Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Centraal-Amerika, Curaçao

Een bezoek aan de wijngaard van Curaçao

16 februari 2016
Wijngaard van Curacao

Ik hoor je al diep nadenken? Kunnen er überhaupt druiven groeien op het dorre tropische eiland Curaçao? Het antwoord is: JA! De wijngaard is gestart in 2014 en de eerste oogst inmiddels binnen. Je kunt er heerlijke wijnen drinken op het terras of meegaan met een rondleiding met aansluitend een proeverij. Het laatste deed ik!

De wijngaard op Curaçao bestaat pas sinds 2014 en zal komende tijd uitgebreid worden tot 25 hectare. Het is een hele uitdaging om druiven te laten groeien op een tropisch eiland vanwege het klimaat, maar het blijkt dat het prima gaat door het aantal zonuren en de gunstige bodem.

Wijngaard van Curacao Wijngaard van CuracaoWijngaard van Curacao

Uitproberen van verschillende soorten…

De rondleiding start met een korte uitleg over de druivenplant, hoe zit dat nou in elkaar? Zo heb ik geleerd dat je verschillende soorten druiven weer op een ander soort onderstam kan planten. Het regent op Curaçao in één keer heel veel en dan is het weer een hele lange tijd droog. De bodem is over het algemeen door het zeewater erg zout, behalve bij Hato! Om de planten water te geven wordt het regenwater en het water uit de grotten van Hato opgevangen in grote bassins en kan het over de wijngaard geïrrigeerd worden. Om het water te weren tegen algen en muggen werden enkele tilapia’s in het bassin losgelaten. Dat zijn er inmiddels 100’en geworden… Oops! Er zijn veel soorten druiven geplant als test, waardoor nu de beste over zijn gebleven.

In Frankrijk heb je bijvoorbeeld in de zomer erg lang zon, maar op Curaçao komt de zon altijd rond dezelfde tijd op en gaat hij ongeveer rond dezelfde tijd weer onder. Zo zijn er ongeveer 12 zonuren per dag en staan de druivenplanten maar enkele uren in de zon. Je moet de planten ook beschermen tegen ongedierte. Op Curaçao hebben ze vooral last van leguanen of geiten die alles kapot vreten, terwijl wij hier overal vogelverschrikkers hebben 😉 Stalen platen en plastic onderaan de stam doen hun werk in ieder geval tegen deze dieren! De planten moet je ook beschermen tegen de harde wind en je moet ze zelf in ‘slaapmodus’ brengen. Ze kennen daar immers geen winter 😉

Wijngaard van Curacao Wijngaard van Curacao Wijngaard van Curacao Wijngaard van Curacao Wijngaard van Curacao

Een stukje geschiedenis over landhuis Hato

Naast informatie over de verschillende soorten druivenplanten, vertelt de gids ook wat over landhuis Hato. De gids vertelt echt super enthousiast over het landhuis en de wijngaard. Dit landhuis heeft uiteraard zo zijn eigen geschiedenis. Het was een buitenverblijf van een hoge pief van de West-Indische Compagnie. Zo zijn er nog allerlei overblijfselen van enkele graven, muren van huizen waarin de slaven verbleven en uiteraard de waterbassins. De eigenaren willen dit allemaal herstellen en de waterbassins allemaal weer in gebruik gaan nemen, want water is zeker nodig voor de druiven!

curacao winery

Wijnen proeven!

Na de rondleiding is het tijd voor een wijntje! We krijgen 5 wijnen te proeven, allen afkomstig van de Nederlandse wijngaard in Twente. De eigenaren produceren in Nederland al succesvolle wijnen die veel prijzen hebben gewonnen, nu nog op Curaçao! We krijgen 2 witte wijnen, een rosé en 2 rode wijnen te proeven met een broodje en wat olijven. Ik vind het lastig om allerlei smaken in een wijn te proeven. Gelukkig kan ik wel zeggen welke wijn ik het lekkerst vond en daar gaat het uiteraard om ;). Ondertussen stijgt het KLM vliegtuig naar Amsterdam vlak voor onze neus op. De wijngaard ligt praktisch achter het vliegveld.

Moet je een wijnkenner zijn?

Nee, je hoeft echt helemaal geen wijnfanaat te zijn om deze proeverij en rondleiding te doen! Je moet natuurlijk wel wijn lusten 😉 De rondleiding is erg leerzaam en leuk vanwege de mix tussen cultuur en informatie over de wijngaard. De rondleiding & proeverij wordt op dit moment op woensdag en zaterdag van 15.00 – 17.00 uur. De eerste witte wijn van Curaçao wordt in April 2016 verwacht, de rode wijn en rosé worden in Augustus 2016 verwacht. Zeker een aanrader na een ochtend/middagje strand! Een rondleiding en proeverij kost overigens ook maar 35 NAF (€17,50) per persoon.

Mocht je na April 2016 op het eiland zijn en de wijn fantastisch vinden, dan kun je een bijdrage leveren via de crowdfunding actie. Het bedrijf krijgt namelijk geen steun om deze wijngaard verder uit te breiden. Voor €100 doe je al mee en krijg je 12 flessen Curaçaose wijn! Leuk kadootje voor aanbidders van Curaçao 😉

Voor meer informatie kun je terecht op Curacaowine.com.

Ik kreeg een rondleiding op uitnodiging van de wijngaard, dit artikel bevat alleen mijn eigen mening.

Zou jij eens een kijkje willen nemen op de wijngaard van Curaçao?

 

 

Dit Vind Je ook Leuk

18 Comments

 • Reply Jolet 18 februari 2016 at 13:21

  Carucao, daar wil ik zo graag nog een keertje heen!

  • Reply Mellisa 21 februari 2016 at 21:15

   9 uur direct vliegen en je bent in het tropisch paradijs 😉

 • Reply Daphne | Travelshot.nl 18 februari 2016 at 17:54

  Leuk om eens zo’n wijngaard te bezoeken en dan nog wel op Curaçao! Nog nooit gedaan, maar zo te zien zeker de moeite waard.
  Wat draag je trouwens een leuke jurk op de foto’s 🙂

  • Reply Mellisa 21 februari 2016 at 21:16

   Zeker en vooral ook leuk door de geschiedenis die erbij hoort. Bedankt, ben er ook erg blij mee!

 • Reply Maris 19 februari 2016 at 15:35

  Wat leuk, ik wist helemaal niet dat ze een wijngaard hadden op curaçao. Ben wel erg benieuwd naar de wijn. Goed om te onthouden voor de volgende keer dat ik naar curaçao ga.

  • Reply Mellisa 21 februari 2016 at 21:16

   Ik ben ook wel benieuwd naar de wijn, goed excuus om eens terug te gaan!

 • Reply Carolien | Dream the World 23 februari 2016 at 22:13

  Ik begrijp dat het Nederlanders uit Twente zijn die nu wijn proberen te verbouwen op Curacao? Bijzonder! Goor een lekker wijntje mét hapjes ben ik altijd wel te porren jammie 😉

  • Reply Mellisa 29 februari 2016 at 14:17

   Ja klopt! Grappig hè?

 • Reply karlien 24 februari 2016 at 16:00

  Wat leuk om dit te lezen. Ik was in het najaar op Curacao en ik had wel over deze wijngaard gehoord maar we zijn er niet geweest. Met kids ook niet ideaal om te bezoeken. Tof om er dan evengoed wat over te lezen.

  • Reply Mellisa 29 februari 2016 at 14:18

   Nee, dat kan ik me wel een beetje voorstellen dat het niet ideaal met kids is 😉

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove 25 februari 2016 at 21:43

  Ik wist helemaal niet dat er druiven groeiden op Curacao! Wat cool 🙂 Volgende keer maar even proeven dus 😉 haha

 • Reply Jenny - ikreis.net 25 februari 2016 at 22:41

  Wat bijzonder, wijn in Curaçao! Dat is niet de eerste woonplek die bij me opkomt. Leuk dat je er geweest bent.

  • Reply Mellisa 29 februari 2016 at 14:19

   Ik hoorde er via via over, dus totaal onbekend bij de meesten!

 • Reply Yvonne van der Laan 25 februari 2016 at 22:50

  Idd dacht ik even “huh?!?” Wat grappig dat daar ook druiven kunnen groeien. Weer wat geleerd 🙂

 • Reply TAG / Reisfotografie - Grenzeloosreizen 8 maart 2016 at 19:58

  […] is dat een foto van een strand op Curaçao en wel van Grote Knip! Deze staat uiteraard in mijn Top 5 mooiste stranden op Curaçao! Ik heb 8 weken op dit tropische eiland doorgebracht terwijl het hier winter was. Wat is dat […]

 • Reply Bezienswaardigheden Curaçao met een huurauto - Grenzeloosreizen 4 juli 2016 at 14:16

  […] de wijngaard. Een proeverij van de wijnen mag natuurlijk ook niet ontbreken! Een echte aanrader. Lees hier meer over mijn bezoek aan de […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.