Europa, Kroatië

Plitvice meren vs. Krka watervallen

1 maart 2016
plitvice meren

Tijdens een rondreis door Kroatië mag een bezoekje aan de prachtige parken niet ontbreken. Ik bezocht de Plitvice meren en het park van Krka met zijn watervallen. Soms moet je keuzes maken in een reis en kun je niet alles doen. Welk park moet je nou echt bezoeken? Nationaal park Plitvice of Krka nationaal park?

Wanneer je over een reis naar Kroatië aan het denken bent zul je wellicht gelijk denken aan de Plitvice meren. Maar heb je ook eens gedacht aan het Krka park? Ik zet deze parken tegenover elkaar! In welk park kun je het beste wandelen, verkoeling zoeken en in welk park ben je niet met alle toeristen? Let the battle begin!

plitvice meren

Plitvice

krka national park

Krka

Waar kun je het beste wandelen?

Plitvice meren
Het park is echt enorm en heeft allerlei verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Je vindt er routes van 2 uur tot zelfs 8 uur! Ik heb route C gelopen en vond het echt een fantastische hike. De toeristen die via een tour zijn gekomen doen vaak de kortere tour, waardoor je heerlijk rustig door het park kunt wandelen. Het zal vast en zeker steeds drukker worden op de houten bruggetjes, maar als je de menigte voor bent is het écht heerlijk wandelen.
Krka nationaal park
Dit park heeft wat minder verschillende routes en de meest gelopen route is helaas erg druk. Het is leuker om naar de andere ingang te rijden en eerst het rustige deel van het park te bezoeken. De populaire wandeling is namelijk best een korte wandeling en je bent dan al snel weer bij het begin.
Winnaar: Plitvice meren

plitvice meren

Plitvice

Krka national park

Krka

Welk park geeft het meest verkoeling?

Plitvice meren
Je wandelt langs prachtige watervallen en helderblauwe meren, helaas mag je hier niet in springen wanneer je even oververhit bent van de wandeling. Naarmate je hoger in het park komt, wordt het ook een stukje koeler. Op het hoogste punt had ik het zelfs een beetje koud in de schaduw midden in de zomer! Een fijn klimaat om te wandelen, een mix van hitte en verkoeling.
Krka nationaal park
In dit park zijn de hoogteverschillen niet erg groot, waardoor je dus niet een verkoelend briesje hebt op een heuvel. Het kan dus erg heet zijn wanneer je over de houten latten aan het wandelen bent. Maarrr… aan het einde van de wandeling kun je jezelf belonen met een duik in het helderblauwe water. Bij dit laatste meertje/waterval mag je namelijk zwemmen, heerlijk verkoelend! Midden op de dag neem je wel een duik met de rest van de bezoekers, maar dat mag de pret niet drukken.
Winnaar: Krka nationaal park

Plitvice meren

Plitvice

krka national park

Krka national park

Tourist trap?

Plitvice meren
Ik bezocht dit park in 2013, een tijd waarin Istrië nog steeds mega populair was en de rest van Kroatië populariteit aan het winnen was. Anno 2016 hoor ik wel verhalen dat het steeds drukker en drukker aan het worden is in het Plitvice park. Dat is natuurlijk ook geheel logisch, want kijk eens hoe mooi het daar is! Dat wil iedereen aanschouwen. Wanneer je kiest voor 1 van de lange wandelingen, valt het wel mee met de drukte en hoef je niet stapvoets op een bruggetje te lopen. De groepen Chinezen kiezen namelijk voor de korte wandeling 😉
Krka nationaal park
Aangezien dit park niet heel veel verschillende routes heeft die je kunt volgen, oogt het al gelijk druk. Probeer zo vroeg mogelijk het park te betreden, want dan ben je in ieder geval met een handjevol toeristen en niet allerlei grote groepen! Het gedeelte waar je mag zwemmen is helaas ook erg druk, want je bent namelijk niet de enige die een duik in het water ziet zitten.
Winnaar: Plitvice meren

De winnaar is het nationaal park Plitvice! Een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen, zonder dat anderen in de weg lopen! Alsnog kan ik je het Krka park ook zeker aanraden, want die watervallen zijn ook de moeite waard en een duik in dit heldere water mag je eigenlijk niet overslaan.

Welk park is jouw favoriet?

Dit Vind Je ook Leuk

14 Comments

 • Reply Christophe 1 maart 2016 at 21:41

  Wij gingen naar de kravica watervallen, heb er helemaal alleen gezwommen (zie mijn blog). Maar deze wil ik zeker ook eens testen!

  • Reply Mellisa 2 maart 2016 at 09:41

   Ik heb even gekeken! Ziet er prachtig uit! Klopt het dat het in Bosnië is en niet in Kroatië?

 • Reply Rowan - sillysis.nl 2 maart 2016 at 19:45

  Wat mooi zeg!!! Ik ben 1 keer in Kroatië geweest, maar ik was toen nog zo jong. Ik wil graag nog een keer terug als ik dit zie.

 • Reply Sigrid | My Travel Secret 3 maart 2016 at 19:35

  Prachtig, alleen die foto met die duizenden mensen bij Krka…mijn god!! Ik ben alleen bij Plitvice geweest en vond het echt geweldig! Wil graag nog meer van Kroatië zien.

 • Reply Sandra 5 maart 2016 at 18:54

  Leuk gedaan! Ik ben nog nooit in Kroatië geweest, maar staat nog wel hoog op de lijst. Ik zou ook beide parken willen zien en niet alleen Plitvice!

 • Reply Yvonne 6 maart 2016 at 13:28

  Wij zijn 2 keer in Kroatië geweest, maar beide keren Plitvice gedaan en niet naar Krka geweest, jammer eigenlijk, want vooral in 2003 was het daar vast nog heerlijk rustig geweest. Dat was het toen in Plitvice ook trouwens, en de entreeprijs minder dan de helft van 6 jaar later! Wat dat betreft voelde Plitvice voor ons de 2de keer wel als een tourist trap. 🙂

 • Reply Jessica 9 maart 2016 at 04:18

  Ik ben een jaar of 5 geleden in Kroatië geweest en toen was het nog helemaal niet zo toeristisch als dat het nu is. Plitvice meren waren toen best rustig, en dat was zelfs in de zomervakantie! Jammer genoeg niet naar de Krka watervallen geweest, dat ziet er toch ook wel heel mooi uit (en een duik in het water maken is altijd lekker) 🙂

 • Reply Jenny - ikreis.net 11 maart 2016 at 07:55

  Plitvice is absoluut mijn favoriet. Ik was er vorig jaar voor het laatst, een betoverende plek.

 • Reply Linda 20 maart 2016 at 16:51

  Ik ben alleen in plitvice geweest en werd er zo ongeveer verliefd op. Op sommige plekken was het druk, maar ik deed de langere wandeling en het was op veel plekken ook gewoon lekker rustig! Dit was in 2014 trouwens..

 • Reply Ria 8 september 2017 at 20:08

  Plitvice 3 keer gedaan, deze zomer ook de Krka watervallen. Aanrader is ze te bezoeken buiten het toeristisch hoogseizoen, dan is het zo druk niet en kan je optimaal genieten. Ook de wachttijden voor de bootjes zijn een stuk korter.
  Wij hebben 1 keer Plitvice bezocht rond Pasen, en dan heb je nog de bloesems en de bomen die beginnen te botten, wat het supermooi maakt!

 • Reply Nelleke 23 december 2017 at 17:54

  Is het in juni ook al druk??

  • Reply Mellisa 27 december 2017 at 08:35

   Tegenwoordig wel denk ik ja, ik was er geloof ik 5 jaar geleden en het is enorm populair geworden!

 • Reply Nick 1 mei 2018 at 10:31

  Leuke site heb al veel artikels gelezen! Kan je me vertellen of het in september ook nog druk is bij Plitvice?

  • Reply Mellisa 2 mei 2018 at 20:21

   Hee hoi Nick, sorry maar dat kan ik je niet vertellen. Ik ben er jaren geleden geweest en ik was er toen begin juli. Het is nu overal ter wereld helaas veel drukker, dus ook bij Plitvice denk ik.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.