Azië, Indonesië, Persoonlijk

Slapen bij mijn ‘eigen’ locals op Bangka – Indonesië

20 oktober 2015

Je kunt waarschijnlijk wel aan mij zien dat ik niet 100% Nederlands ben. Mijn moeder komt namelijk uit Indonesië en dat maakt mij een echte ‘Indo’. Ik heb dan ook nog familie in dit land wonen en heb ze volgens mij al 6x opgezocht in Indonesië. Dingen doen met locals en bij hen thuis overnachten is nu helemaal hip! Laat ik dit nou al jaren doen op een eiland waar je als westerling wordt behandeld als filmster, namelijk Bangka.

Huh, Bangka waar ligt dat?

Bangka Google mapsBangka behoort tot de Bangka-Biliton provincie en ligt zoals je hierboven ziet boven Sumatra. Het is nog best een groot eiland en je vliegt er vanaf Jakarta in een uurtje heen. De eilanden zijn vooral bekend om de tinwinning. Deze grondstof zit hier in de grond en ze halen het hele eiland overhoop voor de tin. Het heeft grote gevolgen voor het milieu en voor de mens, meer kun je bijvoorbeeld in dit artikel lezen. Het was laatst zelfs een item bij Koffietijd. In elke smartphone wordt tin gebruikt en ongeveer een derde van alle tin komt van deze twee eilanden. Bizar toch?! Recyclen die handel!

Overnachten bij mijn Oma op Bangka

Mijn oma is er helaas sinds vorig jaar niet meer. Ik heb haar gelukkig nog in 2013 opgezocht op Bangka samen met Edwin en mijn moeder. Mijn moeder heeft 30 jaar van haar leven doorgebracht in het huis waar mijn oma tot voor kort nog woonde. Mijn oma woonde daar nog met haar zus en ze kibbelden dan ook over van alles en nogwat. Het is heel gewoon om met je familieleden samen te wonen en iedereen loopt de deur plat bij elkaar. Constant komen er mensen op bezoek. Zo kwam m’n moeder een keer binnen met m’n kleine achter-achter-achter-achter neefje 😉 Een echte supermarkt is er niet in de buurt, alles wordt vers van de markt gehaald. Tevens heeft bijna iedereen een winkeltje/restaurantje aan huis, waar bijvoorbeeld noodles worden verkocht. De bananenbomen werden ook nog zelf door m’n oma gekapt en zo aten we dan verse zoete banaantjes.

De bananenbomen in de tuin

Bangka

Dit deel is later bijgebouwd, links is de slaapkamer waar Edwin en ik sliepen.

De woonkamer

Het bed met de klamboe. Er zijn hier namelijk malariamuggen!

Het bed met de klamboe. Er zijn hier namelijk malariamuggen! Meer over malaria vind je in deze artikelen: Malariapillen en Malaria feitjes. Het matras is gemaakt van lappen stof gevuld met lappen stof, best prima bedje hoor!

In m'n prachtige Batik pyjama en m'n achter-achter-achter neefje Nathan

In m’n enige Batik pyjama met ‘out of bed look’ en m’n achter-achter-achter neefje Nathan

Primitieve logeerplek

Tot 2010 was er nog geen boiler aanwezig in het huis. Er was dus ook geen douche waar je na een hete dag onder kon staan. Het was altijd lekker koud douchen met een plastic bak die je over jezelf giet. Je kent ze vast wel uit Azië. Ik gilde het altijd uit als kleinkind wanneer ik moest douchen en de zus van m’n oma riep ook altijd gillend: “Mandi mandi” (Douchen in het Indonesisch). Gelukkig was m’n moeder wel zo lief om wat kokend water in een aparte bak te doen en dit te mengen met koud water, dan kon ik in ieder geval lauw douchen 😉 Nu is er in ieder geval ook een normale wc + douche aanwezig! Echter heeft het huis geen handige wasbak en kraan waar je handig je tanden kunt poetsen. Waar je dat dan doet? Bij de waterput natuurlijk! Je laat de emmer afdalen in de waterput en schept zo het water eruit. Vervolgens kun je daar je tanden meepoetsen.

Bangka

Lekker mijn tandjes poetsen bij de waterput!

Wat doe je daar dan?

Er is niet heel veel te doen op het eiland, maar dat hoeft ook niet altijd toch? Er is een warmwaterbron met een zwembad waar je voor een prikkie heen kunt, er zijn een aantal Chineze tempels en je kunt het strand helemaal voor jezelf hebben. Het huren van een scooter gaat via via, dus dat duurde een tijdje voordat we eindelijk mobiel waren. Gelukkig fietste mijn opa en oma vroeger en konden we het stukje naar het strand op deze oude fiets wel even fietsen. Je komt hier geen enkele westerse toerist tegen! Je bent dan als ‘blanke’ ook echt een attractie en iedereen wil met je op de foto. Als je off-the-beaten track zoekt, here it is! Er zijn geloof ik maar een paar hotels op het eiland en die worden eigenlijk alleen door Indonesische toeristen bezocht.

Op deze oude fiets naar het strand

Het hele strand voor onszelf!

Het hele strand voor onszelf! Dit is overigens een privé-strand van de vakantiehuisjes die nog allemaal leeg staan. Ik vroeg de beveiliger of we even naar de huisjes mochten ‘kijken’.

Zou jij iets zien om in deze setting te overnachten? Oftewel is Casa Mellie Bangka een optie op AirBnB ;)?

Dit Vind Je ook Leuk

11 Comments

 • Reply Lizette 20 oktober 2015 at 08:23

  Wat gaaf! Ik kende het eiland nog niet. Maar ja, Indonesië heeft er ook zoveel 😉 De vader van mijn beste vriendinnetje komt van Ambon en ze heeft nog familie die gedeeltelijk op Lombok wonen. Dik twee jaar terug ging ik haar roots bezoeken en met haar familie Lombok verkennen. Onwijs toffe ervaring, het lokale leven en de leukste, niet toeristische, plekjes bezoeken. Ik zie een verblijf bij Casa Mellie Blanka ook wel zitten!

  • Reply Mellisa 20 oktober 2015 at 18:24

   Dat klinkt ook leuk zeg! Wil ook zeker nog een keer naar Lombok 🙂

 • Reply Sigrid | My Travel Secret 20 oktober 2015 at 20:47

  Super leuk om te lezen! Ik ben een groot Indonesië-fan en dit eiland lijkt me wel iets. Volgend jaar ga ik terug naar Sumatra dus wie weet 😉

  • Reply Mellisa 20 oktober 2015 at 21:24

   Haha, ik zou dan toch eerder het eiland ernaast aanraden: Biliton. Meer hotels om te chillen! Volgens mij heeft Bangka er echt maar 3 zover ik weet haha!

 • Reply Jenny - ikreis.net 22 oktober 2015 at 19:34

  Leuke locatie!

  Ik zou er zo naar toe gaan. Mocht je nog testers zoeken voor volgend jaar 🙂

  Ik ben dol op Indonesische dorpen, met name het dorp op Bali waar ik woonde.

  • Reply Mellisa 22 oktober 2015 at 19:47

   Grappig dat het je leuk lijkt! Het eiland schijnt erg rap te veranderen. Denk dat ik er over 2 jaar pas weer heen ga…

 • Reply Rianne 27 oktober 2015 at 21:17

  Wat leuk als je bij familie kan verblijven zo ver weg! Zo ervaar je het toch heel anders dan als echte tourist! Lijkt me erg leuk om eens bij locals te verblijven, mooie ervaring 🙂

  • Reply Mellisa 27 oktober 2015 at 22:46

   Ja dat is het zeker! Al wonen ze dus niet op de tofste plek in Indonesië. Ik realiseer nu pas dat het best ongewoon is om je tanden te poetsen bij een waterput op vakantie haha!

 • Reply Lotte - scratchingmymap 31 oktober 2015 at 22:43

  Wat een fijn artikel om te lezen! Zo leuk dat je daar familie hebt wonen én dat je ze kan gaan opzoeken. Ik was al een keer in Indonesië (2013) en wil zo graag nog eens een keer terug… Heeft echt mijn hart gestolen!

  • Reply Mellisa 11 november 2015 at 10:51

   Ik moet echt veel meer gaan zien van het land. Zoveeeeel eilanden!

 • Reply Mellie from the blog - Grenzeloosreizen 20 april 2016 at 07:07

  […] moeder komt uit Indonesië en is geboren op het onbekende eiland Bangka. Toen ik 2 was zat ik al in het vliegtuig naar Indonesië om mijn familie op te zoeken. Mijn oma […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.