Vorig jaar rond deze tijd hakten wij de knoop door. We gaan in de zomer van 2016 naar Cuba! We zijn gelijk maar 4 weken gegaan, als je gaat kun je het beter goed doen toch? Toen kreeg ik al her en der te horen dat we al ‘te laat’ zouden zijn, want Cuba was al hélemaal anders. Is dat wel zo? Ik zal het beeld schetsen voor je.
Het is net bekend geworden, Fidel Castro is op 90-jarige leeftijd op 25 november 2016 in de avond overleden. Zijn gezondheid was al jaren erg broos en in 2008 heeft zijn broer Raúl Castro het presidentschap overgenomen. Zullen er nu hervormingen plaatsvinden?
Oldtimers, paard en wagen en bicitaxi’s
De vervoersmiddelen in Cuba zijn oud of stammen uit de oertijd. De oude Lada’s en Chevrolets worden veelvuldig gebruikt als eigen vervoersmiddel of doen dienst als taxi. Daarnaast horen paard en wagen ook nog bij het huidige straatbeeld. Soms rijdt er een nieuwe auto tussen, die of gevuld is met toeristen, of gehuurd wordt door een Cubaan die als taxichauffeur werkt. Een dikke Mercedes heb ik trouwens ook gezien, geïmporteerd door een rijke Cubaan die nu in Amerika woont. Blijkbaar kan dat dan weer wel. Het vervoer is nog steeds een groot probleem in Cuba en je zal dan ook veel lifters langs de weg zien seinen met flappen geld. Er zijn dus nog genoeg oude auto’s te zien, maar het zou natuurlijk ook veel fijner voor de Cubanen zijn als zij ook eens een nieuwe auto zouden kunnen kopen. Helaas zit dat er voorlopig echt niet in.
Hoe zit dat met eten en drinken?
Gelukkig kan men op Cuba veel zelf verbouwen en groeit er om de paar meter bijna iets eetbaars. Op het ene moment zie je een bananenplant en in het volgende straatje hangen rijpe mango’s aan de boom. De avocado’s die ik heb gegeten zijn de beste avocado’s ooit. Heerlijk zacht en vol van smaak. Iemand vertelde mij dat er nu zelfs Coca-Cola te koop was in Cuba. Ik heb echter alleen enkele keren Pepsi of Fanta gezien, maar zou dit je beeld van Cuba dan veranderen, nu er Pepsi Cola te koop is? Nou, bij mij niet en die Coca-Cola zal vast wel in Varadero geweest zijn. Ik dronk maar al te graag TuKola, de Cubaanse variant van Cola 😉 Het eten is erg lekker, als je bedenkt dat er weinig ingrediënten in het land zijn om mee te koken.
Onze ontbijtjes bestonden uit ei, brood en fruit. Mijn broer was 2 jaar geleden in Cuba en hij vertelde dat hij rijst met bonen als ontbijt kreeg. Brood heeft hij een enkele keer gehad, maar dat was toen erg schaars. Naar mijn inziens is het alleen maar positief dat er veel producten op de markt zijn en dat mensen deze ook zelf kunnen gaan verkopen. De schappen van de staatswinkels waren nou niet gevuld met veel producten. Rijen tomatensaus, sapjes en dat was het wel zo’n beetje.
Druk met toeristen?
De toeristendrukte? Daar heb ik wel veel van gemerkt. Het dorpje Viñales is omgetoverd tot 1 groot toeristendorp waarbij elk huis wel in ieder geval 1 kamer verhuurd. In Trinidad waren alle excursies voor de hele week volgeboekt toen ik er was en de enige oplossing zou een taxi zijn om naar Topes de Collantes te gaan.
Steeds meer naar het oosten werd het rustiger en verdween het ‘massatoerisme’ (al is daar nog geen sprake van in Cuba). De meeste groepsreizen eindigen in Trinidad en keren dan weer terug naar Havana. Dus mijn antwoord is eigenlijk: Nee, het valt echt reuze mee qua drukte. Ik was er in augustus, wanneer heel Europa zo’n beetje op vakantie gaat. Cuba is ook helemaal niet ingesteld op veel toeristen. Het openbaar vervoer is schaars en de bussen voor toeristen zitten vrijwel helemaal vol.
Het is dan ook aan te raden om je bustickets vooraf via het internet te regelen! Anders ben je afhankelijk van dure taxi’s of collectivo’s die alleen rijden als ze vol zitten.
Modernisering: internet en luxeproducten
Toeristen gaan naar Cuba voor het authentieke Cuba met zijn oldtimers, sigaarrokende Cubanen op het stoepje en met de huifkar van A naar B gebracht worden. Dit is er nog steeds, maar internet is in opkomst! Heel fijn voor de Cubanen natuurlijk, want het is natuurlijk heel gek dat zij nauwelijks toegang tot het internet hebben. Wi-Fi is er tegenwoordig op heel veel pleintjes in de stad en mensen bezitten ook de CUC (valuta voor luxeproducten). Deze CUCs verkrijgt men door eigen (zwarte) handel, verhuren van casa’s, geld van familieleden uit het buitenland en het runnen van een eigen zaakje zoals een restaurant.
Zeep en pennen zijn in de stad eigenlijk niet meer schaars zoals vroeger. Een blok zeep heb ik gezien voor 0,70 CUC en ik kreeg eigenlijk altijd zeep in casa’s. De ‘rijke’ Cubanen met inkomsten vanuit het toerisme kunnen dit prima betalen. Kom je wat meer op het platteland, dan valt het je op dat het er een stuk armer is. Alle producten worden afgeregend met CUP (lokale valuta) en mensen zijn veel blijer met schaarse producten. Zeep en kleding wordt gewaardeerd, maar pas op. Vrijwel altijd wordt nog om geld gevraagd. Ik heb dit echter nooit gegeven, want dat vind ik te ver gaan. Dat lost namelijk de problemen niet op.
Onder het bewind van Raúl Castro mogen de Cubanen al veel meer dan voorheen, zoals een eigen zaak starten. Toch is iedereen meer fan van Fidel Castro en staat hij bekend als de held van Cuba. De start van het communisme in Cuba is aan hem te danken.
Dus, nu of nooit naar Cuba?
Op dit moment zal het land het verlies van Fidel Castro moeten verwerken en is het wellicht niet het juiste moment. De mensen zijn wel ontzettend blij met de inkomsten van toeristen en het toerisme zal alleen maar aantrekken. Wil je nog een beetje rustig door de steden dwalen en alleen met locals op het strand liggen? Dat kan nu nog prima en vooral in het oosten.
De veranderingen zijn natuurlijk zeer positief voor het volk zelf en westerlingen die deze veranderingen ‘jammer’ vinden snappen het in mijn ogen niet. Het land heeft toch ook recht op zijn veranderingen? Het zal in mijn ogen ook niet één dag veranderen.
Cuba heeft zoveel te bieden, de prachtige natuur in Viñales of de historie in Havana. Dit zal al helemaal niet zomaar verdwijnen. Dus die haast is in mijn ogen helemaal niet nodig, al is het wel fijn als het land niet helemaal overspoeld is met toeristen.
26 Comments
Ik was in de zomer van 2013 op Cuba en het is grappig om te lezen dat er in die drie jaar al zoveel veranderd is. Toen kon je alles nog op de bonnefooi doen (hooguit de bus moest je een dag van te voren boeken) en internet was helemaal niet aanwezig. Coca Cola heb ik toen wel overal gezien (wel made in Mexico, dus niet de Amerikaanse ;)), net zoals Heineken. Ik ben erg benieuwd hoe snel Cuba gaat veranderen, nu Fidel er niet meer is, denk dat hij nog best veel invloed had op Raul. We zullen zien!
Ik vind het dus best wel meevallen want ‘zoveel’ is het nou ook weer niet toch? Het is goed dat de mensen eindelijk eens toegang krijgen tot het internet en je kan nu nog steeds zonder boekingen gaan, maar dan inderdaad wel de kans dat je niet de volgende dag kan vertrekken. De mensen zijn nog steeds arm en een echte boost van de economie zie ik ook niet 1,2,3 aankomen. Ik ben wel benieuwd, want de mensen waren alsnog meer fan van Fidel dan van Raul, terwijl hij juist een beetje voor verandering zorgt…
Ik ben nog nooit naar Cuba geweest en dit heeft mij nooit echt geïnteresseerd tot een aantal jaren geleden. Toen besefte ik ineens hoe mooi Cuba was!
Ik hoop dat Cuba zijn charmes houd en dat ik deze snel kan ontdekken.
Ja gek is dat hè, dat je interesses zo kunnen veranderen? Het is echt een aanrader!
Inderdaad heel fijn als er meer producten op de markt zijn, zeker ook voor de bevolking zelf. En mooi dat je daar als reiziger van kan meeprofiteren. Wij waren 8 jaar terug in Birma. Als ik kijk wat voor auto’s daar toen rondreden en wat ik nu op foto’s van reizigers zie kan dit toch nog best snel gaan. Ben benieuwd!
Helemaal mee eens! Ik vind nieuwere auto’s niet echt heel belangrijk, al is dat natuurlijk wel heel gaaf in Cuba… Elk land heeft zo zijn ontwikkeling meegemaakt en die landen zijn nog steeds erg fijn om te bezoeken denk ik…
Ik vind het eigenlijk best raar dat internet steeds meer beschikbaar is op Cuba, maar sanitair lang niet altijd werkt. Een wc die doorspoelt trof ik minder vaak dan eentje die verstopt was. En veel was ook bouwvallig. Naar mijn idee heb je dat soort basisbehoefte meer nodig dan internet. Alsof er een stap overgeslagen wordt 😉 Ik vond onze reis door Cuba intrigerend, maar ook best duur. Daar had ik wel iets schonere kamers (en werkend sanitair voor gewild.
Wat gek, ik heb dat echt niet meegemaakt in 4 de weken dat ik er was. Alles was prima schoon en werkte eigenlijk wel in de casa particulares! Jij sliep in hotels toch? Daar hoorde ik wel vaker slechtere verhalen over, jammer!
Misschien had ik mij van tevoren ingesteld op massale druktes, maar dat vond ik eigenlijk hartstikke meevallen. Leuk artikel Mellisa! Het rijden in die auto’s is trouwens ook een vak apart. In een van de collectivo’s die ik nam schoof de chauffeur ineens op en duwde mij achter het stuur om te rijden. Maar die auto’s kennen dus helemaal geen stuurbekrachtiging ofzo, reed ik bijna direct de berm in… :’)
Ja hè, de drukte viel echt reuze mee hè 🙂 Haha wat gaaf dat je achter het stuur hebt gezeten!
Ik denk dat het ook wel meevalt. Ik wil graag nog een keer naar Cuba, maar dit jaar hoorde ik van zoveel mensen dat ze er heen gingen dat ik dacht ik wacht nog wel even een jaartje of wat tot die hype ook weer over is. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat over een psar jaar iedereen naar Cuba wil. Ik wacht mijn tijd nog even af 😉
Het viel echt reuze mee als je niet met een georganiseerde reis gaat en gewoon zelf alles regelt. Een jaartje wachten kan natuurlijk ook, want het is inderdaad helemaal gehyped!
Ik denk dat het de komende jaren langzaam maar zeker wel zal veranderen. Maar Cuba zal toch nog lange tijd echt Cuba blijven. Dat hoop ik tenminste. Sigaren, muziek en oldtimers. Het zou zonde zijn als dat zou vervagen. Natuurlijk is het wel heel fijn voor de mensen daar dat voorzieningen als Wifi zullen verbeteren!
Dat denk ik ook wel hoor! De sigaren en muziek zullen altijd wel blijven denk ik 😉
Ik ben nog nooit in Cuba geweest, maar het lijkt me wel een bijzondere bestemming. Mijn nicht is er ook dit jaar geweest en zij vond het geweldig.
Ik vond het ook geweldig, maar soms ook wel frustrerend omdat er weinig faciliteiten zijn! Weinig vervoer e.d., zou fijn zijn als dat verbeterd 🙂
Ik wil ook nog wel een keertje naar Cuba maar wacht wel tot de massa geweest is in de hoop dat de veranderingen niet zo snel gaan.
Ik vond het wel meevallen hoe druk het is, als je alles zelf regelt kom je op andere plekken dan alle tours 🙂
Ik sluit me aan bij Judith. We zullen het moeten gaan zien hoe alles verandert, want dat het anders wordt is wel zeker. Frank is al in Cuba geweest en hoewel hij het mooi vond staat het (daardoor) niet meer hoog op de bucketlist.
Het zal vast niet zo mega snel gaan en elk land heeft deze ontwikkelingen natuurlijk gehad!
Ik ben er nog nooit geweest, het lijkt me wel een heel mooi land, wat je beter nu kan bezoeken dan over tien jaar… Maar dan bedenk ik me weer; dat is met zo veel bestemmingen zo. Heel veel bestemmingen veranderen, moderniseren en gaan mee met de tijd. Hoe erg is dat altijd? Cuba authentiek meemaken lijkt me wel nog heel gaaf, maar ergens staat het niet echt extreem hoog op mijn lijstje en zijn er plekken die ik liever bezoek.
Daar heb je helemaal gelijk in! Ik vond het rondreizen in Cuba echt een ervaring en had het niet willen missen op deze manier!
[…] natuur in Viñales, dat zijn al 2 redenen waarom je naar Cuba moet gaan. Iedereen is bang dat het snel zal veranderen, of overspoelt zal worden door toeristen. Het was wel redelijk druk in augustus, maar als ik het […]
Klinkt gaaf! Ik verwacht dat het de komende tijd wel snel gaat veranderen, maar dat gebeurd nu ook al zo te horen. Ik hoor wel echt super veel dat mensen afgelopen jaar naar Cuba zijn gegaan. Het stond ook op mijn lijstje, maar uiteindelijk gekozen voor Nepal
Nepal lijkt mij ook ontzettend gaaf. Cuba zal niet in 1 dag veranderen, maar drukker wordt het wel!
Cuba.. Nog nooit geweest maar zou er graag nog heen gaan. En ik denk dat het echt alleen maar goed is voor de Cubaanse bevolking dat het land een boost krijgt. Natuurlijk zal het dan een ander land worden maar elke land veranderd, nietwaar?