Reisapotheek, Vaccinaties & ziekten

Tetanus, hoe zit dat nou?

20 september 2015
tetanus besmet raken

Tetanus wordt door een bacterie veroorzaakt en wordt ook wel kaakklem of wondkramp genoemd. De bacterie komt over de hele wereld voor en bevindt zich over het algemeen in aarde en straatvuil. Stel, je valt ergens in het buitenland en loopt een flinke wond op, hoe zit dat dan? Hoe kun je besmet raken met tetanus? Ik zet alles op een rijtje voor je in deze blogpost.

Hoe kun je besmet raken met Tetanus?

Je kunt besmet raken door een wond waarin bijvoorbeeld straatvuil, aarde of uitwerpselen van een dier terecht is gekomen. Ook door een beet van een dier kun je tetanus krijgen, zelfs van een lief klein konijntje. Hierin kan de bacterie zich bevinden en dan jouw wond besmetten. Wondjes die klein, maar diep zijn, vormen het meeste risico om geïnfecteerd te raken. De bacterie groeit namelijk het best in een zuurstofarme omgeving.

Symptomen van Tetanus

Wanneer je besmet bent met tetanus en niet gevaccineerd bent of behandeld wordt kan het behoorlijk slecht aflopen. Na besmetting kan het 3 tot 21 dagen duren voordat je echt ziek wordt. De bacterie produceert een gifstof waardoor je zenuwstelsel wordt aangetast. De symptomen zijn niet al te vrolijk. Het begint met spierstijfheid, meestal in je kaken…. Het breidt zich uit naar je hele lichaam en uiteindelijk bereikt het ook je ademhaling en hart. Wat er hierna gebeurt kun je wel raden denk ik… Dit gebeurt allemaal onder je volle bewustzijn. Niet fijn dus!

Bescherming en Vaccinatie

Sinds 1957 zit de DTP (Difterie, Tetanus en Polio) vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma. Wanneer je deze basisvaccinatie niet hebt ondergaan, zul je 3 vaccinaties nodig hebben om beschermd te raken. De werkingsduur van deze volledige tetanusvaccinatie is 10 jaar. Als het goed is heb je op je 9e levensjaar de laatste vaccinatie gekregen. Dit betekent dat je vanaf je 19e levensjaar weer een nieuwe vaccinatie moet halen. Wanneer je dit netjes doet om de 10 jaar ben je eigenlijk voor 100% beschermd tegen tetanus. Elk klein wondje kan een risico vormen voor een besmetting met tetanus. In het geval van een grote wond en je medische hulp opzoekt, zullen ze wellicht nog een keer vaccineren wanneer je bijvoorbeeld 9 jaar geleden bent gevaccineerd of als je niet meer weet wanneer je voor het laatst gevaccineerd bent.

Zoals je leest hoef je je eigenlijk nergens zorgen over te maken wanneer je een wond oploopt in het buitenland. Mits je natuurlijk netjes gevaccineerd bent! Wanneer je een diepe/grote wond hebt, zul je toch misschien wel langs een arts moeten. Je hebt dan misschien geen kans op tetanus, maar de wond kan altijd wel een andere infectie oplopen.

In de periode 1984-2012 zijn niet meer dan 5 ziektegevallen van tetanus per jaar gemeld in Nederland. Dit geeft eigenlijk al aan dat het sinds het rijksvaccinatie programma, erg weinig voorkomt!

Ik heb mijn laatste DTP vaccinatie in 2010 gehaald. Dus ben weer tot 2020 beschermd!

Weet jij nog wanneer je voor het laatst je DTP-vaccinatie heb gehaald?

 

Dit Vind Je ook Leuk

4 Comments

 • Reply Sandra 21 september 2015 at 12:22

  Goed dat je door zo’n artikel als dit informatie geeft over Tetanus! Ik heb hem twee maanden geleden gehaald, dus die van mij is nog wel even geldig haha. 🙂

  • Reply Mellisa 22 september 2015 at 13:12

   Dat is wat ik straks ook moet doen, informatie goed overbrengen op de patient!

 • Reply Lizette 23 september 2015 at 08:57

  Wat een fijn artikel met goede info! Ik kwam er net voor vertrek achter dat mijn DTP 3 weken daarvoor verlopen was… ik had geen tijd meer voor een nieuwe inenting. Bij ieder wondje moest ik er vervolgens toch wel even aan denken. Toch maar binnenkort weer een nieuwe inenting halen voor de volgende trips.

  • Reply Mellisa 23 september 2015 at 09:29

   Dat lijkt me inderdaad best vervelend zeg! Gelukkig is de kans dat je het daadwerkelijk oploopt redelijk klein. Sinds 1984 worden er maar 5 tetanus besmettingen per jaar gemeld!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.