Tijdens een rondreis in Peru mag een wandeling in de Colca Canyon niet ontbreken. Je kunt hier de machtig grote vogel, de Condor, spotten en je vergapen aan één van de diepste kloven ter wereld. Mijn tip, ga er zelf op uit en laat die tours of gidsen links liggen. Met deze tips regel jij die trekking in de Colca Canyon zonder tour of gids!
Regel vervoer vanaf Arequipa
Het startpunt voor je hike in de Colca Canyon is het slaperige dorpje Cabanaconde. Je kunt ervoor kiezen om een lokale bus naar dit dorpje te nemen vanaf Arequipa, maar dan sla je wel enkele highlights over. Denk hierbij aan het uitzichtpunt Cruz del Cóndor, hier heb je een grote kans om de condor in levende lijven te zien vliegen. We regelen het vervoer met ontbijt en stop bij Cruz del Cóndor.
Dag 1 – Arequipa – Cabanaconde naar Llahuar
We worden we om 3.00 uur in de nacht opgehaald door een toeristenbusje. Ik ben niet echt te genieten op deze tijdstippen, dus ik hoop snel weer verder te kunnen slapen in de bus. Met alleen een daypack mee per persoon vertrekken we naar de Colca Canyon voor ons 3-daagse avontuur. Onderweg krijgen we ontbijt in Chivay en vervolgen we weer onze weg naar Cruz del Cóndor. Tussen 8 en 10 uur ‘s ochtends heb je de meeste kans om de condors te kunnen zien vliegen. We lopen naar verschillende plekken waar je ze kunt zien zitten, maar vliegen doen ze (nog) niet echt. Uiteindelijk vliegt er eentje boven ons hoofd en de missie is geslaagd. Het is niet de meest romantische setting met honderden andere toeristen om je heen, maar tja daar ontkom je helaas niet aan.
Volgende stop Cabanaconde!
Voordat we nog verder bij de toeristische stops worden gedropt voor een paar foto’s, stappen wij uit bij het schattige dorpje Cabanaconde. Dit is het beginpunt van onze 3-daagse hike. Ons doel vandaag is Llahuar om hier te relaxen in de hotsprings bij Llahuar Lodge. Voordat we beginnen met wandelen kopen we nog wat broodjes voor onderweg. De hike is namelijk een pittige van 4 á 5 uur, eerst lopen we flink omhoog, om vervolgens weer te dalen. Ik glijd een keer uit bij een erg steil stuk, dus wees voorzichtig. Ook lopen we een deel verkeerd, waardoor ik er even geen zin meer in heb. Het is heet in de brandende zon en een korte broek heb ik niet meegenomen. Het is dus een flinke beloning als we bij de lodge aankomen. Het ligt aan de rivier en heeft dus warmwaterbronnen. Ons kamertje is simpel en we kleden ons direct om. Tijd voor de hotsprings! Mooier kan je het niet hebben, relaxen in een warm bad naast een rivier door de kloof heen kolkt. Het wordt donkerder en de rivier komt steeds hoger. Het water komt zelfs in het bad. Weet je tenminste dat het water elke dag ververst wordt zal ik maar zeggen.
Het eten wordt voor iedereen in het lodge op ongeveer hetzelfde tijdstip geserveerd. Het voelt heel huiselijk aan en het eten is prima in orde. De volgende dag staat er weer een flinke wandeling op het programma. Na het ontbijt is het tijd om verder te gaan lopen.
Dag 2 LLahuar naar oase Sangalle
Vandaag is ons doel de oase Sangalle. Dit is het meest toeristische plekje in de Colca Canyon. De eerste uren loop je weer omhoog langs een stoffige weg. Hier komen overigens ook jeeps en bussen, maar wij zien gelukkig alleen maar wandelaars. Het weer is weer uitstekend, al kan het best warm zijn in de zon. Sangalle ligt in het dal en de weg naar beneden moet je de volgende dag weer omhoog. Voordat we naar beneden gaan, lunchen we nog ergens bovenaan. Een oud dametje met een stuk of 50 cavia’s (Ja, die eten Peruanen) maakt lunch voor ons. Ready to go! Dan slaat het weer in eens om en lopen we in de regen met bliksem erbij. Niet heel leuk, maar we zijn er bijna.
Slapen met een schorpioen op de kamer?
We moeten een slaapplek vinden, al is dat best lastig in dit dorpje. Dit is namelijk de plek waar elke tour heen gaat, de 2-daagse en de 3-daagse tour. We vragen wat rond en veel plekken zitten vol of zien er niet heel aantrekkelijk uit. We gaan voor onze eerste keus, maar nadat ik mijn spullen had neergelegd zag ik een schorpioen op de muur lopen. Ik loop weer terug naar de lodge-eigenaar en hij probeert hem te vinden om hem te doden. Het hoeft van mij niet meer, we zoeken wel een ander plekje. Uiteindelijk wordt het de allerlaatste lodge en vind ik het oké voor een nachtje. De hut heeft kieren aan alle kanten, dus een schorpioen zou hier ook zomaar onder mijn bed kunnen zitten. Het zij zo, ik moet toch echt ergens slapen.
Elke lodge heeft bijna wel een zwembad en als het mooi weer is kun je hier prima zwemmen. Het eten stelt hier veel minder voor dan in Llahuar. Dat plaatsje in de Colca Canyon verkies ik echt boven Sangalle, mocht je maar 1 nacht blijven.
Dag 3 – De tocht naar boven en de bus terug
We ontbijten vroeg en beginnen vroeg aan de tocht naar boven. De zon staat nog niet op de weg naar boven, waardoor het uitstekend wandelweer is. Het is zwaar, maar alles valt enorm mee zonder de zon. Wanneer het einde bijna in zicht is, komt de zon op ons te staan en dan voel je het wel. Het zweet gutst over mijn hoofd en de laatste slokjes water gaan er door heen. Eenmaal boven ben ik uitgeput, maar voldaan. Hier moeten we ook ons park ticket laten zien. We werpen nog een laatste blik op de Colca Canyon en we vervolgen onze weg naar Cabanaconde, op zoek naar water. We moeten nog even wachten op de bus terug naar Arequipa en dit doen we onder het genot van een kopje koffie bij het lokale koffiebarretje.
De Colca Canyon heeft mij echt verbaasd met zijn schoonheid, enorme bergen en rotspartijen met een kolkende rivier die er tussen kronkelt. De stilte die er soms heerste en avontuurlijke weggetjes die je weer naar de volgende plek leiden. De hike in de Colca Canyon kan ik iedereen alleen maar aanraden zonder tour of gids te doen, dan ervaar je het avontuur in de natuur écht in je eentje.
Nog wat praktische tips
- De totale kosten lagen bij ons rond de 235 sol per persoon zonder entreeticket voor het park á 70 sol per persoon. Wij hebben lekker gegeten en wat drankjes genomen. Een tour zal ongeveer hetzelfde kosten, dus goedkoper is het niet om zelf te gaan. Wél leuker.
- Download de kaart van de Colca Canyon in Maps.Me, hier zie je ook de wandelpaden lopen. Alsnog liepen we een keer een klein beetje verkeerd, maar dat was meer onze fout ;).
- Neem voldoende snacks mee, het aanbod wat je in het park kan kopen is beperkt
- Zorg dat je voldoende sol op zak hebt, pinnen kan niet in Cabanaconde of op de andere plekken. Alles dien je cash te betalen.
- Wees overal op voorbereid qua weer. Een poncho is handig, zonnebrandcrème (want is er vrijwel geen schaduw te vinden op de paden), korte/lange broek en draag laagjes. Vergeet ook vooral je zwemkleding niet voor de warmwaterbronnen in Llahuar!
1 Comment
Heerlijke foto’s! Je krijgt meteen zin om zelf te reizen