Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Azië, Thailand

DOEN/ Thaise kookles in Chiang Mai

6 januari 2016
thaise kookles

Het eten in Thailand is echt heerlijk.  Ik vond vooral de verschillende soorten curry’s erg lekker en deze smaakte dan ook stukken beter dan de curry’s die ik zelf maak in Nederland met de currypasta’s uit de Toko. Dit wilde ik ook zelf maken en daarom heb ik een halve dag kookles genomen. Een Thaise kookles in Chiang Mai kan ik iedereen aanraden!

Overal in Thailand kun je heerlijk eten voor ongeveer €2. Pad Thai, Penang Curry, Pad See-uw en nog veel meer behoren tot mijn favorieten! Waar ik vooral naar benieuwd was, waren de heerlijk geurende currypasta’s. Ik had altijd in mijn hoofd dat ik dat onmogelijk zelf zou kunnen maken, maar niets is minder waar!

Thaise kooklesHalve dag kookles

Er zijn een hoop kookscholen waar je uit kan kiezen in Chiang Mai en je hebt dan ook nog eens de keuze uit een hele dag of halve dag les. Ik deed mijn kookcursus bij Asia Scenic Thai Cooking School en volgde de halve dag cursus in de middag. Wanneer je voor een hele dag kiest, kun je weer een keuze maken uit de locatie. Er wordt namelijk ook een cursus op een boerderij gegeven, net buiten Chiang Mai. Dat is sowieso de leukste optie als je voor een hele dag gaat. Voordat je echt van start gaat met het koken, krijg je nog eerst een korte introductie in de tuin over de bepaalde ingrediënten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten basilicum in Thailand en ook een andere soort gember, die je wellicht nog niet kent. Vervolgens ga je met de kookleraar naar een kleine markt, waar hij of zij nog meer uitleg geeft over bepaalde kruiden en ingrediënten. Ik kende al een boel van de ingrediënten uit de Indonesische keuken, dus ik keek meer naar de prachtige fruitsoort: dragon fruit.

Het menu, wat gaan we koken?

Als je netals ik, voor een halve dag hebt gekozen, zul je 5 gerechten bereiden waarvan 1 al de currypasta is. Je gaat sowieso loempia’s rollen en frituren, leuk om te doen! Naast de loempia’s, maak je een keuze uit 1 van de soorten curry’s, die je zelf gaat maken en vervolgens gaat bereiden met kokosmelk en dergelijke! Verder moet je als groep 2 ‘soorten’ gerechten kiezen en heb je de keuze uit: Salades, Wok gerechten, Soepen of Desserts. Onze groep was wel eensgezind, we wilden allemaal wel een wok gerecht en een dessert naast de loempia’s en curry. In deze 2 categorieën had je weer enkele keuzes!

Thaise kookles Thaise kookles

Zoveel lekkers in de Thaise keuken!

Ik ging uiteindelijk voor de Pad Thai, Massaman curry en Mango Sticky Rice. Je begint met het snijden van je ingrediënten op een klein schattig houten plankje met een enorm hakmes. Dan gaat het wokken beginnen. Je begint uiteraard altijd met knoflook en vervolgens het vlees of tahoe. Het wokken gaat echt in een ramp tempo en je moet snel zijn met het opvolgen van de instructies. 2 eetlepels hiervan en 3 eetlepels daarvan en ondertussen blijven roeren in je wok, want anders heb je aangebrande Pad Thai. De loempia vullen, vouwen en frituren was goed te doen, wist niet dat het zo simpel was! Toen kwam het lastigste, de curry in een vijzel fijn stampen. Onze groep was te laat begonnen, waardoor we de currypasta’s in teams gingen stampen. In etappes stampten we de curry fijn en ondertussen kreeg ik chilipeper in m’n oog, erg pijnlijk! Verder hielpen we mee met het koken van de Sticky Rice, kleefrijst gezoet door kokosroom en palmsuiker. Last but not least, je eigen curry!

Als je niet zo tegen pittig eten kunt, kun je het beste weinig van de currypasta nemen. Wanneer je dus in een restaurant om ‘not spicy’ vraagt, doen ze dus simpelweg minder currypasta in jouw curry, iets wat ik niet wist! Hierdoor kunnen sommige curry’s weinig smaak hebben, omdat er dan ook gelijk minder geurige kruiden in de curry aanwezig zijn. De meeste currypasta’s worden gemaakt uit de rode currypasta en dan vermengd met andere ingrediënten. Zo is de Massaman curry een van de minder pittige curry’s, dit is een rode curry gemengd met nootjes.

Thaise kookles Thaise kookles

Tussendoor eet je uiteraard je warme gerechten op en je krijgt een kookboekje met alle lekkere recepten mee naar huis. Hier staan ook de recepten in van de gerechten die je wellicht niet gemaakt hebt. Hiermee kun je een boel recepten uitproberen wanneer je weer thuis bent. Ik heb alle gerechten snel opgegeten voordat het koud was, volgens mij had ik zo’n trek dat ik daar geen foto’s meer van gemaakt heb haha!

Wat zijn jouw favoriete Thaise gerechten om te koken?

Dit Vind Je ook Leuk

17 Comments

 • Reply Vetexbart 6 januari 2016 at 11:18

  Zo leuk! Deze ga ik echt wel onthouden want Thailand staat dit jaar op de planning. Echt een leuke activiteit want ik hou ontzettend van koken en de Aziatische keuken.

  • Reply Mellisa 6 januari 2016 at 19:27

   Ooh wat leuk dat je dit jaar naar Thailand gaat, weet je al wanneer en de route? Mijn route zal ik binnenkort eens in een blog zetten!

 • Reply Leoni - justtravelme 6 januari 2016 at 12:05

  Leuk dat je dit hebt gedaan! Ik ben een enorme zeurpiet wat betreft eten, dus heb het zelf niet gedaan, maar zo te horen had ik wel een cursus moeten doen. Klinkt als een leuke middag namelijk!

  • Reply Mellisa 6 januari 2016 at 19:27

   Haha, al het eten in Thailand is echt heerlijk, ik lust echt alles! Tijdens de cursus kon je vrijwel alles zelf kiezen 🙂

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 8 januari 2016 at 21:53

  Heerlijk toch?
  Lekker eten en de keuken mee naar huis nemen doordat je leert koken met andere ingrediënten!!
  Ik probeer in elk land een kookles te nemen 🙂

  • Reply Mellisa 10 januari 2016 at 22:05

   Zeker 🙂 Ik vind de Thaise keuken ook super lekker. Wil graag een Indonesische kookcursus doen!

 • Reply Nies 12 januari 2016 at 19:41

  Oh, wat een fijne herinneringen komen er boven bij het lezen van dit artikel. Tijdens onze huwelijksreis naar Thailand in 2013 deden wij OOK een kookcursus in Chiang Mai. Ik vond dat super tof, en mijn man ook. Zou het zeker iedereen aanraden die naar Thailand gaat! Heerlijk ook hé, dat Thaïs eten. Ik ben iets minder gek van de curry’s maar ik kan dagen smullen van alles met noedels.

  • Reply Mellisa 13 januari 2016 at 21:45

   Wat leuk dat jullie op huwelijksreis naar Thailand zijn geweest 🙂 Er zaten een aantal mannen in ons kookploegje en die vonden het allemaal erg leuk geloof ik. Niet alleen een vrouwenactiviteit dus!

 • Reply Eva - eighty7 12 januari 2016 at 21:10

  Haha dat lijkt me het leukste aan een kookcursus; tussendoor alles lekker oppeuzelen. Lijkt me erg gaaf om zulke gerechten te leren maken, loempia’s rollen zou ik graag zelf ook kunnen. Yum!

  • Reply Mellisa 13 januari 2016 at 21:47

   Loempia’s rollen is dus echt helemaal niet moeilijk. Ik dacht eerst van wel, maar het is echt een fluitje van een cent 🙂

 • Reply Carolien | Dream the World 14 januari 2016 at 20:30

  Oh, zo heerlijk. Ik vond ook echt alles lekker in Thailand. Nomnomnom. Leuk om die kookcursus gedaan te hebben!

  • Reply Mellisa 15 januari 2016 at 19:44

   Haha jaaaa! In Nederland nog te weinig uit het kookboekje gemaakt, alleen een Tom Yam die niet zo lekker was 😉

 • Reply Denise - Follow my footprints 19 januari 2016 at 11:25

  Oh, héérlijk! Ik heb in Thailand gewoond en mis het eten het meest van alles. In een jaar tijd heb ik maar 5 x iets anders gegeten (ik geloof 3x Italiaans, 1x Japans en 1x Nederlands, ha ha), maar verder altijd Thais op straat. Mmmm… ook heb ik een kookcursus gedaan, ook in Chiang Mai, bij de oudste en bekendste.

 • Reply ROUTE/ Backpackroute 4 weken Thailand - Grenzeloos Reizen 8 september 2016 at 16:19

  […] van een drankje in een rietenhutje, heerlijk. In de middag is het namelijk zweten geblazen bij de Thaise kookles. Wat is zo’n cooking class enorm leuk, ik vind het ontzettend leuk en m’n eten is ook […]

 • Reply Wereldreis week 11: Colca Canyon, kookles en Cusco - Grenzeloos Reizen 5 mei 2017 at 07:01

  […] laatste dag in Arequipa sluiten we af met een kookcursus! Sinds ik dit in Thailand heb gedaan ben ik helemaal verkocht. Op het menu staat Causa Rellena, Lomo Saltado en Quinoa flan. […]

 • Reply Eline 15 oktober 2018 at 19:44

  Hi, dit klinkt super lekker! Ik ga binnenkort Thais koken voor vrienden. Helaas is het er bij ons niet van gekomen om de kookcursus te doen. Is het mogelijk om een receptje te ontvangen van de loempia’s en currys? Die staan sowieso op het menu… alvast bedankt! Groetjes

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.