Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Centraal-Amerika, Curaçao

PADI Advanced halen op Curaçao

4 februari 2016
duiken curacao

Op Koh Tao in Thailand heb ik mijn PADI Open Water duikbrevet gehaald en was daarna zeker van plan om meer te gaan duiken. Curaçao is het ideale eiland om je duikniveau naar een hoger level te tillen. Zo kun je uiteraard een aantal duiken met of zonder instructeur maken, maar je kan er ook voor kiezen om de PADI Advanced cursus volgen! Ik geef je tips over je PADI Advanced halen op Curaçao!

5 duiken met instructeur

Tijdens de cursus maak je in totaal 5 duiken. Wanneer ik terugdenk aan de PADI Open Water cursus, vind ik dit echt een verademing. Geen stomme oefeningen meer, zoals het vol laten lopen van je masker en hem dan moeten klaren. Je gaat gewoon 5 leuke duiken maken! Het enige wat je moet doen is wat theorie lezen uit het PADI ‘adventures in diving’ boek voordat je de desbetreffende duik gaat maken. 2 duiken zijn verplicht, namelijk de diepe duik tot 30 meter en de navigatie duik met kompas. De andere 3 duiken mag je zelf kiezen en het hangt natuurlijk ook af van de mogelijkheden op de plek waar je bent.

Ik heb de volgende duiken gedaan: Navigatieduik, Diepe duik op 30 meter, Peak Performance Buoyancy, Nachtduik en Wrakduik.

De eerste 4 duiken gingen uitstekend!

De Navigatieduik en Peak Performance Buoyancy (PPB) duik heb ik op 1 dag gedaan. Beide duiken vonden plaats bij het rif van Cas Abou. Tijdens de PPB duik leer je beter met je lucht te spelen en zo een beter neutraal drijfvermogen te verkrijgen. Als je diep inademt ga je iets naar boven en als je diep uitademt weer naar beneden, zo simpel is het. Toch is het wat onwennig op het begin en ben je geneigd toch weer even met je vinnen bij te sturen. Tijdens de Navigatieduik moet je zelf de weg terugvinden onderwater door middel van een kompas. Een vierkantje zwemmen lijkt makkelijk, maar toch ben je snel de weg kwijt en dan is een kompas erg handig!

De diepe duik op 30 m en Nachtduik vonden plaats bij Marie Pampoen. Ik vond het een spannend idee, een duik op 30 meter diepte. Je hebt dan namelijk meer kans op allerlei duikersziektes en dat speelde nogal in mijn achterhoofd. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van stikstofnarcose, waardoor je een soort ‘high’ gevoel krijgt onderwater. Gelukkig had ik hier geen last van en ging handje-klap op een diepte van 30 meter hartstikke prima ;). We werden omringd door een gigantische school met vissen, ik wist niet waar ik moest kijken! Vervolgens daalden we na een heerlijke vis maaltijd af in het donker op dezelfde plek. Je krijgt een zaklamp mee om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld octopussen. Door het maanlicht kan je best veel in het donker zien! De octopussen die ik zag veranderde telkens van kleur en vonden het niet erg om op de foto te gaan :). De nachtduik vond ik echt tof om te doen en helemaal niet zo eng als dat ik had verwacht.

Nachtduik curacao School vissen curacao

De laatste duik, een wrakduik….

Ik heb een soort van haat-liefde verhouding gekregen met een wrakduik. Er ligt een wrak van 40 meter lang op 30 meter diep bij de mega pier in Otrobanda. De eerste keer dat wij erheen reden lag er een olietanker. Volgens de regels mag je dan niet het water in om te gaan duiken, plus dat je dan ook nog eens een fikse boete mag betalen. De tweede keer stond er een ontzettend sterke stroming. Ik voelde mij al redelijk onzeker, maar ben toch het water in gegaan. Door de woeste zee lag ik al snel op m’n knieën en klapte ik zowat op de rotsen. Toen ik eenmaal geholpen was door de instructeur en Edwin, was ik nog lichtelijk in paniek. Ik kreeg golf na golf over me heen en moest weer even m’n rust pakken. Uiteindelijk was Edwin een clipje verloren van zijn vin en konden we niet meer afdalen. Jammer, maar niks aan te doen. Wellicht was ik voor deze duik toch écht te onzeker.

Uiteindelijk heb ik mijn wrakduik gemaakt bij Car Pile, bij Marie Pampoen. Hier is een schip met auto’s en al te water gegaan. Bizar hoe snel alles is vergaan en hoeveel koraal er nu op een frame van een auto groeit.

Nachtduik curacao Nachtduik curacao

En dan na je PADI advanced!

Naast mijn PADI advanced heb ik zelf nog 2 duiken gemaakt bij Cas Abou met buddy, zonder instructeur! Dit was leuk en spannend om te doen, maar ik ben nu meer zelfverzekerd tijdens het duiken. Ik kan je de Advanced cursus echt aanraden, want nu mag ik toch net ietsje meer. Ik voel me nu als een vis in het water ;). Ik heb mijn cursus gevolgd bij B-diving, de duikschool bij Cas Abou. De cursus kostte 475 NAF voor de 5 duiken en het lesmateriaal. De eigenaresse en tevens onze instructrice is echt heel aardig en relaxed! Wij hadden telkens met z’n 2’en 1 instructeur, iets wat je niet vaak ziet bij duikscholen. Ik kwam toevallig bij deze duikschool uit en wat blijkt? Ze zijn ook nog 1 van de goedkoopste. Daarnaast is de duikschool net 1 jaar oud, dus het materiaal is ook allemaal erg nieuw.

Heb jij de PADI Advanced cursus al gedaan? Of wil je dat misschien nog doen?

 

 

Dit Vind Je ook Leuk

2 Comments

 • Reply Niels 4 februari 2016 at 07:03

  Gefeliciteerd! Lijkt me ook super om een keer aan te gaan beginnen. Eens kijken waar ik deze op mijn bucketlist ga plaatsen. Leuk en duidelijk verhaal. Heb je in Nederland ook gedoken?

  • Reply Mellisa 8 februari 2016 at 10:22

   Nee nog nooit gedoken in Nederland. Eerlijk gezegd trekt me de kou en het slechte zicht ook niet zo… Geef mij maar een tropische duikplek haha!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.