Centraal-Amerika, Cuba

Het toeristische Trinidad in Cuba

8 januari 2017
Trinidad

Trinidad, een kleurrijke stad in Cuba, dichtbij het strand met veel groen in de omgeving. Mijn verwachtingen waren dus erg hoog en keek dan ook ontzettend uit naar deze stad. Ik heb leuke dingen kunnen doen, maar stiekem viel het een klein beetje tegen. Waarom het tegen viel vertel ik hier en geef jou tips zodat het bij jou niet hoeft tegen te vallen!

Trinidad Cuba trinidad cuba Trinidad cuba Trinidad Cuba

De hike in Topes de Collantes die niet door ging

De bus van Cienfuegos naar Trinidad zat vol op de dag dat wij wilden vertrekken, dus waren we genoodzaakt een dag later te gaan. Geen probleem, want wij zijn tijdens onze reizen vaak flexibel. Ik vond het wel een beetje jammer, want ik verheugde me al dagen op Trinidad. Een fijne stad met strand en natuur is altijd goed. Eenmaal aangekomen is het tijd om die hike in het natuurgebied Topes de Collantes te regelen. Ik sta ongeveer 3 kwartier in de rij om vervolgens te horen dat de tour uitverkocht en wij op z’n vroegst een week later mee zouden kunnen. Ehm tja, ik was niet van plan om 1 week te wachten op een hike en dan heb ik zelfs nog 4 weken de tijd in Cuba. Zo zie je maar, Cuba is deze stroom van toeristen niet gewend.

Dan maken we toch een ander plan? Fietsen naar het strand en hopelijk een duik maken!

Trinidad Cuba Trinidad Cuba Trinidad CubaPlaya AnconPlaya AnconOp de fiets naar Playa Ancon

Via onze casa regelen we een fiets. Lekker makkelijk, want de fietsen worden naar het huis gebracht en weer opgehaald als wij klaar zijn! Het is een rit van 12 km en we hebben eigenlijk wel geluk dat de zon niet schijnt. Anders zouden we levend verbranden. Ik verwachtte al niet veel van de fiets, maar m’n kont doet al zeer na de eerste 2 kilometer. Dit worden lange, maar dan ook echt lange 12 kilometer. We fietsen langs La Boca, het strand waar alle locals in de zee zwemmen. De route is erg rustig, een mango boom hier en er lopen schattige kleine krabbetjes over de weg.

Eenmaal aangekomen bij Playa Ancon betalen we 2 CUC per fiets aan parkeergeld. Dat zijn flinke prijzen, als je nagaat dat je in Nederland in een bewaakte fietsenstalling zelfs minder betaald 😉 We zijn gelukkig op tijd voor de laatste duik van de dag en pakken snel ons materiaal. Het water is rond de 28℃ dus een wetsuit is niet nodig. Voor 35 CUC kun je een duik maken. Wat ik ervan vond? Heel eerlijk? Geen zak aan. Er was weinig te zien, paar stroken koraal en een paar vissen. De duikinstructeur pakte ook heel leuk een schelpdier op en ging er even in porren om het aan ons te laten zien. Er waren ook anderen mee die geen kaas gegeten hadden van duiken, waardoor ik meerdere malen een vin tegen m’n kop aan kreeg. Niet mijn manier van een fijne duik maken.

De terugweg leek wel een eeuwigheid te duren en mijn kont heeft het flink te verduren gehad. Tipje: zorg voor een fiets met een fijn zadel ;)!

Hike trinidad Hike trinidad Hike trinidad Hike trinidadTrinidad dogs

Wandelen naar de radiotoren

We besluiten het stadje Trinidad nog een kans te geven en wandelen erdoorheen. Via het noorden van het stadje kan je de wandeling naar de top maken. Je ziet de radiotoren al snel liggen, dat is het eindpunt. Vergis je niet in de afstand, in de hitte kan het best even pittig zijn. Op de top verwelkomt iemand je die de radiotoren bemand. De man die er bij ons staat heeft een verrekijker bij zich en laat ons het uitzicht zien. Hij maakt zelfs foto’s van ons. Als dank kopen we wat frisdrank bij hem, die overigens heerlijk verfrissend is! Het uitzicht over Trinidad, maar ook de natuur erachter is prachtig. De man stopt opeens een babyhondje in mijn hand en laat een nest met van moeder en babyhondjes zien. Ik schrok me rot, maar schattig is het wel!

Er is storm op komst dus we besluiten maar snel weer af te dalen voordat het echt losbarst. We zijn net op tijd om te schuilen in een restaurantje en besluiten daar dan ook te eten. Het eten in de restaurantjes in Trinidad waar wij hebben gegeten was niet van top kwaliteit, dus probeer eerst het eten in je casa uit.

Als klap op de vuurpijl was ook het water overal uitverkocht in het weekend. Er was slechts 1 toeristisch winkeltje open die er het 3 dubbele voor vroeg. Water drinken moet je helaas toch.

Net pech

Wellicht hadden wij net pech met de tour naar Topes de Collantes, maar zorg anders dat je zelf een taxi regelt en spreek dan een wachttijd af. Het weer zat ook niet echt mee en dan is ook nog eens de eerste levensbehoefte, water, nergens te verkrijgen. Ik lees namelijk bij andere blogs wél positieve verhalen over Trinidad, dus laat je niet afschrikken door mij. Reizen gaat niet altijd over rozen!

Heb jij wel eens pech op reis?

 

 

Dit Vind Je ook Leuk

11 Comments

 • Reply Kim 8 januari 2017 at 09:33

  Ik ben ook niet zo enthousiast over de stad. Veel te toeristisch geworden. Ben er toevallig ook net een blog over aan het schrijven haha.

  • Reply Mellisa 8 januari 2017 at 13:10

   Toevallig! Ja ik schrok er echt van. Viñales was al bedolven met toeristen, maar bij Trinidad vond ik het echt erger. De rest van Cuba was juist weer ontzettend rustig!

 • Reply Co 8 januari 2017 at 20:18

  Jeetje, wat is het veranderd daar! Ik was er 3 jaar geleden en toen konden we midden in juli zonder problemen een tour boeken naar Topes des Collates. We zijn zelfs 2x geweest, zo mooi vonden we het daar (ook 1x met de taxi). Ook ben ik op Playa Ancon geweest (taxi), daar was bijna niemand toen, heerlijk rustig! Ik vond het destijds echt een van de mooiste plekken van Cuba.

  • Reply Mellisa 15 januari 2017 at 16:39

   Grappig is dat! Ik vond er nu dus niet heel veel aan, in het oosten veel mooiere plekjes!

 • Reply Marlies 12 januari 2017 at 20:19

  Je kan inderdaad soms gewoon pech hebben. Wel balen natuurlijk.
  Spijtig dat alles zo toeristisch word. Ik heb ooit een wortelkanaalbehandeling moeten doen, gelukkig was dit in Australië en niet in een onderontwikkeld land.

  • Reply Mellisa 15 januari 2017 at 16:40

   Ja jammer is dat hè. Ooh daar heb je stiekem dan best wel geluk mee gehad dat het in Australië was 😉

 • Reply Edith | [travel.create.repeat] 15 januari 2017 at 23:57

  Ja joh, Trinidad is echt supertoeristisch. Veel mensen die maar een kleine twee weken de tijd hebben in Cuba zien alleen Havana, Viñales en Trinidad… En hoe mooi die plaatsen ook zijn (of misschien: waren) je loopt dan echt constant tussen andere toeristen. Ik ben 6x in Trinidad geweest en vindt het een heerlijk dorp, mét goede restaurants en leuke straatjes om doorheen te slenteren. Maar ik hoef niet meer alle bezienswaardigheden af en dat scheelt denk ik. Verder ben ook ik wel eens uren op zoek geweest naar water in Trinidad… The struggle is real 😉

 • Reply Checkoutsam 15 mei 2017 at 15:24

  Ik ging een jaartje terug ook naar Trinidad, en hoewel het er toeristisch was vond ik dat echt nog wel meevallen… Ik vond het er reuzegezellig!

  Spijtig dat het je niet zo is bevallen, maar zoals je zelf zei: het gaat bij reizen niet altijd over rozen!

 • Reply Karen 17 mei 2017 at 12:51

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

 • Reply Manon Ruitenberg 26 januari 2019 at 22:42

  Een van de leukste steden ehh dorpjes in Cuba, was ongetwijfeld Trinidad!

  • Reply Mellisa 2 februari 2019 at 16:48

   Ik vond het erg toeristisch zoals je kunt lezen, maar het is er wel echt mooi en je kunt er veel zien.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.