullend pakket te nemen. Vaak worden dan je vaccinaties plus malariapillen vergoed of in ieder geval tot een bepaald bedrag.

Ga altijd naar een betrouwbaar adres voor advies, eentje die verbonden is aan het LCR. Het is belangrijk dat je goed geadviseerd wordt, al helemaal als je een aandoening hebt waar men rekening mee dient te houden. Denk aan de GGD of Thuisvaccinatie.nl Bij Thuisvaccinatie kunnen ze bij je thuis komen om de vaccinaties te zetten, ideaal! Bij de GGD kun je terecht bij een van de vestigingen door het land, krijg je gelijk de vaccinaties plus een eventueel recept. Die kan je dan weer direct ophalen bij een apotheek.

Alles op een rijtje plus tips

  • Voor mijn wereldreis heb ik de volgende vaccinaties gehad: buiktyfus, Hepatitis A & B (had ik al), Gele koorts en Rabiës (3x). Daarnaast had ik ook een voorraadje malariapillen mee.
  • Laat alles goed in je gele vaccinatieboekje zetten en neem deze voortaan altijd mee op reis
  • Een ‘Cholera not indicated’ stempel kan verplicht zijn in sommige landen.
  • Haal ook malariapillen voor de landen waar dit wordt aanbevolen. Meer over malariapillen lees je hier.
  • Drink nooit zomaar water uit de kraan! Ik heb een personal waterfilter van Lifestraw, deze heb je ook in combinatie met een fles. Hiermee kun je altijd schoon water drinken en ben je goed bezig voor het milieu door geen plastic waterflessen te kopen. Win-win.

Vragen aan mij over de vaccinaties voor een wereldreis? Stel ze gerust hieronder

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Dit Vind Je ook Leuk

No Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.