Reisapotheek, Voor de reis

Medicatie meenemen op reis, hoe zit dat?

3 december 2015

Tijdens een stage in de periode voor de zomervakantie kwam er iemand aan de balie die op reis ging naar Indonesië. De patiënt heeft Diabetes Type I en moet hierdoor levenslang Insuline spuiten. Ze vraagt om een uitdraai van haar medicatie. Medicatie meenemen op reis, hoe zit dat nou? Mag je zomaar alles meenemen? Meenemen in de handbagage? Ik zet het op een rijtje!

Super fijn als je helemaal geen medicatie gebruikt, maar toch zijn er velen onder ons die wel elke dag verschillende tabletten moeten innemen. Of zelfs insuline moeten spuiten en dit geldt niet alleen voor ouderen! Helaas moet je die medicatie meenemen op reis.

Medicijnpaspoort

Dit document kun je bij je apotheek laten uitdraaien waar je huidige medicatie op staat met de bijbehorende doseringen. De merknaam en stofnaam staan erbij, want dit kan nogal verschillend zijn in andere landen. Ook staan bijvoorbeeld jouw allergieën vermeld. Dit document is handig als je bijvoorbeeld je medicatie op een of andere manier kwijt bent geraakt. Je kunt dan met je lijstje langs een arts/apotheek en zij weten dan welke geneesmiddelen je weer nodig hebt. LET OP: het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Voor het meebrengen van bepaalde geneesmiddelen heb je een verklaring nodig.

Schengenverklaring of medische verklaring

Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen heb je een speciale verklaring nodig om dit mee te nemen op reis. Kijk eerst eens of jouw geneesmiddelen op Lijst I of II van de opiumwet staan, dit kun je hier checken op de website van de rijksoverheid.
Gebruik je geneesmiddelen onder de opiumwet? Dan heb je een Schengen- of medische verklaring nodig. Dit zijn bijvoorbeeld zware pijnstillers, denk maar aan Morfine. De slaapmiddelen zoals oxazepam en alle andere ‘pammetjes’ vallen onder lijst II, deze vallen vanwege het hoge misbruik gehalte onder de opiumwet. Maar ook ADHD medicatie valt onder de opiumwet, dus zoek dit even uit of vraag het aan je apotheek!
Als je naar een Schengenland reist heb je een Schengenverklaring nodig die door jouw arts is ondertekend. Deze verklaring is dan 30 dagen geldig en je hebt meerdere verklaringen nodig als de periode langer is.
Reis je buiten het Schengengebied? Dan heb je een medische verklaring nodig. Je moet hiervoor meer stappen doorlopen, maar deze verklaring is wel 1 jaar geldig.
Deze aanvragen kunnen wel 4 weken duren, dus begin op tijd met aanvragen!

En waar moet je verder aandenken?

 • Het beste is om je medicatie in de originele verpakking mee te nemen. Zo voorkom je dat het aangezien wordt als drugs of iets dergelijks!
 • Stop alles het liefst in je handbagage, zo heb je alles binnen handbereik en zit je niet zonder wanneer je ingecheckte bagage bijvoorbeeld kwijtraakt. Het meerdere malen overslaan van de anticonceptiepil kan bijvoorbeeld al gevolgen hebben 😉
 • Je hoeft dus geen verklaring te hebben wanneer jouw geneesmiddelen NIET onder de opiumwet vallen. Dan kun je alles rustig meenemen zonder zorgen.

Neem jij belangrijke medicatie altijd mee in je handbagage?

Bron: Flickr/mastocytosis canada

Dit Vind Je ook Leuk

9 Comments

 • Reply Liselore | GRAB YOUR BAGS 3 december 2015 at 21:25

  Wat een goede en handige post! Ik ben hier dus echt een sukkel mee. Heb medicatie die onder de Opiumwet valt, maar omdat ik hier verkeerd over was ingelicht heb ik heel lang zonder verklaring rondgelopen. Toen ik de ambassade belde werd mij ook nog eens verteld dat ik voor elke reis een nieuwe verklaring nodig had. Héél handig..

  • Reply Mellisa 3 december 2015 at 23:02

   Oh lekker is dat zeg! Voor het schengengebied is de verklaring 30 dagen geldig en buiten Schengen is de medische verklaring 1 jaar, maar die is dan wel ook geldig in het schengengebied….. Snap je ‘m nog haha… Allemaal best verwarrend! Soms denk ik: maak het alsjeblieft wat makkelijker zeg!

 • Reply Eva - eighty7 4 december 2015 at 12:24

  Handig! Ik gebruik alleen de anticonceptiepil maar toch handig om te weten. Neem het inderdaad ook altijd mee in mijn handbagage; beetje vervelend als het kwijtraakt 😉

  • Reply Mellisa 6 december 2015 at 20:41

   Goed om te horen 🙂 Het zal je maar gebeuren dat je die een paar dagen vergeet!

 • Reply Annemieke 11 november 2016 at 16:12

  Valt DEET onder de opiumwet? Wij nemen het mee voor als er muggen zijn in Dominicaanse republiek, ook nemen we ORS mee en Imodium. Daarnaast wil ik paracetamol en ibuprofen meenemen, voor het geval dat en otrivin voor de neus in het vliegtuig.
  Heb ik zo’n medische verklaring nodig?

  Alvast dank voor een reactie
  Gr Annemiek

  • Reply Mellisa 11 november 2016 at 21:44

   Hoi Annemiek,

   DEET staat zoals je zelf al denk ik hebt gezien, niet op de opiumwet. In de link in het artikel kun je deze geneesmiddelen opzoeken. De rest van je geneesmiddelen kun je ook zonder problemen gewoon meenemen hoor 😉

 • Reply Annemieke 12 november 2016 at 03:13

  Goed om te horen, dank! ?

 • Reply Anja 25 april 2017 at 23:27

  Ik heb morfine pleister heb al een legalisatie wij gaan binnenkort naar Bali nu staat er op de verklaring dat ik 2 tot 3 keer in de week een pleister plak maar aangezien ik bang ben voor 3 weken maar 9 mee te nemen wil ik er wat meer mee nemen zou dit kunnen. Hoop dat je me begrijpt.

  • Reply Mellisa 26 april 2017 at 23:15

   Hoi Anja! Wat staat er op de verklaring? Staat er een aantal pleisters op of een datum van je vakantie? Ik denk dat iets meer meenemen geen kwaad kan, maar dat weet ik niet zeker. Dit kun je het beste nog even aan je dokter of in de apotheek navragen! En veel plezier alvast op Bali!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.