Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Centraal-Amerika, Cuba

Een fietstour door Havana: de beste start

8 september 2016
Malecon Havana

Daar staan we dan, op het vliegveld José Martí in Havana. De backpacks vinden we snel op de bagageband en een taxi naar onze eerste casa particular is in een handomdraai geregeld. Na het eerste Cubaanse avondmaal is het tijd om vroeg te slapen, want morgen om 8.00 uur staat er al een activiteit gepland: een fietstour door Havana!

Fietstour Havana Fietstour HavanaHavana Miramar

Havana Vedado en Miramar

We beginnen onze reis uiteraard lekker Hollands op de fiets! Wat is nou een betere manier om een stad te leren kennen dan cruisend op je eigen tweewieler. Met een jetlag lopen we vanaf onze casa in Centro Havana naar Vedado, waar onze tour zal starten. Het is 5 km lopen, maar in de vroege ochtend is het prima te doen en zo zien we alvast wat van de stad. Eenmaal aangekomen krijgen we een mooie fiets toegewezen met versnellingen en een fijn zadel. Daar kan ik wel op fietsen! Ondertussen is de gids er ook en kunnen we gaan fietsen. We krijgen een privé-tour, want Edwin en ik zijn de enige toeristen!

We starten uiteraard in de wijk Vedado, maar snel fietsen we de wijk Miramar in. Een wijk met statige grote huizen, die je eigenlijk nergens in Cuba tegenkomt. Dit zijn de huizen waar tegenwoordig diplomaten wonen of internationale bedrijven zich vestigen. Voor de revolutie waren de huiseigenaren de rijkste Cubanen die hier in een enorm huis woonden. Deze mensen emigreerden massaal na de revolutie, maar waren daarmee ook hun huizen kwijt aan de staat.

Havana park SanteriaHavana park

Even de stad uit vluchten

Cubanen zijn ook fan van zwemmen en relaxen in het water. Hier hebben de Habaneros gelukkig Playas de Este voor waar ze heen kunnen. Waar ze ook graag heen gaan is het groen rondom Havana. Hier kan men rustig vissen, picknicken of gewoonweg relaxen, maar het wordt vooral gebruikt om ceremonies te houden voor de Cubaanse religie Santería. Tijdens deze ceremonie worden allerlei dieren geofferd en daarna opgegeten. Helaas heeft ook een schildpad het onderspit moeten delven. De gieren zijn trouwens ook erg fan van deze ceremonies, want een feestmaal voor de Cubanen betekent ook een feestmaal voor hen.

Op weg naar de volgende stop komen we ook langs 1 van de grootste begraafplaatsen ter wereld, el Cementerio de Cristóbal Colón. Je kunt hier wel uren struinen, je ogen uitkijken bij alle sculpturen en kunst bij de graven. We hadden niet heel lang de tijd en als toerist moet je helaas 5 CUC betalen om over de begraafplaats rond te lopen. Net iets te veel voor de tijd die we hebben.

Plaza de la revolucion Plaza de la revolucion Plaza de la revolucion

Plaza de la Revolución

Elke stad in Cuba heeft wel een Plaza de la Revolución, maar Havana heeft wel naar mening de échte. Hier heeft Fidel Castro urenlang gepraat tegen het volk, waar het volk dan urenlang op hun vermoeide benen stonden te luisteren. Uiteraard zijn de gebouwen op het plein vrijwel allen overheidsinstanties. Links zie je Che Guevara en rechts Camilo Cienfuegos, beiden grote helden in Cuba. Van een andere held genaamd José Martí, is een beeld neergezet voor een 109 meter hoog gedenkteken. Tijdens mijn bezoek kon ik helaas niet naar boven voor het adembenemende uitzicht over Havana. Leuk detail: Als je het gebouw van boven zou bekijken vormt het een ster, de ster op de vlag van Cuba.

Havana Vieja Havana Vieja

….en door naar Havana Vieja

We stappen weer op de fiets en rijden het oude deel van Havana in. De mooie pleintjes verschijnen en de terrasjes in de zon zijn leeg. Ondertussen vertelt onze gids heel veel over het leven in Cuba. Haar ouders zijn bijvoorbeeld ingenieur en verdienen maar 400 CUP (€17) per maand. Hier kan je echt nauwelijks van leven in de stad, dus bestaat er ook een enorme zwart markt voor spullen en diensten. Het liefst wil iedereen werken in het toerisme, als gids, taxichauffeur of zelfs in een hotel. Het geld wat je daarmee verdient is al zoveel meer dan een nette baan in dienst van de staat. Fooien zijn dan natuurlijk ook meer dan welkom. Al vind ik dat sommigen hier wel in door zijn geslagen naar toeristen toe. Een ritje van 2 minuten vanaf het busstation naar je casa met de bicitaxi kan je zomaar 4 CUC kosten, voor 4 euro zit ik in Nederland in de trein van Utrecht naar Amsterdam.

Fietstour HavanaMaleconJuguera Havana

El Malecón

Via de beroemde Malecón, de 7km lange boulevard in Havana, fietsen we terug naar Vedado. Bij ruig weer slaat het water over de balustrade waardoor nog steeds enkele toeristen per jaar de zee in worden gespoeld, wees gewaarschuwd! Na de velen afgelegde kilometers op de fiets, zijn we nogal dorstig. Gelukkig worden we beloond met een heerlijk sapje bij een lokale juguera. Ik kies voor een fris ananas-mint sapje. Nog dorstig? Bestel er zelf 1 op je eigen kosten, een sapje kost maar 6 CUP oftewel €0,25, geen geld dus.

Deze fietstour door Havana is de perfecte start van je rondreis door Cuba. Je leert veel over het leven in Cuba en verkent gelijk de hele stad. Voor 29 CUC fiets je op een relatief luxe fiets met een gids door de straten van Havana, inclusief een 0,5L flesje water en een sapje op het eind. De gids is ontzettend blij met een kleine fooi op het eind! Ben je student? Laat dan je studentenkaart zien en je mag voor 25 CUC aansluiten. Deze tour wordt aangeboden door Cubarutabikes en is heel simpel te boeken door middel van een mailtje (Ja ja, internet wordt steeds normaler in Cuba).

Is een fietstour door Havana ook iets voor jou?

Dit Vind Je ook Leuk

9 Comments

 • Reply Debby 8 september 2016 at 14:06

  Wat heb je prachtige foto’s!

 • Reply Rowan 9 september 2016 at 09:34

  Ik ben gek op fietsen, dit lijkt mij dus een heerlijke manier om Havana te ontdekken! Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik ben benieuwd naar de rest van je avonturen op Cuba!

  • Reply Mellisa 20 september 2016 at 20:19

   Het was echt heel leuk en interessant! Bedankt!

 • Reply Josanne - reisbloggers 9 september 2016 at 21:35

  Leuke blog!
  Door samen met een gids te fietsen kom je meer te weten over de stad. Erg leuk!

  Cuba staat boven aan op m’n lijst.

  • Reply Mellisa 20 september 2016 at 20:20

   Klopt 🙂 Cuba is een gek, maar gaaf land!

 • Reply Karin 22 januari 2017 at 20:57

  Ziet er leuk uit! Wij gaan binnenkort ook naar Havana en deze fietstocht willen wij ook graag gaan doen. Mag ik vragen welke van de 3 fietstochten je gedaan hebt? Als ik op de website kom kan ik kiezen voor 3 soorten fietstochten. Wij twijfelen tussen the classic city Tour of the bay Tour, maar deze laatste duurt 5,5 uur. Alvast heel erg bedankt!

  • Reply Mellisa 22 januari 2017 at 22:06

   Hi, wij hebben de classic city tour gedaan! Leuk dat je naar Havana gaat!

 • Reply Budget/ Wat kost een reis door Cuba? - Grenzeloos Reizen 28 februari 2019 at 21:26

  […] CUC voor 2 personen en een tochtje met een gids door de vallei van Viñales kostte ons 50 CUC. De fietstour in Havana kost ook 25 CUC per persoon, deze kan ik iedereen aanraden! Aan activiteiten gaven wij 429 CUC […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.