ventolin zonder recept
Centraal-Amerika, Mexico

4x De mooiste cenotes in Mexico

29 juni 2016
cenote

Cenotes wat zijn jullie toch mooi. Nog nooit had ik van dit fenomeen gehoord, tot ik in mijn Lonely Planet van Yucatán zat te bladeren. Ik moest en zou in deze poeltjes met water in een grot zwemmen. En dat heb ik gedaan, nu wil ik een cenote overal op de wereld waar het warm is. Dit zijn de 4 mooiste cenotes in Mexico in de Yucatán regio die ik heb gezien!

Ik kil cenoteIk-kil cenote

Ik Kil cenote

Lianen hangen over de hele grot en je waant je gelijk in de jungle. Je moet wel flink wat trappen naar beneden voordat je eindelijk het heerlijke water in kan duiken. Na de sprong in het water schrik ik even, wat is het koud! Dit had ik niet verwacht, maar is natuurlijk logisch als het water niet opgewarmd wordt door de zon. Ik was hier, helaas, met een combinatie tour naar Chichén Itzá. Dit kwam veel beter uit aangezien ze ons af konden zetten in Valladolid.

De Ik Kil cenote vind je 3 kilometer verderop op weg naar Chichén Itza. Zorg dat je voor 13.00 uur er bent, want zo ben je de touringcars net voor!

Gran Cenote Gran CenoteGran Cenote

Tulum opzich is al een plaatje met de ruïnes aan zee en het strand is heerlijk (als er geen zeewier op ligt). Ik fietste heerlijk naar het strand en naar het kleine centrum van Tulum. Maar er is meer! Je kunt ook naar de nabijgelegen Gran Cenote fietsen. Een taxi nemen kan ook, maar waarom in de auto zitten als je ook lekker kan fietsen?
Neem je snorkelset mee en geniet van de prachtige rotsformaties onderwater! Ook vind je er kleine visjes en zelfs schildpadden (al zijn deze er natuurlijk in gezet). Ik zag wat duikers hier een grotduik maken, iets wat mij ook ontzettend gaaf lijkt. Helaas had ik op dat moment nog geen PADI, een goed excuus om eens terug te gaan!

De Gran Cenote vind je toevallig ook 3 kilometer verderop, maar dan vanaf Tulum! Prima stukje fietsen dus.

cenotes de cuzamaCenotes de cuzama Cenotes de cuzamaCenotes de cuzama

Cenotes de Cuzamá

Dit zijn 3 prachtige cenotes bevinden zich middenin de jungle. Je huurt een paard met wagen inclusief chauffeur voor 250 pesos en deze brengt jou naar deze 3 cenotes via een rails. Agave planten aan weerszijden in een krakkemikkig karretje, geweldig vond ik het. De rit naar de 3 cenotes is zelf al heel leuk en als je eenmaal ergens ver in de bushbush bent neemt je gids je naar de eerste grot. De laatste cenote is echt mijn favoriet en hadden wij op dat moment helemaal voor onszelf.

Deze cenote is het makkelijkst te bereiken met een huurauto vanaf Mérida. Volg de weg naar Chunkanan/Cuzamá. Hier vind je meer informatie over de Cenotes de Cuzamá.

Cenote Sambula in Peba

Na een bezoekje aan de ruïnes van Uxmal was het wel tijd om lekker af te koelen. Het is ontzettend heet en klammig tijdens een bezoek aan een maya stad. Verkoeling is vaak lastig te vinden, aangezien het uitgestrekte vlaktes zijn met de ruïnes tussendoor! Op de terugweg wilde ik dan ook graag even relaxen in een cenote.

Op de terugweg naar Mérida gingen we dus maar op zoek naar een cenote. Er zijn er zoveel in de Yucatán regio dat je er vast wel 1 in de buurt kan vinden. Na wat rondvragen werd mij de cenote in Peba aangeraden. Peba it is then! 10 pesos armer (€0,70) en ik wurm me in mijn bikini in de auto en loop het trappetje af. Heerlijk verkoelend en zo aan het einde van de dag is er bijna niemand meer.

Deze cenote ligt bij het dorpje Peba, dit ligt op de weg tussen Uxmal en Mérida.

Mijn camera was aan het eind van zijn Latijn tijdens deze reis, dus denk die blauwe streep maar even weg. Geniet hieronder nog even van wat kwaliteit foto’s van Shutterstock! Dit vond ik in ieder geval de mooiste cenotes in Mexico, maar er zijn vast ook andere prachtige cenotes!

cenote Cenote Cenote

Heb jij al eens in een cenote gezwommen?

Dit Vind Je ook Leuk

24 Comments

 • Reply Denise - Follow my footprints 3 juli 2016 at 23:21

  Ja! Lang geleden, in 1999. Ik had een reis gewonnen naar Mexico omdat ik (landelijk) Reisadviseur van het jaar was geworden. Ik heb ten inderdaad ook in een cenote gezwommen. Ik denk dat het Ik Kil was, maar dat zou ik moeten terugzoeken. Het lijkt er in elk geval wel op.

  • Reply Mellisa 4 juli 2016 at 10:07

   Wat tof dat je een reis had gewonnen! Ik Kil is wel de meest populaire cenote en ligt lekker dichtbij Chichén Itzá!

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 5 juli 2016 at 12:17

  Oh geweldig!! Ik heb in de Ik Kil gezwommen. Wat een geweldige ervaring. Toen was ik op rondreis….ik moet er echt nog eens naartoe en op de bonnefooi gaan reizen!!

  • Reply Mellisa 6 juli 2016 at 13:11

   Leuk dat je daar hebt gezwommen! De kleine cenotes die we zelf ontdekten vind ik het leukst, een grot voor jezelf 🙂

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 6 juli 2016 at 10:27

  Meeeh ik heb dit gewoon gemist in Mexico :(. Het scheelt dat ik maar kort in Yucatan was en er ook niet echt tijd voor had, dus een perfect excuus om nog eens terug te gaan ;)!

  • Reply Mellisa 6 juli 2016 at 13:13

   Haha! Altijd een goed excuus. Ik vond het heel bijzonder, want volgens mij heb je nergens ter wereld zoveel cenotes waar je in kan zwemmen.

 • Reply Gabriëlle 6 juli 2016 at 12:43

  Woah Mexico staat al een tijdje hoog op mijn wishlist maar nu is Mexico helemaal hoog komen te staan. Dit is echt zo prachtig, ik kan er echt uren naar blijven kijken!!

  • Reply Mellisa 6 juli 2016 at 13:14

   Ik denk dat ik het een van de fijnste landen vind waar ik ben geweest tot nu toe. Cultuur, natuur en nog niet overspoelt met toeristen (behalve Cancun dan)

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 7 juli 2016 at 21:49

  Ik had ook nog nooit gehoord van het woord cenotes. Wat ik al wel wist is dat ik wilde zwemmen in van die grotten met sliertjes. Cenotes dus, haha. Ze zijn zeker weten prachtig Mellisa!

  • Reply Mellisa 8 juli 2016 at 18:36

   Haha grotten met sliertjes! En wat voor een grotten met sliertjes, heerlijk verkoelend op zo’n hete dag.

 • Reply Robert | Traveljunks 7 juli 2016 at 22:32

  Ik heb ze alle drie bezocht, waarvan de Ik Kil twee maal. Het zijn prachtige plekken om te bezoeken, al zijn de Ik Kil en de Grand Cenote wel druk bezocht. Mocht je niet met een combidagtour vanuit een badplaats of stad gaan, ga dan vroeg op de dag 😉

  • Reply Mellisa 8 juli 2016 at 18:35

   Alle 3 of 4? 😛 Ik vond de cenotes van cuzama het mooist en het leukst. De Ik Kil en Gran Cenote zijn inderdaad wat toeristischer en moet je vroeg of laat op de middag bezoeken!

 • Reply Carolien | Dream the World 8 juli 2016 at 20:10

  Wow bijzonder. Ik ben nog nooit in Mexico geweest. Lijkt me wel apart om daar te zwemmen.

 • Reply ROUTE/ Backpackroute 5 weken Mexico en Guatemala - Grenzeloos Reizen 14 september 2016 at 21:10

  […] na een bezoekje aan de ruïnes, relaxen we ook gelijk even aan het strand. Ook fietsen we naar de Gran Cenote en nemen we een heerlijke duik in het koude water. Een andere dag nemen we een collectivo naar […]

 • Reply charlotte 9 februari 2017 at 15:07

  Hoi!
  Ik denk erover na om naar Playa del Carmen te gaan..
  Welke cenote zou ik vanuit Playa del carmen uit het makkelijkste/goedkoopste kunnen bereiken?
  En op welke manier?
  En op welk tijdstip om de drukte voor te zijn?
  Ik haat tourtjes en georganiseerde tripjes met een heleboel mensen ik wil liever op een andere manier gaan en op een tijdstip voor de tourbussen of dergelijke aankomen..

  Alvast bedankt!! 🙂

  • Reply Mellisa 13 februari 2017 at 03:02

   Hoi! Ik ben niet in Playa del Carmen geweest, sorry. Vanaf Tulum heb je dus wel leuke Cenotes te fiets!

 • Reply Olgica Bubic 12 april 2017 at 15:38

  Zwemmen in cenote. . . wat een bijzonder gevoel, sprookjes achtig. Nooit vergeten

  • Reply Mellisa 15 april 2017 at 21:02

   Prachtig hè, wil heel graag weer terug!

 • Reply Robert 11 september 2017 at 11:24

  Yes, dit heb ik ook gedaan bij de Ik Kil Cenote :). Heel gaaf om te zien!

 • Reply Klazina 21 september 2017 at 01:39

  Hoi, Ik ben gisteren in Ik kil geweest en ik kon mijn ogen niet geloven zo MOOI. Het hof van Eden moet dit zijn. Vooral als he erin ligt en omhoog kijkt WoW! Echt prachtig en sprookjesachtig. Wij zijn van playa del carmen hiernaartoe gereisd, hotelletje dolores alba geboekt (bungalow met zwembad) en de volgende dag chichen itza bezocht. Ideaal met oriente Bus, die stopt daar.

 • Reply MB 7 juli 2019 at 19:08

  In een paar onbekendere cenotes gezwommen, die zijn niet zo groot als de bovenstaande maar nét zo mooi (hou niet van het drukke touristische)!
  Wat ook heel erg leuk is zijn de (3) zwemroutes in Xcaret park waarbij je door (grot) rivieren zwemt (duur 20/30 min per stuk), prachtig!
  We gaan in okt weer naar Mexico naar een ander gebied en heb al gezien waar ik verschilkende cenotes kan vinden 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.