Bolivia, Zuid-Amerika

Spaans leren in Bolivia

17 januari 2019
Sucre Bolivia

Een reis door Zuid-Amerika gaat niet zomaar met je Engelse kennis. Een woordje Spaans is dan zeker wel gewenst. Voordat we vertrokken naar Zuid-Amerika heb ik enkele lessen in Nederland gevolgd. Toch wilde ik meer en heb ik een week lang in een homestay gezeten in Sucre, Bolivia waar ik elke dag 4 uur Spaanse les heb gehad. Lees hier mijn ervaringen als “student” in Sucre!

Verblijf in een homestay

Dit hoort er wel een beetje bij als je ervoor kiest om Spaans te leren in Zuid-Amerika. Op het internet had ik al gelezen dat men in Bolivia en Peru de beste uitspraak van de Spaanse taal hebben, waardoor je het hier dus het best kunt leren. In Chili verbasteren ze woorden heel vaak, waardoor bijvoorbeeld calle (straat), uitgesproken wordt als “casje”. De stad Sucre is bij uitstek dé stad in Bolivia waar reizigers neerstrijken voor een weekje of zelfs maanden Spaanse les! Wij zouden in totaal ongeveer 4,5 maand in Zuid-Amerika zijn, waardoor wij hebben gekozen voor een weekje Spaanse les. Mijn Spaans is hierdoor echt flink verbeterd, al ben ik het nu alweer redelijk verleerd.

Sucre Bolivia

Homestay Bertha

Via wat google werk kom ik terecht bij de South American Spanish School. Deze taalschool wordt gerund door Bertha en haar familie. We worden hartelijk ontvangen door de familie en de reizigers die al weken bij haar logeren. Ook hoort huishond Coco erbij die maar al te graag komt kijken als er lekker gekookt wordt. Elke dag heb ik 4 uur les en ik heb in totaal 3 verschillende leraren gehad. De eerste man kon helaas niet de hele week, de tweede dame sprak geen Engels waardoor ik niks van de grammatica bakte en de derde, Stephanie, was mijn favoriet! Zij had super veel leuke manieren om het Spaans onder de knie te krijgen. We hadden o.a. gesprekken met onderwerp kaartjes en de grammatica leerde ik stap voor stap. Ik ging snel vooruit en na een week kon ik mij eigenlijk prima redden met simpel Spaans! De homestay staat ook op booking.com. Je krijgt er een simpele kamer voor weinig geld en heel veel gezelligheid voor terug.

Een week bij jouw Boliviaanse familie

In de gezamenlijke woonkeuken komen we iedereen telkens tegen. We eten soms samen en hebben aan het eind van de week een heuse Boliviaanse kookles. Ook de kinderen van Bertha doen altijd gezellig mee en door met ze te praten leerde ik ook weer een beetje Spaans bij. We zijn zelfs met z’n allen naar een salsabar geweest inclusief Bertha & Pepe! Ik vond het leuk voor een week en daarna was het ook weer fijn om onze eigen weg te gaan.

Sucre Bolivia
Sucre Bolivia
Sucre Bolivia
Sucre Bolivia
Sucre Bolivia

Na de les Sucre ontdekken

Dat is wat we elke dag deden, we stonden redelijk op tijd op aangezien we vaak om 8.30 uur les hadden. Daarna was het eigenlijk alweer lunchtijd, iets wat we eigenlijk altijd buiten de deur deden. De homestay is niet in het centrum, maar dat stukje lopen vonden we eigenlijk nooit erg. Zo aten we heel vaak bij ons favoriete tentje in het centrum: Condor Cafe! Hier eet je een heerlijk vegetarisch dagmenu voor omgerekend €3,50. Geen geld dus! Het eten in Bolivia is niet je-van-het, dus dan is dit een enorme verademing. Ook als je een keertje wilt uitpakken en een lekker stuk vlees wilt eten, kan dit bij een echte parilla. Er zijn zelfs Chinese/Thaise tentjes, dus voor een rijst met curry kun je ook goed terecht in Sucre.

Sucre Bolivia
Sucre Bolivia
Sucre
Sucre Bolivia
Sucre Bolivia

Het koloniale Sucre

Sucre is een prachtige koloniale stad, met overal oude gebouwtjes en bogen waar je doorheen kan gluren. Jorge, de Spaans leraar van Edwin neemt ons mee op een city tour. Hij bleef een beetje doordrammen over allerlei activiteiten en uiteindelijk zijn we overstag gegaan. Hierdoor komen we op plekken waar we eigenlijk de hele week nog niet zijn geweest. Hij neemt ons mee naar een prachtig hotel, waar zich ondergrondse gangen bevinden met allerlei schatten van de koloniale tijd. We komen op plekken met een prachtig uitzicht over Sucre, dus het was het wel waard om met Jorge op pad te gaan.

Na een week staan we weer op eigen benen en verlaten we ons plekje wat voor een week even ons thuis was. Het was heerlijk om niet al te veel te moeten na drukke weken aan highlights. Toch had ik wel weer veel zin om allerlei activiteiten te ondernemen!

Lijkt het jou wat om Spaans te leren in Zuid-Amerika?

Er staat een affiliate link in dit artikel, lees hier meer over affiliate.

Dit Vind Je ook Leuk

4 Comments

 • Reply Linda | One Day Trip 17 januari 2019 at 18:46

  Wat onwijs leuk zeg! Het lijkt mij héél leuk om een keer Spaanse lessen te volgen in Zuid Amerika. Ik vond dat ze in Peru het duidelijkst Spaans spraken (in Chili in ieder geval absoluut niet nee!), dus ik zou denk voor Peru kiezen.

  • Reply Mellisa 19 januari 2019 at 14:29

   Zou het zo weer doen 😉 Liefde voor Zuid-Amerika.

 • Reply Koen 9 februari 2019 at 15:01

  Hee Melissa,

  Wat koste een weekje Spaans leren?

  Gr. Koen

  • Reply Mellisa 9 februari 2019 at 16:08

   Hi koen! Het kost 45bs per uur, dus rond de 6 a 7 dollar is dat. Een week is 20 uur, dus je bent dan 70 dollar aan lessen kwijt. Daarnaast heb je natuurlijk nog accommodatie kosten.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.