Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Bolivia, Zuid-Amerika

Tips voor Lake Titicaca in Bolivia

10 maart 2019
Lake Titicaca Bolivia

Het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogste meer ter wereld ligt in twee landen, namelijk Bolivia en Peru. Het meer ligt op 3812 meter boven de zeespiegel, dat is weer eens wat anders dan Nederland wat beneden zeeniveau ligt. Ik heb het meer in beide landen bezocht en geef je in dit artikel tips over de Boliviaanse kant van Lake Titicaca.

Lake Titicaca
Lake Titicaca
Lake Titicaca
Lake Titicaca
Lake Titicaca
Lake Titicaca

“At the Copa, Copacabana!”

De meeste mensen gaan rechtstreeks naar Isla del Sol, de highlight van Lake Titicaca in Bolivia. Toch kan ik je een stop bij Copacabana van harte aanraden. Het plaatsje leent zich uitstekend voor een heerlijk dagje rust. De Copacabana, dat is toch dat strand in Rio? Dat is het ook, maar het is ook een vissersdorpje in Bolivia aan het Lake Titicaca. Het is er heerlijk rustig, je hebt prachtig uitzicht over het meer en je kunt er lekkere vis eten. De specialiteit uit Lake Titicaca is forel, oftewel “Trucha” in het Spaans. Deze vind je hier op elke menukaart, van de grill, gebakken of in een soep? Alles is mogelijk.

Verder kun je hier genieten van een biertje met uitzicht op het meer en een schattig kerkje bezoekje. Meer is er ook niet. Dat is ook wel eens fijn op reis toch?

Lake Titicaca Bolivia
Lake Titicaca Bolivia
Lake Titicaca Bolivia
Lake Titicaca Bolivia

Beklim Cerro Calvario voor een échte zonsondergang

Naast dat Copacabana niet heel veel voorstelt, kan ik je deze beklimming wel echt aanraden. Beklim de Cerro Calvario en geniet van de mooiste zonsondergang die je wellicht ooit zult zien. De beklimming is slechts een halfuurtje als je de juiste weg neemt. Wij volgden Maps.Me vanaf het strandje en kwamen op een heel gevaarlijk steil pad tussen alle rotsen. Niet aan te raden dus, neem gewoon de weg vanaf het kerkje naar boven.

Lake Titicaca Bolivia

Neem de boot naar Isla del Sol en blijf een nachtje slapen

Iedereen gaat eigenlijk wel naar Isla del Sol, het eiland heet niet zo omdat het een strandbestemming is of iets dergelijks hoor. De Incas hebben het vroeger zo genoemd omdat de zon hier geboren is. Check een dag van tevoren wanneer de boot vertrekt naar Isla del Sol, meestal is dit om 8.30 uur. Onderhandel over de prijs en laat je niet afzetten, ik betaalde 20 BOB voor een enkeletje. Neem een klein rugzakje mee in plaats van je hele backpack en laat je grote backpack achter in het hotel in Copacabana.

Lake Titicaca Bolivia
Lake Titicaca Bolivia
Lake Titicaca Bolivia

De boot brengt je naar het dorpje Yumani, waar allerlei guesthouses gesitueerd zijn op de helling. Mijn advies is om er gewoon eentje uit te kiezen die er leuk uit ziet en een mooi uitzicht heeft vanaf een balkonnetje bijvoorbeeld.

Lake Titicaca Bolivia

Wandel over het eiland, geniet van het uitzicht en ga sterrenkijken

Toen ik er was (2017) hadden de inwoners van Isla del Sol ruzie met elkaar. In het noorden van het eiland wilde een bepaalde gemeenschap ook een graantje meepikken van het toerisme en hebben zij guesthouses naast een Incaruïne gebouwd. Tot grote schrik van een andere gemeenschap die vinden dat dit niet kan. Je wordt dus halverwege je wandeling naar het noorden gewaarschuwd en tegengehouden. Desondanks kun je nog wel naar verschillende mooie uitzichtpunten als je eenmaal de trappen vanaf Yumani hebt getrotseerd. Deze zijn best pittig op een hoogte van 3800 meter waarbij de zuurstof in de lucht ver te zoeken is. Wellicht hebben de inwoners de strijdbijl inmiddels begraven en kun je wel de hele wandeling maken!

Lake Titicaca Bolivia

Aai een lama of een alpaca onderweg en drink een drankje in één van de vele tentjes gerund door de locals. Eten doe je ook bij één van de vele tentjes en de menu’s bestaan eigenlijk allemaal uit een standaard driegangenmenu. ‘s Avonds wordt je getrakteerd op een mooie zonsondergang als je geluk hebt en ‘s nachts kun je sterren kijken. Ik snap wel dat men denkt dat dit de geboorteplaats is van de zon.

Je reis vervolgen naar Peru?

De volgende ochtend keren we weer terug naar Copacabana en nemen we de bus naar Peru. De grens over gaan gaat heel soepel en voor je het weet staan we in Puno, Peru. De Peruaanse kant van Lake Titicaca schijnt leuker te zijn, dus ik ben benieuwd!

Houd jij van rust op zijn tijd tijdens het reizen?

Dit Vind Je ook Leuk

No Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.