Krijg duidelijkheid met Immediate Peak.
Centraal-Amerika, Guatemala

De Pacaya vulkaan beklimmen in Antigua

17 april 2016
pacaya vulkaan

Als je door Guatemala heen reist vind ik dat je een beklimming van een vulkaan niet mag missen. Er zijn zoveel vulkanen die je kunt beklimmen en de meeste daarvan zijn ook nog eens actieve vulkanen. Ik was in het koloniale stadje Antigua en deed een redelijk makkelijke beklimming van de Pacaya vulkaan. Niet zo’n sportief type of geen zin in een lange hike? Dan is de Pacaya vulkaan beklimmen echt dé hike voor jou!

pacaya vulkaan

In de ochtend of de middag?

De keuze is aan jou! Vertrek je om 6 uur ‘s ochtends of liever 2 uur ‘s middags. Het makkelijkst is om een tour te regelen via je ho(s)tel, dit kost je 80 quetzales (€9), voor dit bedrag wordt je opgehaald en weer voor de deur afgezet. Ik ben zelf met de tour meegegaan om 2 uur in de middag. De zonsopgang maak je tijdens de tour van 6 uur toch niet mee, aangezien het ongeveer 1,5 uur rijden is naar de vulkaan. De zonsondergang kan je dus in de middag wel meemaken als je geluk hebt met het weer. Bij de vulkaan zelf moet je nog 50 quetzales (€6) aan entree betalen en er gaat een gids mee met de groep. Je kunt een stok huren van de kinderen die gelijk op je afkomen, heb ik zelf niet gedaan, maar dat ligt er maar net aan wat je hike kwaliteiten zijn.

pacaya vulkaan pacaya vulkaan

Hiken maar!

De hike duurt ongeveer 1,5 uur naar boven en is naar mijn mening helemaal niet zwaar als je gewoon een beetje fit bent. Een flesje water en wat koekjes in je rugzak is altijd aan te raden. Ik maakte de tocht naar boven in Juli en het werd een stuk frisser naarmate je dichterbij de top komt! Ik had gelukkig aan een vest gedacht en kon hem goed gebruiken. Ondertussen stop je een aantal keer om even op adem te komen en dan kun je even genieten van het uitzicht op bijvoorbeeld de vulkaan Agua. Ben je niet zo fit? Er lopen kinderen met paarden mee de vulkaan op, het paard brengt jou dan naar de top voor ongeveer €10-15. Het ligt eraan wanneer je opgeeft 😉

pacayavulkaan pacaya vulkaan

Op de top

Dan ben je daar eindelijk op 2552 meter hoogte! De Pacaya vulkaan was in maart 2014 nog uitgebarsten en ik bezocht hem een aantal maanden daarna. Je kon precies zien waar de lavastroom allemaal geweest was. Het lijkt wel alsof je op de maan bent! Zorg dat je stevige schoenen aan hebt, want de gestolde lava is best scherp en op sommige plekken kan het nog heet zijn. De zolen van iemand uit onze groep waren namelijk gesmolten! Onze gids had marshmellows meegenomen om te roosteren. Marshmellow aan een tak en roosteren maar! Iemand had zelfs worstjes meegenomen om te barbecuen, al ging mij dat iets te ver ;). De terugweg is een stuk minder zwaar, aangezien het lekker steil naar beneden loopt. Op de terugweg genoot ik nog even van onderstaand uitzicht.

pacaya vulkaan

Wil je ook de Pacaya vulkaan gaan beklimmen, denk dan aan het volgende:

 • Goede schoenen en een vest
 • Water en wat te snacken
 • Doe je de middag tour netals ik? Dan is een zaklamp wel handig. Op de terugweg kan het wat donker zijn.

Heb jij al eens een vulkaan beklommen?

Dit Vind Je ook Leuk

14 Comments

 • Reply Niels 17 april 2016 at 07:28

  Mooie vulkaan! Het moet een leuke ervaring zijn geweest. Zit er in deze vulkaan bovenin ook nog een krater en zou je de lava kunnen zien of ik was dat niet mogelijk toen jij er was? Uitzicht moet echt adembenemend zijn geweest. Mooie foto’s!

  • Reply Mellisa 17 april 2016 at 20:57

   Was echt heel tof en goed betaalbaar! Nee dat kan volgens mij niet bij deze vulkaan aangezien het heel steil naar boven gaat! Er zijn wel foto’s van mensen die naast het lava lopen, moet je maar even googelen. Super tof!

 • Reply Rowan 17 april 2016 at 09:29

  Wauw wat lijkt mij dit indrukwekkend zeg! Mooie foto’s ook!

  • Reply Mellisa 17 april 2016 at 20:58

   Was het zeker, dankje!

 • Reply Jenny - IkReis.net 21 april 2016 at 08:31

  Mooie vulkaan! Ik vind het heerlijk om vulkanen te beklimmen en van het uitzicht en het landschap te genieten. Komende zomer staat er weer een Indonesische vulkaan op het programma.

  • Reply Mellisa 22 april 2016 at 11:34

   In Indonesië ben ik nog nooit bij een vulkaan geweest! Zie altijd prachtige plaatjes!

 • Reply anto 22 april 2016 at 08:55

  Gaaf zeg! Ik heb ooit een poging gedaan in Chili maar die mislukte vanwege de gevaarlijke omstandigheden, maar niet veel later was ik op de Vesuvius, ongeveer 15 minuten lopen 🙂

  • Reply Mellisa 22 april 2016 at 11:41

   Ooh dat klinkt gevaarlijk! En 15 minuten lopen is niet veel, dat scheelt 🙂

 • Reply Carolien | Dream the World 22 april 2016 at 09:57

  Ik ben wel eens redelijk dicht bij een vulkaan geweest maar nog nooit op lava gelopen, lijkt me heel bijzonder!

  • Reply Mellisa 22 april 2016 at 11:41

   Het is heel hard en scherp, gek om te voelen!

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 22 april 2016 at 11:04

  Lijkt mij erg gaaf om te doen! Sowieso ben ik een fan van hiken op reis.

  • Reply Mellisa 22 april 2016 at 11:42

   Ik ook, niet verwacht eigenlijk!

 • Reply Jempi 23 april 2016 at 12:55

  Super! Wij zijn een aantal jaar geleden ook in Antigua geweest toen we daar met de Starclipper aan het rond cruisen waren. Een hike op de vulkaan zat er toen niet in maar nu ik je verslag lees heb ik er toch wel spijt van hoor. De bovenwindse eilanden zijn top hé, ik ben er alleszinds grote fan van 🙂

  • Reply Mellisa 23 april 2016 at 19:53

   Ooh jammer! Wil graag snel weer een vulkaan op, heerlijk. Ik ben niet op de bovenwindse eilanden geweest, maar alleen op Curacao haha 😉

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.