Het liefst reis ik op de bonnefooi. Een globale route heb ik al een beetje op papier gezet en zit in mijn hoofd. Ik maak mijn route zelf aan de hand van allerlei bronnen en hotels boeken doe ik op reis. Jij kunt dit ook gewoon, daar heb je helemaal geen reisbureau voor nodig. De zeven stappen naar: Hoe plan je een backpackreis? Het is echt heel simpel!
Waarom zou je alles al van tevoren vastleggen of een reisbureau inschakelen voor jouw rondreis? Het verbaast me toch elke keer weer dat er zoveel reizigers zijn die een rondreis of activiteiten bij een bureau boeken. Het kan uiteraard tijdgebrek en gemak zijn, maar ik vind het ontzettend leuk om alles zelf te regelen. En zoveel tijd kost het ook weer niet.
Stap 1. Kies de bestemming en stel je budget vast
Een bestemming kiezen is vaak niet heel lastig. Je bucketlist zal net als die van mij vast en zeker oneindig zijn. Helaas is niet elke bestemming zo budget-vriendelijk als Zuidoost-Azië. Ik zou dolgraag naar Japan willen, maar helaas is dat geen goedkoop land. Als ik naar een duur land zal afreizen, wil ik ook niet beperkt worden door mijn budget. De duurdere landen komen later wel, als ik student af ben.
Stap 2. Koop de Lonely Planet en bestel een gratis reisgids
Top! Je hebt een bestemming gekozen! Tijd om wat leesvoer te bestellen! In de Lonely Planet staan altijd een paar ‘itineraries’, oftewel reisroutes. Lijken deze routes je wel wat, maar mis je her en der toch nog dat ene plekje waar je graag heen wil? Dan kun je dat natuurlijk zo aanpassen. In de Lonely Planet staat altijd na de bestemming een beschrijving hoe je er kunt komen en soms zelfs een tabel met de bustijden! In de reisgidsen van Djoser staan hele dure groepsreizen, niet iets voor mij. Toch kijk ik er regelmatig in. Waarom dan zul je je afvragen? Er staan reisroutes in met een beschrijving van dag tot dag. Super handig om inspiratie op te doen! Meestal kun je dan ook al een beetje inschatten hoelang je overal ongeveer wil blijven en wat voor een activiteiten je wil gaan ondernemen.
Stap 3. Kies je vervoersmiddel
De bestemming heb je en de globale route staat ook ongeveer vast. Maar hoe ga je reizen? Is het een bestemming waarbij je grote afstanden moet afleggen? Dan kun je denken aan vliegen. In Azië kost dit overigens helemaal niks, voor €30 heb je al een enkeltje naar de andere kant van het land of zelfs een ander land. Of kies je toch voor de bus/trein? Heb je wat meer in je portemonnee zitten, dan kun je altijd er nog voor kiezen om een auto te huren! Zoek wat websites af van verhuurbedrijven en boek de beste deal. Veel vrijheid en luxe. Een scooter huren in Azië is ook een leuke en goedkope optie!
Stap 5. Boek je vliegticket en het eerste hotel
Tijd om dat vliegticket te boeken! Of meerdere natuurlijk als je wat binnenlandse vluchten gaat nemen, deze zijn namelijk vaak goedkoper als je vroeg boekt. Zoek alle websites af voor goedkope tickets. Zelf ben ik fan van Google flights en ik boek eigenlijk ook altijd rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij zelf op de website. Mijn hotels boek ik eigenlijk altijd via Booking.com. Ik sorteer altijd op de laagste prijs eerst en kijk dan altijd bij hotels met een goede beoordeling. Zo krijg ik dus prima hotels te zien voor een lage prijs! Het is altijd heel fijn om de eerste avond(en) in ieder geval een hotel te hebben. Na een lange vlucht heb je geen zin om allerlei hostels langs te gaan en er achter te komen dat alles smerig is bijvoorbeeld 😉
Stap 6. De reis gaat van start
Tijd om het vliegtuig in te stappen en je reis gaat beginnen. De Lonely Planet is dan echt mijn beste maatje, naast Edwin natuurlijk. Er staat zoveel handige informatie in. Hoe kom ik op het vliegveld, hoe kom ik in het centrum en nog meer! Daarnaast staat er vaak ook bij wat het ongeveer kost, dat taxiritje of buskaartje. Zo weet je dat je de juiste prijs betaald en niet wordt opgelicht.
Stap 7. Geniet en plan/boek zo nu en dan je volgende trip
Het belangrijkste is natuurlijk om te genieten van je reis. Doe leuke activiteiten en ga vooral niet op je geld zitten letten. Oké, een klein beetje moet wel, maar blijf niet alleen maar dagen in je hotel hangen om geld te besparen. Dat geld kun je weer besparen door de volgende keer een goedkoper hotel te boeken bijvoorbeeld! Tussendoor kijk je even hoe je weer op de volgende bestemming komt, of wellicht blijf je wat langer hangen op je huidige plek. Een hotel is in 5 minuten geboekt, mits je WiFi hebt natuurlijk ;). Ter plekke zijn activiteiten altijd een stuk voordeliger dan als je van tevoren geboekt zou hebben. Onderhandelen werkt (bijna) altijd.
In dit artikel staat een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding als jij met die link een hotel boekt, het kost jou niets extra’s.
Plan jij al je reizen zelf of schakel je een reisbureau in?
7 Comments
Mensen worden vaak gestrest van mijn manier van reizen, maar ik zou juist gestrest worden als alles al van tevoren vast lag. Flexibel reizen is inderdaad heerlijk! En vaak ook goedkoper, want ter plekke kun je vaak nog wel goede deals voor overnachtingen en tours krijgen. Bovendien vind ik het ook leuker om lokale dingen te boeken, daarmee stimuleer je ook weer de lokale economie 😉
Zeker waar! In Cuba hadden we onze bustickets al van tevoren geregeld en achteraf heb ik daar een beetje spijt van. Maarja, uren in de rij staan voor tickets die uitverkocht zijn is ook niet leuk…
Ik boek het liefst alleen het vliegticket en als het nodig is de huurauto. De eerste nacht in het hotel zeker ook, dat is het enige dat ik niet ter plekke nog wil regelen. Verder is er niets leuker dan de reis ter plekke in te vullen ( n.a.v. een grof plan dat ik thuis maak, net als jij) . Zo heb ik ook onze drie maanden Amerika dit jaar ook ingevuld en dat is wederom goed bevallen.
Dat is de fijnste manier van reizen!
Flexibel reizen is heerlijk!
Afgelopen mei hebben we alles van te voren vast gelegd toen we het mooie IJsland bezochten.
Dit i.v.m. het beperkte aantal slaapgelegenheden.
Het benauwde me enorm.
Normaal gesproken dan boeken we een avond van te voren de volgende slaap locatie.
Ik lees mij wel in, want houd ook van de voorpret. En dan weet ik wat ik niet wil missen.
Voorpret is altijd leuk, dus inlezen hoort er ook zeker bij. Meestal weet je globaal dan ook wel waar je allemaal heen wilt! Mij benauwd het ook een beetje en het is minder prettig op reis als alles vaststaat.
Zeer herkenbaar verhaal en herkenbare reacties. Stukken lezen uit een reisgids voor een globaal idee van hoogtepunten, nationale gebruiken en de belangrijkste reisinformatie. En dan inderdaad een vliegticket boeken en een hotel voor de eerste nacht. In het geval van een roadtrip ook alvast een auto huren en dan neem ik meestal een tent mee. Heerlijk om tijdens de reis te kunnen bepalen hoe ik me voel en waar ik zin in heb om te doen. En gewoon ergens kunnen blijven en niet door moeten vanwege een volgende hotelboeking.