Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Reisapotheek, Vaccinaties & ziekten

Malariapillen en het voorkomen van Malaria

30 augustus 2015
deet

Eerder schreef ik een informatief artikel over de tropenziekte malaria die je hier terug kan vinden. In deze blogpost neem ik je mee in de farmawereld omtrent de malariapillen. Ik zet de voordelen en nadelen van elk middel op een rijtje en vul het her en der aan met mijn eigen ervaring of een tip. UPDATE 2017 zie onderaan!

Je besluit de malariapillen op te halen bij de apotheek

Het geneesmiddel wat op je recept staat is waarschijnlijk één van de volgende: Proguanil (Paludrine) soms in combinatie met Chloroquine (Nivaquine), Atovaquon/Proguanil (Malarone), Mefloquine (Lariam) of Doxycycline. Hieronder alle middelen op een rijtje.

Proguanil (Paludrine)
Voordeel: 
Het is erg goedkoop! Het gebruik van proguanil kost je maar 8 euro per maand. De pilletjes zijn erg klein en dan is 2 maal op een dag 1 pilletjes niet zo erg. Dit middel heeft ook nauwelijks bijwerkingen!
Nadeel: Ze zijn ontiegelijk bitter en voor kinderen dus erg lastig om in te nemen. Je moet ze tevens tenminste tot 4 weken na vertrek uit het malariagebied doorgebruiken.
Tip: Je kan ze met wat zoets (yoghurt ofzo) innemen of eventueel vermalen voor kinderen. Als je gaat vermalen wordt het nog meer bitter, dus dat zal ik niet aanraden.

Chloroquine
Voordeel: 
Je hoeft na de eerste 2 doseringen, maar 1x in de week 3 tabletten te slikken. Het wordt wel vaak in combinatie met proguanil gegeven dus dan moet je alsnog elke dag slikken. Kosten overigens maar 2 euro per maand.
Nadeel: Ook weer 4 weken na vertrek door blijven gebruiken.

Atovaquon/Proguanil (Malarone)
Voordeel: Je begint op de dag voordat je naar het gebied gaat met 1 tablet per dag en hoeft dit maar 7 dagen na vertrek uit het gebied door te slikken. Dus geen 4 weken lang nog door gaan met de malariatabletten!
Nadeel: Het is erg duur! 1 tablet kost je €2,27 en dan moet je nog de kosten van het advies + recept nog bij op tellen. Tevens kunnen de bijwerkingen erg verschillen per persoon. Ik had er bijvoorbeeld erg veel last van.
Eigen ervaring: Vreselijk! Ik ben echt 2 weken lusteloos geweest en voelde me maar slap en niet lekker. Ik heb zelfs een soort van black-out meegemaakt. Toen ik eindelijk door de kuur heen was voelde ik me al snel beter. Ik voelde me dus behoorlijk beroerd, maar mijn moeder en Edwin hebben bijvoorbeeld weer nergens last van gehad. Het is dus best wel persoonsgebonden!

Mefloquine (Lariam)
Voordeel:
 Je hoeft dit middel maar 1x in de week te slikken en het is geschikt voor als je langer dan een maand in een malariagebied verblijft.
Nadeel: Je moet met dit middel al 3 weken voordat je in het malariagebied komt starten zodat je vroeg met de bijwerkingen bekend bent. Je moet ze ook weer blijven nemen tot 4 weken na vertrek. Tevens heeft dit middel heel veel bijwerkingen, iets wat vaak voorkomt is slapeloosheid en abnormale dromen.
Tip: Het lijkt ideaal om 1x per week een tabletje in te nemen, maar vanwege de vele bijwerkingen is dit alleen maar aan te raden als je meer dan 1 maand naar een malariagebied gaat. Vaak is Malarone het alternatief in het desbetreffende malariagebied.

Doxycycline
Dit antibioticum wordt nauwelijks voorgeschreven als malariaprofylaxe in Nederland, in uitzonderingsgevallen wordt dit wel gedaan. In andere landen komt dit wel vaker voor.
Voordeel: Is er eigenlijk niet echt…
Nadeel: Je huid wordt erg gevoelig voor UV-straling, dus nog beter insmeren! (niet echt handig als je naar een zonnige bestemming gaat dus)
Weetje: Er staat altijd dat antibiotica de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil beïnvloeden, waardoor het niet betrouwbaar is. Dit is een fabeltje! Het heeft meer te maken met het feit dat je vaak ziek bent als je antibiotica gebruikt en dus mogelijk aan het overgeven bent of diarree hebt. Hierdoor is dus de “pil” wél onveilig. (het geldt overigens wel voor antibiotica: Rifampicine en Rifabutine, maar ik hoop dat je die nooit hoeft te gebruiken)

Je besluit de malariapillen niet op te halen en gaat voor anti-malaria maatregelen

Klamboe

Het is uiteraard geheel je eigen keus of je de malariapillen gaat ophalen of niet. Mocht je dus kiezen voor geen pillen, neem dan wel maatregelen. Gebruik DEET met een hoog percentage en gebruik een (geïmpregneerde) klamboe bij het slapen! Er is nu ook een anti-muggen spray op de markt op basis van natuurlijke producten, ik heb hier nog geen ervaringen mee. Deze natuurlijke spray is bijvoorbeeld veilig voor zwangere vrouwen, aangezien DEET toch best een chemisch stofje is. Begin vooral met DEET te smeren wanneer de schemering valt, de muggen worden dan actief.

Zelf doe ik een beetje van beide. De ene reis slik ik malariapillen en de andere keer niet. Tijdens mijn reis in Mexico/Guatemala heb ik Paludrine geslikt, de muggen zijn hier gelukkig nog niet resistent voor. In Indonesië is de mug inmiddels resistent voor Paludrine en heb ik dus een keer Malarone geprobeerd. Dit beviel niet erg goed en de reis die daarop volgde naar Indonesië verbleef ik maar 5 dagen in een malariagebied. Ik heb toen met een klamboe en DEET geslapen. Zelf gebruik ik DEET 40% of natuurlijke anti-insectenspray en heb ik een geïmpregneerde reisklamboe die je hieronder kunt vinden.

Als laatste nog wat tips/weetjes:

  • Koop niet zomaar malariapillen van iemand over. Check altijd eerst of de pillen bruikbaar zijn in het gebied waar jij heen gaat. Het kan namelijk zijn dat de muggen resistent zijn, dan heb je er dus weinig aan. Het kan ook zo zijn dat het middel daar (nog) niet gebruikt wordt, niet doen dus!
  • Wees alert op de kosten voor het consult en het recept. De kosten kun je vaak declareren bij je zorgverzekeraar wanneer je een goede aanvullende verzekering hebt.
  • Er is nog een kleine kans om malaria te krijgen, ondanks het slikken van malariapillen.
  • Steden zijn niet altijd malariavrij! Steden in Afrika zijn bijvoorbeeld vaak niet malariavrij!
  • Laat je altijd adviseren bij een gecertificeerd reizigersadviescentrum!

UPDATE 2017: Het LCR heeft zijn adviezen aangepast waardoor het nauwelijks meer nodig is om preventief malariapillen te slikken. Pillen voor een noodbehandeling worden meegegeven mocht je malaria krijgen. Er zijn nog wel delen op de wereld zoals delen van Afrika, waar preventief slikken nog wel wordt aangeraden. Vraag dus altijd nog om advies!

Dus malariapillen slikken, Ja of Nee? Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder in een reactie!

Dit artikel bevat affiliate links.

Dit Vind Je ook Leuk

45 Comments

  • Reply Sandra 30 augustus 2015 at 14:10

    Ik ben gelukkig nog nooit naar een gebied geweest waarbij het slikken van malariapillen nodig was. Ik moet ook zeggen dat ik er een beetje huiverig voor ben, want ik reageer vaak vrij heftig op medicatie. Zo mag ik niet alle pijnstillers hebben in geval van interne bloedingen (ieuw!) en word ik ook vaak van antibiotica heel beroerd, waaronder dus doxycycline. Niet heel prettig dus. Ik zou echt onwijs bang zijn dat ik net voor mijn reis onwijs beroerd wordt of een allergische reactie krijg waardoor ik mijn reis zou moeten cancelen. Misschien een goed idee om het eens van tevoren te proberen om te zien hoe ik erop reageer. Ik heb trouwens die insectenspray op natuurlijke basis. Ik zal hem eens uittesten over drie weken in Florida. Daar heb je venijnige midges die je echt in grote massa’s bijten. Dus beter werkt de insectenspray hahaha!

    • Reply Mellisa 30 augustus 2015 at 14:22

      Oh wat naar dat je zo heftig reageert op bepaalde medicatie. Mocht je toch een keer naar zo’n gebied gaan, dan weet hopelijk je apotheek wel alles wat betreft je allergieën! Ik ben benieuwd naar die spray op natuurlijke basis!

  • Reply TAG| De Liebster Award - Grenzeloosreizen 13 september 2015 at 09:09

    […] post over Malarapillen en het voorkomen van Malaria, hier heb ik namelijk veel tijd in gestoken. Ik hoop dat ik het een beetje op een rijtje heb kunnen […]

  • Reply Leonie 13 september 2015 at 10:08

    Handig artikel heb je geschreven. Ik heb nog nooit malariapillen geslikt, maar ga straks +/- 8 maanden reizen door 4 continenten en dan ontkom ik er niet aan! Hoe ik dat ga doen met die pillen is nog een hele puzzel… Soms zal ik een paar dagen in risicogebied zijn, dan weer weken niet en daarna waarschijnlijk weer weken/maanden wel. Daarnaast zijn sommige pillen alleen in bepaalde gebieden werkzaam en andere weer niet. Ook moet je bv. malarone nog een tijdje door blijven slikken. Ik weet niet of het verstandig is om dan maar de gehele reis de pillen te slikken? Of is dat niet aan te raden voor zo’n lange tijd? Kun je eigenlijk wel een paar weken stoppen en daarna weer verder gaan met slikken? Voor de bijwerkingen ben ik trouwens ook best wel huiverig…ik zie het echt niet zitten om me slecht te voelen op reis!

    • Reply Mellisa 13 september 2015 at 21:38

      Ik zou zelf voor een paar dagen niet ervoor kiezen om malariapillen te slikken en zeker niet tijdens je hele reis! Je kan zeker een paar weken stoppen met slikken, maar misschien zit je dan weer opnieuw in een malariagebied?
      Ga je bijvoorbeeld 3 dagen naar een malariagebied, 3 weer niet en 5 weer wel, dan kun je er natuurlijk wél voor kiezen.

      Mocht je iets van hulp nodig hebben, dan kan ik alvast wat dingen voor je op een rijtje zetten. (ik heb alle malariagebieden in kaart gebracht met adviezen en dergelijke) Stuur me gerust een mailtje! Dan hoef je misschien minder lang bij de GGD te zitten 😉

  • Reply Slapen bij mijn 'eigen' locals op Bangka - Indonesië - Grenzeloosreizen 20 oktober 2015 at 07:00

    […] met de klamboe. Er zijn hier namelijk malariamuggen! Meer over malaria vind je in deze artikelen: Malariapillen en Malaria feitjes. Het matras is gemaakt van lappen stof gevuld met lappen stof, best prima […]

  • Reply Rowin Holtslag 9 november 2016 at 14:01

    Hoi Melissa,

    Ik heb een vraag over de Paludrine tabletten, ik ga eind deze maand naar Nicaragua en Honduras. Je zegt dat ze 8 euro per maand kosten, maar hoe kom je aan het product en hoe kom je aan deze prijs?
    Als ik ernaar zoek (zonder advies van een huisarts) vind ik ze voor €56,-
    Alvast bedankt!

    • Reply Mellisa 9 november 2016 at 22:31

      Hoi Rowin!
      Op http://www.medicijnkosten.nl kun je de kosten zien wat medicijnen kosten. Je komt dan ongeveer op 8 euro per maand uit, zonder apotheekkosten. Deze zullen nog ongeveer 12 euro zijn. Het kost dan ongeveer 20 euro per maand. Daarnaast heb je een recept nodig voor deze malaria pillen, dus zonder een advies van een GGD of arts worden ze via grijs circuit verkocht op internet voor een veel hogere prijs! Wellicht dat jouw huisarts deze pillen wel wilt voorschrijven, anders moet je langs een reizigersadviescentrum die vind je op http://www.lcr.nl. Succes en alvast veel plezier in Nicaragua en Honduras 🙂

      • Reply Rowin Holtslag 11 november 2016 at 14:00

        Bedankt voor de adviezen!

  • Reply Drumles Den Haag 23 november 2016 at 22:46

    Tja, lastig he, die keuze. Ik ben voorheen naar India, Maleisie en Borneo geweest maar in alle gevallen geen malariatabletten geslikt. Nu ga ik echter naar Gambia en zal ik eraan moeten geloven. Ik vind het best vervelend en hoop dat de bijwerkingen meevallen. Het blijft troep 🙁

    • Reply Mellisa 26 november 2016 at 21:19

      Aah ja. Waarom kies je er nu wel voor om ze te slikken? Borneo lijkt mij ook al een aardig hoog risico. Straks als ik een jaar weg ga, ga ik er goed over nadenken telkens als ik in een malariagebied kom.

  • Reply P. van Til 28 december 2016 at 16:33

    Nog een tip: https://www.scientias.nl/beschermen-malaria-neem-kip-mee-naar-bed/

    • Reply Mellisa 31 december 2016 at 18:46

      Hahahahaha bedankt voor de tip 😉

  • Reply Alma 9 februari 2017 at 16:36

    Ga 25 dagen naar Myanmar. Per hoeveel eenheden per doos worden de pillen Proguanil/Paludrine en Chroroquine verkocht? Kan je ook zeggen wanneer hiermee te beginnen? Vast bedankt.

    • Reply Mellisa 13 februari 2017 at 03:04

      Hoi! Je krijgt gewoon een recept met het aantal pillen wat je nodig hebt en de reisarts zal je adviseren wanneer je ermee moet beginnen. Ik weet niet of myanmar geheel een malariagebied is op dit moment!

  • Reply Rick 9 augustus 2017 at 08:05

    Goedemorgen Mellisa,
    Mijn vrouw en ik gaan eind september 2 weken naar Noord-India en een week naar Nepal (georganiseerde rondreis). Wij reizen regelmatig naar Azië en Afrika. Wij zijn altijd afdoende ingeënt.
    Ik slik zelf nooit malariatabletten, wordt nooit gestoken door muggen. Mijn vrouw neemt op sommige reizen wel malariatabletten, op andere weer niet. Ze gebruikt dan malarone. Die tabletten zijn overigens best duur, als je ze een paar weken moet slikken. Ik ben van mening dat je beter jezelf goed kunt beschermen ipv die pillen te slikken.
    Wat adviseer jij ons?
    Hartelijke groet,
    Rick

    • Reply Mellisa 9 augustus 2017 at 08:21

      Hoi Rick, wat een mooie reis gaat dat worden zeg. Sinds April 2017 zijn de adviezen aangepast en hoef je voor Noord-India en Nepal niet preventief te slikken. Wel wordt het aangeraden om een noodbehandeling mee te nemen in een gedeelte van Noord-India, maar ik weet niet waar jullie precies heen gaan. Het kan geen kwaad om bijvoorbeeld online in te dienen waar jullie heen gaan en te kijken wat er wordt geadviseerd, dit is gratis bij bijv. thuisvaccinatie.nl!

  • Reply Chiel 18 augustus 2017 at 19:56

    Beste Melissa,

    Ik en mijn vriendin gaan in oktober 4 weken naar Mexico-Guatemala-Honduras-Belize. Jij slikte Paludrine destijds, weet jij of dit nog steeds voldoende is voor deze regio? of dat malarone noodzakelijk is. En of een noodbehandeling ook voor dit gebied is geadviseerd of dat je preventief moet slikken?

    Groet,

    Chiel

    • Reply Mellisa 20 augustus 2017 at 15:30

      Hoi Chiel, dat gaat een gave reis worden! Zoals ik het nu op de nieuwe malaria kaarten kan zien, raden ze alleen in Guatemala/Honduras een noodbehandeling aan om bij je te hebben! In Mexico en Belize wordt slechts anti-muggenmaatregelen aangeraden. Heel veel plezier alvast!

      • Reply Chiel 22 augustus 2017 at 01:41

        Bedankt voor je reactie! Dat scheelt weer! Een noodbehandeling Atovaquon/Proguanil (Malarone) heb ik dan dus nodig toch? Las dat een noodbehandeling 3 dagen 4 tabletten per dag is.

        • Reply Mellisa 30 augustus 2017 at 01:52

          Dat klopt! Laten we hopen dat je dat niet nodig zal hebben!

  • Reply carol 30 augustus 2017 at 21:14

    hoi, ik ga 2 weken naar Namibie; ook 3 dagen Etosha… wel of geen malaria tabletten slikken??
    gr.Carol

  • Reply Eleni 6 september 2017 at 21:50

    Hallo! Wij gaan 1 week naar borneo/ sabah.
    Enorme twijfel of we malaria pillen moeten slikken. Iemand ervaring of advies?

  • Reply Hanneke 10 oktober 2017 at 12:39

    Hallo Mellisa, fijne informatie geef je. Graag stel ik een vraag. 19 oktober reis ik af naar Windhoek, Namibie en per Jeep door Namibie naar Botswana alwaar ik na drie weken in Gabarone weer naar huis vlieg (via Addis Abbeba). Nu adviseert GGD geen maliariatabletten, alleen 30% Deet. Ook voor nachtelijk vliegveld in Ethiopie waar wel malariamuggen zijn, adviseren ze goed insmeren. Gisteren had ik een vriend op bezoek die immer preventief slikt en over de hele wereld reist uit angst voor malaria. Ik voel die angst niet en natuurlijk niet fijn om een risico te lopen. Wat adviseer je mij? Ik lees dingen over noodbehandeling? Alvast bedankt voor het lezen en je tips. Groetjes Hanneke

    • Reply Mellisa 27 oktober 2017 at 11:47

      Hi Hanneke, je bent al op reis zie ik. (ik was zelf even offline in Tasmanië) Als de GGD dit advies geeft, dan zou ik daar gewoon mee ingaan. Preventief slikken wordt nauwelijks meer geadviseerd en op het vliegveld zit je in een airco waarschijnlijk, waar de kans echt heeeeel klein is dat er net een malariamug zou zitten. Heel veel plezier op reis!

  • Reply Diana 1 november 2017 at 10:18

    Beste Hanneke, Kun jij zeggen of we voor onze reis naar Tanzania en Zanzibar kunnen volstaan met het slikken van Chloroquine en Proguanil? Complimenten voor je informatieve site/blog trouwens. Blij mee!

    • Reply Diana 4 november 2017 at 09:28

      Bedoel natuurlijk: Beste Melissa 🙁 sorry!

  • Reply Mathilde 13 november 2017 at 09:46

    Hallo Melissa,
    Over 2 weken vertrek ik naar Gambia. Een vriendin gaf aan geen malariapillen te slikken daar je er erg ziek van kan worden en mocht je gestoken worden terplekke behandeld kunt worden. Mijn broer zegt weer wel pillen te slikken om te voorkomen. Ik ga maar voor 10 dagen en weet nu niet wat te doen.
    Graag jouw advies. Alvast bedankt.
    Groet Mathilde

    • Reply Ria Heuseveldt 19 november 2017 at 18:20

      Hallo Mathilde, als ik jou was gewoon malarone slikken en injectie gele koorts halen. Anders krijg je spijt. Van bijwerkingen niets gemerkt en onze hele groep ook niet. Groeten Ria en fijne vakantie

      • Reply Mathilde 24 december 2017 at 00:24

        Dankjewel Ria voor jouw antwoord. Ik heb de pillen geslikt en nergens last van gehad.
        Groet Mathilde

  • Reply Hanneke 13 november 2017 at 15:38

    Hallo Melissa,
    Op 15 decemeber ga ik een rondreis maken in Zuid Afrika. Ik ben aan het twijfelen om malariapillen te halen of niet. Ik ben maar 2 dagen in het Krugerpark en enkele dagen in Lesotho en Swaziland. Wat kan jij mij adviseren?

  • Reply Ria Heuseveldt 19 november 2017 at 18:20

    Hallo Mathilde, als ik jou was gewoon malarone slikken en injectie gele koorts halen. Anders krijg je spijt. Van bijwerkingen niets gemerkt en onze hele groep ook niet. Groeten Ria en fijne vakantie

  • Reply Luci Daal 10 december 2017 at 12:33

    Hoi Melissa,
    Ik ga 12 dagen naar Accra, is het nodig om malarriapillen in te nemen. Heb al een gelekoort vaccinatie gehad. Graag jou advies.

  • Reply irene van oudheusden 21 december 2017 at 17:00

    hallo. Ik ga naar Gambia in Februari en heb diabetes 2. Voorgaande jaren last gehad van diarree enmisselijkheid . Weet je een betere oplossing ?

  • Reply karin 14 januari 2018 at 19:36

    Dag Melissa, fijn om op je site zoveel informatie te vinden over Malaria tabletten.
    ik reis volgende week voor 7 dagen naar Senegal en begin mei nog eens 10 dagen. De GGD, die trouwens als goedkoopste vaccinatieadres uit de bus kwam, schreef Atovaquon/Proguanilhydrochloride van het merk Glenmark voor. Een van onderstaande reacties schrijft dat het merk GSK(GlaxoSmithKlineBV) erg goed is. Ik zie op tegen het idee dat ik angstaanvallen of hallucinaties zou kunnen krijgen. Dat zou de hele trip in het water doen belanden. Ik weet dat bij andere medicatie bij hetzelfde merk maar van verschillende fabrikanten verschillende bijwerkingen kunnen geven. Hoe zie jij dat, met andere woorden heb jij daar weet van?
    Mijn collega met wie ik reis, verblijft twee keer per jaar in Senegal en slikt geen medicatie. Ik durf het niet goed aan. Ze zegt dat het deze periode helemaal niet nodig is.
    Ben benieuwd naar reacties.
    Dank, groet Karin

    • Reply Mellisa 15 januari 2018 at 16:15

      Hoi Karin,

      Voor Senegal wordt inderdaad wel Atovaquon/Proguanilhydrochloride aangeraden om als profylaxe te slikken. Het ligt er helemaal aan of jij dat ziet zitten. Ik heb laatst ook weer Atovaquon/Proguanilhydrochloride geprobeerd en ik heb nergens last van gehad. Heb je vaak last van bijwerkingen als je geneesmiddelen neemt? Die hallucinaties komen echt zelden (1 op de 1000 – 10000) voor! Glenmark is gewoonweg voordeliger en is net zo prima, het kan zijn dat er misschien een stofje meer of minder in zit. Maar als je nergens allergisch voor bent oid, zou dat geen problemen moeten geven. Je neemt immers ook wel eens paracetamol van bijv. de apotheek en dan weer eens van de supermarkt toch?

      Ik weet niet of jouw collega een expertise heeft in reizigersadvisering, maar als de GGD het adviseert is dat denk ik niet zomaar. Tegenwoordig hoef je voor heel veel landen niet meer vooraf malariapillen, maar bij Senegal is dat dus nog wel het geval.

      Je moet niks, maar je wordt geadviseerd om deze tabletten te nemen voor je eigen veiligheid 😉

      Groeten, Mellisa

      • Reply karin 20 januari 2018 at 15:20

        Dank je voor je duidelijke uitleg Melissa.
        “En route” nu. Ik zal laten eten hoe mijn ervaring was.
        Groeten, Karin

  • Reply Esther Grim 17 januari 2018 at 15:18

    Hoi, ik ga een maand naar Thailand en een maand naar Java en Bali/Lombok/Gili eilanden. Als het goed is heb ik dan alleen een nood behandeling nodig, maar is dat hetzelfde als de normale malaria medicatie? En kan ik het ook gewoon zelf ophalen bij de apotheek zonder op consult te gaan? Alvast bedankt!

    • Reply Mellisa 20 januari 2018 at 16:47

      Hoi! Je hebt hier wel een recept voor nodig, dus die zul je toch ergens moeten halen.

  • Reply Simo 11 juni 2018 at 11:13

    Hoi Mellisa, Ik ben van planom in juli met partner en 2 kidneren van 4 en 8 jaar naar maleisie te gaan. Heb jij enige idee of alleen de nood behandelign voldoende is en of ditook voldoende is voor de kinderen?

    • Reply Mellisa 28 juni 2018 at 22:15

      Hoi Simo, wat leuk dat je naar Maleisië gaat met het gezin! Voor een heel groot deel van Maleisië heb je niet eens een noodbehandeling nodig. Waar ga je allemaal heen? Voor een deel van Borneo wordt het bijv. wel aangeraden om dit bij je te hebben!

  • Reply Vaccinaties voor een wereldreis, welke kies je? - Grenzeloos Reizen 31 januari 2019 at 18:31

    […] Haal ook malariapillen voor de landen waar dit wordt aanbevolen. Meer over malariapillen lees je hier. […]

  • Reply Maaike 7 maart 2019 at 22:43

    Hallo, ik ga binnenkort 8 dagen naar Kenia en verblijf in een hotel aan de kust in Mombasa. Adviseer je voor deze reis malarone tabletten? Ik maak me zo’n zorgen om eventuele bijwerkingen en slik het daarom liever niet. Gr Maaike

    • Reply Mellisa 9 maart 2019 at 12:54

      Hi Maaike,
      Voor officieel advies kun je beter even advies inwinnen bij één van de instanties. Ik heb namelijk geen idee hoe het zit met de huidige status van malaria in Kenia, ook niet aan de kust! Niemand verplicht je de pillen te nemen natuurlijk, dat is geheel je eigen keus.

  • Reply Lieke Crombach 11 juli 2022 at 14:03

    Hoi Melissa,

    Wij vertrekken over twee weken naar Tanzania en Zanzibar. Raad je Malarone tabletten aan? Of gewoon goed insmeren?

    Groetjes Lieke

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.