Centraal-Amerika, Guatemala

De eeuwenoude Mayastad Tikal in Guatemala

11 mei 2016
Tikal Guatemala

Er zijn zoveel eeuwenoude Mayasteden die je kunt bezoeken tijdens een rondreis in Mexico en Guatemala, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb veel van deze oude ruïnes bezocht tijdens mijn reis en ben echt onder de indruk geraakt van de Mayastad Tikal in Guatemala.

Tikal GuatemalaTikal Guatemala

Mayastad in de jungle

Eenmaal aangekomen bij de ingang heb je echt het idee alsof je een jungle trip gaat maken. Er is een aangelegd pad wat je kan volgen naar de verschillende delen van de ruïnes. Niet alle ruïnes zijn namelijk nog ‘uitgegraven’ oftewel er zijn nog geen paden naar die delen van de oude stad. De stad is ongeveer 16 km2 en er staan wel 3000 ruïnes. Als je naar de wat rustigere gedeeltes loopt kun je hier ook aapjes spotten en ook in de lucht zijn er allerlei vogelsoorten te zien. Tikal Guatemala Tikal Guatemala

De mooiste tempels van Tikal

Eindelijk kom ik aan bij het Gran Plaza na een best pittige wandeling in de klamme jungle. Hier staan 2 enorme tempels tegenover elkaar en het mooiste is dat je er eentje mag beklimmen, namelijk Templo II! Vanaf de top van de tempel voel ik mezelf even een soort koningin van Tikal en ik beeld me even in hoe de maya’s hier hebben geleefd. Wat een werk moet dat geweest zijn om dit allemaal te bouwen. Ik vervolg mijn weg naar door de jungle heen, op weg naar Templo IV. Dit is de hoogste tempel van Tikal en is maar liefst 65 meter hoog. Je kunt deze tempel op door middel van een houten trap aan de achterkant. Erg fijn deze trap, want zo wordt de ruïne minder beschadigd door al onze voetjes en het voelt een stuk fijner om niet die stenen treden te hoeven te betreden!

Tikal Guatemala Tikal Guatemala

Het uitzicht is adembenemend! Je ziet enkele tempels boven de hoge bomen uitsteken en een enkele vogel vliegt over de groene vlakte. Een ideale plek om even tot rust te komen en te genieten van het uitzicht. Ondertussen ben ik wel een beetje bang, want je loopt een stukje op de tempel zonder enige grip. Ik kon alleen maar denken: Als ik hier naar beneden zou vallen, ben ik de sjaak. Met angst loop ik dus weer terug naar de trap aan de achterkant.

De mayastad Tikal in Guatemala vond ik bijzonder en prachtig om te zien. Deze ruïnes staan met stipt bovenaan de lijst van de mooiste mayasteden die ik heb gezien tijdens mijn backpack reis in Mexico en Guatemala.Tikal Guatemala

Praktische tips voor jouw bezoek aan Tikal

 • De meeste reizigers verblijven in Flores of El Remate en doen een dagtripje naar Tikal. Ik verbleef in Flores in het Green World Hotel. Een prima basic hotel. Vraag om de kamer met het uitzicht op het meertje.
 • Transport naar TIkal kun je in vrijwel alle hotels regelen of bij 1 van de toeristenbureau’s.
 • Vergeet je zonnebrandcrème en DEET niet! Er zitten een boel insecten in de jungle.
 • Ook voldoende water en snacks zijn aan te raden. Er zijn wel kleine winkeltjes waar je eventueel wat kunt kopen.
 • Je kunt een zonsopkomst of zonsondergang meemaken vanaf Templo IV. Hier moet je wel extra voor betalen, maar ga je na 4 uur het park in? Dan is je kaartje de volgende dag nog geldig.

Ben jij al eens in Tikal geweest?

 

Dit Vind Je ook Leuk

9 Comments

 • Reply Debby 11 mei 2016 at 08:24

  Ik vond het zo overweldigend gaaf daar… die zonsopgang ook vanaf die tempel, krijg er nog een brok in m’n keel van nu ik het schrijf. WOW.

  • Reply Mellisa 11 mei 2016 at 08:59

   Klinkt prachtig, ik heb Tikal niet bezocht met zonsopgang/ondergang. We waren een beetje tempel moe. Nu heb ik daar wel een beetje spijt van aangezien Tikal echt de mooiste was, maar hee ik heb nog hopelijk een heel leven voor me 😉

 • Reply Leoni - Justtravelme 16 mei 2016 at 10:18

  Lijkt mij super om ook eens die kant op te gaan om tempels te gaan bekijken. Het zal wel heel toeristisch zijn of viel dat wel mee? Vind dat altijd erg jammer namelijk.

  • Reply Mellisa 16 mei 2016 at 21:34

   Dat vond ik dus echt enorm meevallen, vond het wel redelijk rustig eigenlijk. Guatemala is niet een heel populaire bestemming geloof ik. Chichen Itza was bijvoorbeeld wel heel druk en toeristisch.

 • Reply TAG / De 10 populairste reisfoto's op mijn Instagram - Grenzeloosreizen 19 mei 2016 at 07:20

  […] Ik zat hier op Templo IV met dit uitzicht. 3 Tempels steken boven de jungle uit, soms vliegt er een vogel langs. Prachtig om hier te zitten en te staren naar dit uitzicht! Tikal wat ben je mooi. […]

 • Reply Jessica 20 mei 2016 at 15:51

  Ik vond Tikal ook geweldig 🙂 Wij bleven een nachtje slapen bij de entree van het park, zodat we twee dagen van deze plek konden genieten. De tijden wanneer je naar binnen mag met je ‘2-dagenkaart’ varieert een beetje. Wij mochten bijvoorbeeld om 3 uur al naar binnen. Wij sliepen in een tent bij Jaguar Hotel volgens mij. Daar hebben we ook de ochtendtour geregeld. Op die manier ben je als een van de eerste in het park, zelfs nog vóór de ochtendtours die vanuit Flores vertrekken! Ik vond het trouwens ook erg meevallen met de drukte, het park is natuurlijk ook behoorlijk groot en de meeste mensen kom je tegen bij het plein met de twee tempels tegenover elkaar. 😉

  • Reply Mellisa 23 mei 2016 at 20:52

   Oh dat is echt heel tof! Fijn dat het bij jou ook niet druk was, volgens mij is het nog niet volledig ontdekt door toeristen 🙂

 • Reply ivonne 27 mei 2016 at 01:48

  Ik was hier lang geleden tijdens een groepseis en was erg onder de indruk,zo mooi hier! Het uitkijken vanaf e hoogste tempel en dan niets dan jungle zien, geweldig!

  • Reply Mellisa 27 mei 2016 at 14:45

   Ja dat is echt fantastisch hè, ik vond het wel een beetje eng daarboven haha!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.