Reistips, Tips & Tricks

Gouden sieraden kopen in het buitenland

2 juni 2016
Dubai Gold Souq

“All that glitters is gold.” Velen denken dat dit niet zo is in het buitenland, maar als je gouden sieraden op de juiste plek koopt heb je vaak echt een koopje! Ik was vaak te vinden bij de Bijenkorf, bij de vitrines met een mooie slavenarmband. Ik heb geen rijke ouders of zelf een geldboom, dus die €1500 vond ik wel iets te veel van het goede. Toch heb ik nu zo’n prachtige armband, uit Thailand. Is hij echt? Gouden sieraden kopen in het buitenland doe je zo!

In Nederland vind ik het goud maar niks, 14 karaat, hoogstens 18 karaat en ontzettend duur. In het buitenland heb je voor een derde van de prijs hetzelfde sieraad, maar dan zelfs met 18-22 karaats goud! Ik ben inmiddels redelijk een expert op het gebied van gouden sieraden in het buitenland kopen. Ik heb een prachtige slavenarmband uit Thailand (22k €500), een schattig gouden ringetje met zirkonia uit Dubai (22k €80) en een witgouden ketting uit Indonesië (18k €80). En ja mensen, het is allemaal echt goud! China Town Gouden sieraden

Kijk goed naar de winkel en gebruik het internet

Mijn ketting in Indonesië heb ik op het eiland Bangka (waar mijn moeder vandaan komt) gekocht. Haar neef is juwelier en kent eigenlijk alle goudwinkel-eigenaren. Zo wist ik dus zeker dat ik hier geen nep zou kopen. Als de locals er komen, zit je vaak goed! Aziaten zijn dol op goud, dus zij nemen geen genoegen met zilver of nep.
In de GoldSouqs in Dubai denk je wellicht dat het allemaal show is, maar niets is minder waar. De Arabieren en Sheiks zijn dol op dit edelmetaal! Een drukke winkel betekent een goede winkel.
In Thailand moet je in China Town zijn! Er wordt wel heel veel 24 karaats goud aangeboden en dit is niet echt geschikt om te dragen, dit buigt namelijk vrij snel. Chinezen stoppen dit ‘handelgoud’ ergens in een oude sok als een soort van spaarrekening. Gelukkig vond ik op mijn laatste dag in Thailand net voor sluitingstijd, een winkel met de perfecte 22 karaats armband! De winkel heet: Chin Hua Heng Goldsmith. Daarbij kreeg ik deze armband ook nog eens als kado van Edwin, dat maakt hem alleen nog maar mooier. Een retourtje Bangkok heb je als je goed zoekt voor €400, plak er een leuke vakantie aan vast en je armband is nog steeds goedkoper dan in Nederland. Ik zoek mijn tickets altijd via Skyscanner.

Enkele tips:

 • De goudprijs wordt bij echte goudhandelaren vaak ergens op een raam of scherm vermeld.
 • Locals weten de juiste plekken te vinden. Locals aanwezig? Dat zit je eigenlijk wel goed!
 • Echte goudhandelaren wegen het sieraad en verkopen het volgens de goudprijs van vandaag. Er is altijd natuurlijk een klein bedrag wat er bovenop komt voor de noeste arbeid.
 • Zijn het opdringere mensen die je heel graag iets willen verkopen? Dan zit je wellicht niet goed!

Gouden sieraden Gouden sieraden

Onderhandelen, zo krijg je de beste prijs

Check eerst even op internet wat de huidige goudprijs is. Deze fluctueert namelijk sterk! Vandaag (2 juni 2016 kost een 1 gram 24 karaat goud rond de €35, 10 jaar terug was dit ongeveer de helft! Kijk even rond in de winkel en laat een aantal sieraden wegen op de weegschaal in jouw zicht (niet ergens onder de toonbank, zodat jij het niet kan zien). Uiteraard vraag je daarna naar de prijs. Er ligt altijd wel een rekenmachine waar zij hun prijs op berekenen, deze mag jij ook wel even lenen om het allemaal even na te rekenen. Er kan eigenlijk altijd wel wat van de prijs, maar het moet wel schappelijk zijn natuurlijk! Zo betaalde ik voor mijn ring en ketting ongeveer €15 aan arbeidskosten en voor de armband rond de €50. Dit is eigenlijk de winst die zij hierop maken, helemaal niks dus!

Als ik mijn armband bijvoorbeeld in zou leveren in Nederland bij een goud inkoper zou ik er gewoon €450 voor krijgen. Hij is dus eigenlijk nog evenveel waard, maar wie zou deze mooie armband nou weg doen?! Naast dat al die sieraden erg mooi zijn, is het ook een goede investering voor op de lange termijn, het zal zijn waarde waarschijnlijk nooit verliezen.

In Nederland betaal je echt bizar veel geld voor een gouden sieraard. De waarde van het goud is ongeveer 1/4e van de prijs. Dit is natuurlijk ook wel logisch, want de transport en arbeidskosten liggen hier natuurlijk een stuk hoger. De dames achter de vitrines bij de Bijenkorf moeten ook betaald krijgen natuurlijk 😉

Bron 1e afbeelding: Dubai Gold Souq van Shutterstock

Durf jij na mijn tips een gouden sieraad in het buitenland te kopen?

 

Dit Vind Je ook Leuk

22 Comments

 • Reply Shirley 2 juni 2016 at 10:03

  Tien jaar geleden (ik wrijf mezelf even in hoe oud ik ben) heb ik toen ik geslaagd was van de middelbare school een gouden ring gekregen van mijn moeder. Samen gekocht op vakantie in Turkije. Ik weet eigenlijk niet of het daar zo goedkoop is als in de landen die jij beschrijft, maar herinner me wel dat het een stuk voordeliger was.

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:47

   Aah wat leuk! Ik weet ook niet hoe het in Turkije zit. In Istanbul twijfelde ik een beetje over de ‘echtheid’ bij de Grand Bazaar.

 • Reply Rowan 2 juni 2016 at 18:01

  Wat een handige tips, ik ben zelf absoluut geen held met onderhandelen, dat laat ik aan mijn vriend over. Ik zal je tips even doorgeven! 😉

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:47

   Ik heb het inmiddels ook zelf een beetje geleerd, eerst liet ik het ook altijd aan mijn vriend over.

 • Reply karlien 6 juni 2016 at 09:53

  Super tips! Ik houd heel erg van witgoud maar in NL is dat zo duur.

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:48

   Klopt! Witgoud zag ik niet in Thailand, maar in Indonesië/Dubai weer wel.

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 8 juni 2016 at 12:13

  Ja het scheelt je zeker wel een aardige cent! En vaak is het ook een leuke ‘jacht’ om op zoek te zijn in een ander land 🙂

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 9 juni 2016 at 20:30

  Ik kom eigenlijk nooit gouden sieraden in het buitenland. Ik heb wel eens een zilveren ringetje gekocht, maar meestal koop ik gewoon van die goedkope, touwtje dingen haha. Maar wel goede tips, misschien toch eens overwegen na jouw tips 😉

  • Reply Mellisa 10 juni 2016 at 10:43

   Haha die zijn ook erg leuk! Het is uiteraard waar je van houdt 🙂 Ik ben best wel een fan van goud!

 • Reply Judith | Worldwife.nl 9 juni 2016 at 21:28

  Ik ben niet zo van het goud (ook niet van zilver trouwens) maar als ik het wel was weet ik niet of het in het buitenland zou kopen. Mijn moeder kocht eens een gouden armband in Turkije maar ik vind ‘m niet zo mooi van kleur terwijl ie toch wel echt was.

  • Reply Mellisa 10 juni 2016 at 10:46

   Ieder zo zijn smaak! Ik zou het dus niet meer zo snel in Nederland kopen, aangezien ik hier het goud niet mooi vind 😉 Alles is hier vaak ‘maar’ 14 karaat. Je hebt verschillende soorten goud o.a. witgoud, roségoud en geelgoud. Ik moet zeggen dat ik roségoud wat minder vind. Maar de rest mag iedereen mij voor mijn verjaardag geven haha!

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 10 juni 2016 at 10:54

  Wat een mooie ring! Ik ben gezegend met een nikkelallergie, dus ben eigenlijk op goud aangewezen. (luxepaard…) Goud of sieraden kopen in het buitenland doe ik toch niet zo snel, behalve een gouden ketting met hanger in Italië. Bij horloges ben ik bang voor de garantie, mocht hij kapot gaan, en ik heb te weinig kennis om te zien of een ring of ketting goed goud is of niet. 🙂

  • Reply Mellisa 15 juni 2016 at 19:59

   Het is dus niet zo lastig, als je maar bij een goede winkel koopt. Dan is namelijk altijd gewoon écht. In het buitenland kost Goud gewoon een stuk minder dan hier, dus wordt het ook iets minder als luxe gezien!

 • Reply Jenny - ikreis.net 10 juni 2016 at 14:52

  Ik ben meer een zilver persoon dan een goud persoon 😉

  Ik heb voor mijn 18de verjaardag een gouden ring van mijn oma gekregen. Die is me heel dierbaar.

  • Reply Mellisa 15 juni 2016 at 20:00

   Ik snap dat die je dierbaar is! Ik heb ook een ring van m’n oma gekregen met een mooie steen, ben ik ook heel zuinig op.

 • Reply 6x Wat te doen in Bangkok - Grenzeloosreizen 12 juni 2016 at 07:09

  […] China Town in een stad. Je vindt er lekker eten, leuke markten en ik ben altijd op zoek naar een nieuw gouden sieraad. Juweliers vind je vrijwel altijd in China Town, dol zijn ze erop. De bloemenmarkt is echt prachtig […]

 • Reply Akkaanna 27 november 2016 at 19:25

  Als je het goud in Nederland te duur vindt, maar een aankoop in een ver land niet aandurft, loont het de moeite eens in de etalage van een Duitse juwelier te kijken. Scheelt zeker 40% met de Nederlandse juwelier, gewoon omdat Duitsers meer sieraden kopen dan Nederlanders.

 • Reply Sade 26 mei 2017 at 23:56

  Wat een handige tips, dankjewel! Ik ga deze zomer naar Indonesie (Lombok en Bali – eventueel Sulawesi). Ken je daar nog goede juweliers?

  • Reply Mellisa 28 mei 2017 at 01:05

   Hi! Hmm nee niet gezien op Bali. Op Bali was alles heel erg duur, ik ben deze zomer ook daar dus ik zal ook even m’n ogen openhouden voor juweliers!

   • Reply Fay 17 juli 2019 at 10:06

    En heb je nog tips voor Bali? Ik ben daar nu hihi

 • Reply Zara 3 juli 2017 at 01:17

  Hoi, ga deze zomer naar Maleisie!
  Hoop dat ik een mooie slaven armband kan scoren. In Nederland zijn ze best duur.

  • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 8 juli 2017 at 08:44

   Ah leuk! Ik ben ook in Maleisië over 2 weken! In Bangkok heb ik mijne gekocht dus het moet vast en zeker ook in Maleisië lukken denk ik.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.