Centraal-Amerika, Mexico

Snorkelen met walvishaaien in Mexico

15 september 2015
snorkelen walvishaaien

Je hebt walvissen en je hebt haaien. Als je deze twee samenvoegt heb je een walvishaai, een super vriendelijk groot wezen wat in de oceaan leeft! Je kunt deze grote reuzen spotten door midden op zee te gaan snorkelen. Ik deed dit ongeveer op 1,5 uur varen van de kust van Isla Mujeres. Wat was dit FANTASTISCH! Snorkelen met walvishaaien is echt een must-do op dit eiland!

Van juni tot september komen de walvishaaien naar de Golf van Mexico/Caribische zee om zich te voeden met plankton. De plankton drijft aan het oppervlak wanneer het mooi weer is, waardoor de walvishaaien ook naar boven zwemmen. Normaal leven deze reuzen namelijk diep in de zee. Hun grote bek houden ze open en het plankton slurpen ze zo naar binnen.

boottour

De gemiddelde walvishaai is ongeveer 8 meter, maar er zijn exemplaren gespot van wel 15 meter lang. De grootste die ik heb gespot was rond de 10 meter vertelde de gids.
‘s Ochtends vertrek je met de boot naar het gebied waar de walvishaaien zich aan het voeden zijn. Mocht je last hebben van zeeziekte, neem dan van tevoren een reisziekte tabletje in. Het kan namelijk best ruig op zee zijn. Uiteindelijk zie je echt heel veel boten midden op zee om de walvishaaien te spotten. De walvishaaien zwemmen daar rond en de boot cirkelt er dan om eentje heen. Je springt dan de boot af met de gids en de boot wacht verderop weer op je zodat je weer aan boord kan klimmen.

Ik steek m’n hoofd onder water en zie een enorm beest zich langzaam door het water heen bewegen. Echt super bijzonder om te zien! Ik was op het begin wel een beetje angstig, ik zag namelijk die grote mond op me afkomen en wilde zo snel mogelijk weg komen! Maar je hoeft nergens bang voor te zijn, ze eten namelijk geen mensen 😉 Ze doen echt niks, máár je moet wel oppassen voor de vinnen, die kunnen een behoorlijke klap uitdelen. De kapitein vertelde dat hij de dag ervoor iemand naar het ziekenhuis heeft moeten brengen….

walvishaai2walvishaai4

Onze gids dook nog even een paar meter onder de walvishaai om met mijn wegwerpcameraatje wat foto’s van het beest te maken. Super tof! Op de allereerste foto zie je ons zwemmen bij een walvishaai, kun je nagaan hoe groot die beesten zijn!

Op de terugweg zwemmen opeens nog wat dolfijnen naast de boot, ook erg leuk om te zien! We stoppen nog bij een koraalrif waar we nog mogen snorkelen voor degene die nog zin hebben. We sluiten de dag af met een heerlijke lunch aan boord. Verse ceviche en vers fruit!snorkelen

De tour die ik heb gedaan heb ik geboekt bij the Fisherman’s Cooperative Booth. Dit bedrijf wordt gerund door locals, waardoor het geld ook echt bij hen terecht komt. Hun kantoortje zit naast het benzinestation bij een pier. Boek je whale-shark tour wel bij een gecertificeerde tourorganisatie, zodat je zeker weet dat ze zich aan de regels houden. Je mag bijvoorbeeld maar met zijn 2’en + gids het water in en je mag de walvishaaien niet aanraken. De kosten liggen rond de 1500 pesos (€90) of 125 USD. Wij hebben flink lopen afdingen, omdat we ook een snorkeltour hadden geboekt bij hen. Uiteindelijk mochten we mee voor 1200 pesos (€70) p.p., maar we moesten dit wel stil houden tegenover de andere toeristen 😉

Al met al is dit echt een bucketlist ding! Als je de kans hebt, moet je dit echt niet overslaan. Het is echt een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en graag nog eens overdoe. En dan nog te bedenken dat we dit ‘te duur’ vonden en het bijna niet gedaan zouden hebben.

Staat dit ook op jouw bucketlist? Of heb je dit toevallig al een keer mogen afstrepen?

 

Dit Vind Je ook Leuk

17 Comments

 • Reply Kim 15 september 2015 at 12:06

  Wow gaaf zeg! Afgelopen zomer heb ik walvissen mogen spotten, maar met walvishaaien zwemmen klinkt echt awesome. Ik ben alleen niet zo’n waterheld, dus dat zou ik even moeten overwinnen, maar verder lijkt het me echt een superervaring. De foto’s zien er ook indrukwekkend uit! Die foto bovenaan je artikel, is dat de bek? Dat is echt bizar namelijk haha, heel mooi!

  • Reply Mellisa 15 september 2015 at 13:12

   Haha, ik vond het op het begin ook wel een beetje eng. Maar met een zwemvest blijf je lekker drijven 😉 En ja dat is inderdaad de bek van de walvishaai, zijn ‘oogje’ zit aan de zijkant haha.

 • Reply Eva - eighty7 16 september 2015 at 10:53

  Wat bijzonder, lijkt me heel gaaf om te doen!

  • Reply Mellisa 16 september 2015 at 13:29

   Mocht je ooit de kans hebben, grijp hem 😉

 • Reply Ester 16 september 2015 at 13:13

  Indrukwekkende dieren zeg; en zo dichtbij!
  Ik heb in Mexico wel met schildpadden gesnorkeld, qua grootte misschien niet zo indrukwekkend maar wel heel bijzonder 🙂

  • Reply Mellisa 16 september 2015 at 13:30

   Haa dat heb ik ook nog gedaan! Heb je dat ook in Akumal gedaan? Ze zwommen je zo tegemoet 🙂

 • Reply Naomi in Wonderland 16 september 2015 at 13:16

  Dit staat ABSOLUUT op m’n bucket-list! Ik wil het zo graag doen. Dat en cage-diven met grote witte haaien!

  • Reply Mellisa 16 september 2015 at 13:32

   Dat wil ik ook nog zeker doen! Al ben ik wel mega bang dan, die eten namelijk wel eens een hapje mens haha.

 • Reply ivonne 18 september 2015 at 20:02

  Wij hebben een paar jaar geleden in Australië met walvishaaien gesnorkeld. Wat een gave dieren zijn het hè!

  • Reply Mellisa 18 september 2015 at 20:45

   Cool! Zag je daar niet ook ‘echte’ haaien? Ik heb namelijk echt totaal niet onder me gekeken haha.

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 18 september 2015 at 20:26

  Ow, wauw! Dit lijkt me tegelijkertijd super gaaf en doodeng! Haha. Ik hoop volgend jaar te gaan zwemmen met walvishaaien op de Filipijnen, maar ik ga denk ik op dat moment beslissen of ik het aandurf 😉

  • Reply Mellisa 18 september 2015 at 20:46

   Ik zou eerder bang zijn voor al het andere wat er kan zwemmen haha! Gewoon goed opletten en genieten 🙂

 • Reply Marcella 22 september 2015 at 20:38

  Wat een spannend avontuur zeg!

  • Reply Mellisa 23 september 2015 at 16:41

   Dat was het zeker! Ik zou het iedereen aanraden 🙂

 • Reply Anouk 27 september 2015 at 18:05

  Heel gaaf! Eigenlijk nooit geweten dat het vriendelijke beesten zijn…. toffe foto’s van onder water!

  • Reply Mellisa 27 september 2015 at 20:19

   Haha, het klinkt ook best gevaarlijk: een walvishaai. Maar ze eten alleen maar plankton en geen mensen 😉

 • Reply ROUTE/ Backpackroute 5 weken Mexico en Guatemala - Grenzeloos Reizen 7 maart 2018 at 17:19

  […] fokkerij en langs de andere strandjes. De laatste dag strepen we iets van onze bucketlist af: snorkelen met walvishaaien. Dit is echt het gaafste wat ik tot nu toe onderwater heb gezien. Tussen juni en september zijn […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.