Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Europa, Italië

Sneeuwschoenwandelen in Zuid-Tirol: alleen voor gepensioneerden?

15 februari 2019
Zuid Tirol

Eerlijk is eerlijk, ik moest hard lachen toen ik het programma van de persreis naar Zuid-Tirol zag. Sneeuwschoenwandelen stond op planning. “Dit is toch alleen voor gepensioneerden?”, dacht ik bij mijzelf. Ik blijk hier niet de enige in te zijn als ik het vertel aan mensen om mij heen. Niets is minder waar, ik ben echt fan van sneeuwschoenwandelen geworden. Wat is het heerlijk en gaaf! Ik wandelde een leuke tocht in Valle di Casies/Gsieser Tal, Zuid-Tirol.

Zijn het tennisrackets of yeti-schoenen?

Naast dat ik in mijn hoofd had dat alleen 65+’ers aan sneeuwschoenwandelen doen, had ik nog een vooroordeel. Ik dacht serieus dat het van die tennisrackets waren waarmee je op de sneeuw loopt. Gelukkig is dat niet zo. Wat het dan wel zijn? Het zijn een soort van korte brede ski’s waar je jouw (wandel)schoenen in klikt en goed vastzet met riempjes. Aan de onderkant bevinden zich tanden waarmee je goede grip op de sneeuw hebt. Je zakt hiermee niet door de diepe sneeuw, waardoor je dus meer van de gebaande paden gaan. Of ik me dan de verschrikkelijke sneeuwvrouw voelde? Totaal niet! Het voelde na een paar stappen al helemaal eigen, alsof ik het al veel vaker had gedaan.

Op pad met gids Patrick

Onze gids en tevens eigenaar van hotel La Casies (waar ik verbleef), neemt ons mee voor een sneeuwschoenhike naar de Ascht Alm of Pfinn Alm. Net wie er zin heeft om nog meer te wandelen. We krijgen stokken aangereikt voor meer balans en je kunt je hier ook een beetje mee de berg op trekken. De dag is perfect, de zon schijnt volop en na een paar stappen heb ik het zelfs warm. Ik voel dat ik veel grip met de sneeuwschoenen heb en ik geniet van de inspanning die ik moet leveren om omhoog te komen. We lopen in een mooi rijtje achter Patrick aan en we stoppen regelmatig om op adem te komen. Hij vertelt het een en ander over de dieren die hier leven en over het boeren leven in Zuid-Tirol. Na iets meer dan een uurtje wandelen komen we bij de eerste stop, de Ascht Alm.

Zuid Tirol
Zuid Tirol
Zuid Tirol
Zuid Tirol

Berghutten en fenomenale uitzichten

We komen aan bij het eerste prachtige uitzichtpunt bij de Ascht Alm. Helaas is de berghut gesloten vanwege familieomstandigheden. Hier zouden we eigenlijk gaan lunchen, maar uiteraard heeft Patrick hier iets op bedacht. Hij tovert thee en vers belegde broodjes uit zijn tas en we kunnen genieten van een lunch in de zon, op een slee, hoe leuk is dat? Er is genoeg tijd om foto’s te maken en te relaxen na de toch wel pittige wandeling. Hierna was de keuze aan ons, gaan we nog verder naar boven of laten we het hierbij? Natuurlijk wilde ik graag verder, want ik had net de smaak te pakken. Ik wil naar de top.

Zuid Tirol
Zuid Tirol
Zuid Tirol

Het laatste gedeelte naar de Pfinn Alm was best pittig. Het was een stuk steiler dan we al hadden gelopen en de sneeuw was dik. Zelfs met de sneeuwschoenen gleed je soms nog diep in de sneeuw. Na een stevige wandeling komen we aan op 2152m hoogte en het uitzicht is fantastisch. Niet alleen het uitzicht op het dal is mooi, maar ik word ook enthousiast van de besneeuwde toppen. Het waren die laatste zware meters meer dan waard. De terugweg is een ander verhaal, je moet flink door je knieën zakken om niet in een dik pak sneeuw te blijven hangen met je schoen. Ik glijd gemakkelijk door de sneeuw naar beneden.

La Casies
La Casies

Op de slee naar beneden en relaxen

De sleetjes stonden al klaar voor ons om mee naar beneden te sleeën. Eerder had ik al mogen proeven van het sleeën en ik vond het fantastisch. Ik had niet verwacht dat je op zo’n houten sleetje zo hard naar beneden kan roetsjen. Voldaan kom ik beneden en voel ik toch wel aan mijn kuiten dat zo’n sneeuwschoenhike best pittig is. Het komt dus enorm goed uit dat er wellnessfaciliteiten in het hotel zijn. Ik zwem een stukje in het zwembad en ga lekker de sauna in. Eenmaal in mijn hotelkamer ben ik enorm zen.

Ik heb een enorm leuke dag gehad en was hier zelf nooit op gekomen om te gaan sneeuwschoenwandelen. Zo zie je maar weer dat je enorm verrast kan worden door activiteiten en dat je vooroordelen niet altijd kloppen. Nu wil ik alleen maar meer hiken tijdens de winter en nog een verdere wandeling maken! Voor meer informatie over deze en andere activiteiten kun je altijd de website checken van Zuid-Tirol.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan het filmpje met beelden van onze hike die Patrick in elkaar heeft gezet!

Is sneeuwschoenwandelen iets voor jou?

Dit Vind Je ook Leuk

2 Comments

 • Reply Aad Spronk 18 februari 2019 at 15:03

  Het is zeker een leuke ervaring. Wij hebben het 2 weken geleden, Au im Bregenzerwald, ook voor het eerst gedaan, en het beviel ons prima als ervaren langlaufers en skiërs. We gaan het volgend jaar zeker herhalen.

  • Reply Mellisa 21 februari 2019 at 15:11

   Smaakt bij mij ook zeker naar meer!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.