Azië, Reistips, Thailand

Tips voor het vervoer in Thailand

18 september 2015
vliegtuig thailand

Het reizen door Thailand kan op allerlei manieren, je kunt je door middel van zoveel vervoersmiddelen verplaatsen in het land. Het ene vervoersmiddel is comfortabeler dan het ander en vaak wegen de kosten ook nog eens zwaar mee in je overweging. Ik zet de vervoersmiddelen met wat tips op een rijtje!

De koers die ik hanteer in dit artikel is 1 euro = 40 Thai Baht.

Vliegtuig

Het is misschien niet het allereerste waar je aan zult denken om mee te reizen als je aan het backpacken bent. Je zult al gauw denken dat dit veel te duur is en niet in jouw budget past. Niets is minder waar! Wanneer je tijdens bepaalde actieweken bij NokAir of AirAsia een vliegticket boekt, ben je vaak net zoveel kwijt als wanneer je dat treinkaartje voor de nachttrein zou kopen. Zo vloog ik afgelopen zomer 4x met een binnenlandse vlucht in Thailand. Een ticket Bangkok – Chiang Mai kostte mij bijvoorbeeld maar 1000 baht (€25). Mocht je binnenkort naar Thailand gaan, meld je dan aan voor de nieuwsbrieven. Zo word je op de hoogte gehouden van de bepaalde actieperiodes. Bij NokAir krijg je zelfs nog een watertje + snack. Beat that Transavia!

Trein

De routes naar het noorden en zuiden zijn prima te doen met de trein. Je kunt bijvoorbeeld de nachttrein van Bangkok naar Surat Thani nemen, het voordeel is dat je dan weinig tijd verliest aan het reizen en je bespaart ook nog eens kosten voor een hotel. Nadeel is wel dat je goed op je spullen moet letten wanneer je slaapt, er kan uiteraard snel het een en ander gejat worden.

Bus

De bus is een zeer comfortabele manier van reizen in Thailand. De bus gaat bijna wel naar elke plek in Thailand en het is ook nog eens een goedkope manier van reizen. Helaas zijn niet alle wegen heel goed, waardoor een korte afstand toch relatief lang kan duren. Vaak liggen de busstations niet in het centrum, waardoor je alsnog met een taxi of iets dergelijks naar je accommodatie moet. Een kaartje Chiang Mai – Chiang Rai kostte mij 160 baht (€4) met de Greenbusline. Je krijgt zelfs een flesje water, snack en verfrissingsdoekje. Wat een service 😉

bus thailand
Taxi

Taxi’s zijn erg goedkoop in Thailand en dan heb ik het vooral in Bangkok. Het starttarief begint bij 35 baht (€0,85) en je legt de eerst kilometer al gratis af. De taxi chauffeurs komen vaak niet uit Bangkok, maar huren een taxi om er een aantal maanden te werken. Hierdoor weten ze niet altijd waar je bestemming is. Zorg dat je een adres in het Thais bij je hebt, zodat de chauffeur het kan lezen. Een ritje van Chinatown naar Khao San Road zal niet meer dan 70 baht (€1,80) moeten kosten. Goed om te weten is dat ze je niet oplichten door om te rijden, want de chauffeurs verdienen meer als ze meerdere ritjes maken. Vraag wel altijd om de Taxi Meter, stap nooit in zonder eerst te vragen om de Taxi Meter. De taxi’s worden ook veel gebruikt door locals en zijn daarom vaak tijdens de spits bezet. Óf je wacht een tijd tot er een keer een lege taxi voorbij rijdt óf je neemt het volgende vervoersmiddel –>

TukTuk

Deze toeristische driewielers scheuren heel Bangkok rond. Het is leuk om eens een ritje te doen, maar ze zijn relatief erg duur voor wat je krijgt. Doordat het voertuig lekker open is, snuif je ook lekker alle uitgassen op zoals in de drukke stad Bangkok. Hetzelfde ritje van hierboven kost je minstens 100 baht (€2,5), voor minder doen de TukTukchauffeurs het niet (ik heb vaak minder voorgesteld, maar dan reden ze gewoon weg haha).

Boot

Om op alle heerlijke eilandjes te komen zul je bijna toch altijd de boot moeten pakken. Ik ging naar Koh Tao en Phangan. Op de heenweg naar Koh Tao, hadden we een fly ’n ferry ticket van NokAir, hier zat een transfer van het vliegveld naar de pier + boot bij inbegrepen! Er gaan twee boten van verschillende maatschappijen naar Koh Tao, Phangan en Samui. De Lomprayah, een high-speed catamaran deint met de golven mee. Als het onrustig op zee is en je gevoelig bent voor zeeziekte, is het verstandig om deze boot niet te nemen. De andere boot is van Songserm, deze boot is wel een stuk trager, maar wel groter en snijdt door de golven heen. Je voelt op deze boot weinig van de golven. De Lomprayah is wel een stuk duurder dan de Songserm, dus als je goedkoop uit wilt zijn, zul je misschien sneller voor de Songserm kiezen.

boot koh tao

Scooter

Het ideale vervoersmiddel in Thailand als je het mij vraagt! Voor 200 baht (€5) of minder kun je bijna overal wel een scooter huren. Je bent vrij om te gaan waar je maar wil en het is erg goedkoop. Een liter benzine kost bij de benzinepomp minder dan 1 euro. Wanneer je nog niet zo ervaren bent met scooter rijden, doe dan extra voorzichtig. Let goed op de weg, aangezien de wegen soms erg slecht kunnen zijn en je zo in een kuil rijdt. Je hoort ook wel eens dat toeristen opgelicht worden. Je moet dan schade betalen, die jij helemaal niet hebt gemaakt. Maak daarom vooraf altijd foto’s van de scooter, zodat je bewijs hebt van de reeds aanwezige schade! Huur trouwens geen scooter in Bangkok als je nog al je ledematen wilt hebben na de vakantie.

Het vervoer in Thailand is heel goed geregeld en is daarom een ideale bestemming om te beginnen met backpacken! Verder verschilt het heel erg qua vervoer per stad/eiland. Zo rijden er op Koh Phangan alleen maar pickup-busjes, die veel geld voor een relatief korte afstand vragen. Vaak kun je dan helaas niets anders, of je moet een scooter huren en met je backpack naar je hotel rijden (iets wat wij deden) 😉

Kijk daarom altijd goed in je reisgids wat er over het vervoer van je bestemming staat. Zo kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan!

Welke manier van reizen vind jij het fijnst?

Dit Vind Je ook Leuk

8 Comments

 • Reply ivonne 18 september 2015 at 19:58

  Goed dat je alles een keer op een rijtje hebt gezet. Ik ben al een aantal keer in Thailand geweest en ben het met je eens dat het vervoer er goed en goedkoop is (meestal). Waar ik wel voor wil waarschuwen is voor de taxi in Bangkok. Wij hebben er diverse keren ingezeten en regelmatig heeft de chauffeur geprobeerd ons op te lichten en wij zin ervaren reizigers die met de backpack reizen. Heel erg omrijden en dan dus veel meer proberen te vragen dan afgesproken, de meter laten doorlopen terwijl je de bagage uit de kofferbak pakt en die extra Baht ook proberen af te rekenen (nee dus)en nog meer van dat soort grapjes. Ik hoor dit ook geregeld van anderen. Als je laat weten dat je ze doorhebt doen ze eerst boos maar er valt al snel weer normaal te praten Echt mensen, als je met de taxi gaat goed informeren of lezen wat de prijs ongeveer is en je niet gek laten maken is mijn advies!.
  Een scooter huren vinden wij persoonlijk helemaal geweldig en dat doen we ook geregeld. Op een boot zitten vinden wij ook helemaal top. Afgelopen maart waren we in het zuiden van Thailand en hebben op diverse boten gevaren. I LOVE Thailand!

  • Reply Mellisa 18 september 2015 at 20:35

   Echt waar? Wij hebben denk echt 10x in Bangkok van een taxi gebruik gemaakt en zijn echt geen enkele keer opgelicht! We hebben wel telkens van tevoren gezegd: Taxi Meter?! Misschien gelukje? Zal het nog even erbij zetten over de taxi meter 😉 Ik durf zelf nooit scooter te rijden, maar achterop vind ik het dikke prima haha!

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 18 september 2015 at 20:25

  Het openbaar vervoer in Thailand is inderdaad super goed geregeld! Fijn ook dat je alles zo duidelijk op een rij hebt gezet. Mijn favoriete manier van reizen door Thailand is zeker weten met de nachttrein. Wat een mooie ervaring was dat!

  • Reply Mellisa 18 september 2015 at 20:36

   Die heb ik dus overgeslagen vanwege de goedkope vliegtickets haha 😉 Lijkt mij ook wel een leuke ervaring hoor, in ieder geval comfortabeler dan een nachtbus 🙂

 • Reply Sigrid | My Travel Secret 3 oktober 2015 at 15:19

  Veel mensen denken dat de tuktuk het goedkoopst is om mee te reizen binnen Bangkok, maar het is idd veel beter de taxi te nemen. Wel mét meter!! Ik heb er iig nooit problemen mee gehad. Handig lijstje dit!

  • Reply Mellisa 3 oktober 2015 at 15:24

   Je ziet ook alleen maar toeristen in de TukTuks haha! Ik heb inderdaad ook geen problemen ervaren, ook al was het de 1e keer Thailand…

 • Reply Joost 28 oktober 2015 at 14:09

  Mooie blog! Thailand is een erg fijn land om doorheen te reizen. Volop mogelijkheden. Vooral voor de beginnende wereldreiziger goed te doen!

  • Reply Mellisa 28 oktober 2015 at 17:11

   Dank! Zeker weten, er is zoveel te doen en alles is heel makkelijk te regelen.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.