Azië, Budget, Thailand

Duikbrevet halen op Koh Tao in Thailand

4 september 2015
Duikbrevet Koh Tao

Afgelopen zomer reisde ik 4 weken door Thailand. We wilde graag ons duikbrevet halen en toevallig kan dit heel goed en goedkoop in Thailand op Koh Tao! Welke duikschool is fijn en wat moet je doen bij die PADI open water cursus? Ik vertel het je allemaal hieronder.

Allereerst struinde ik al maanden van tevoren het internet af naar een goede duikschool. Tijdens onze reis naar Mexico & Guatemala gaf iemand al de tip om onze PADI te halen op Koh Tao bij ImpianDivers. Dit is de enige Nederlandse duikschool op Koh Tao. Het contact met de eigenaar Robert verliep al vanaf het begin perfect! De open water cursus kost 9800 Thai Baht (ong. 245 euro) dit is inclusief 4 overnachtingen in een simpele (prima) kamer in een guesthouse en een PADI open water duikboek. Daarbij zitten ze ook nog eens heel dichtbij de pier, dus je bent er zo vanaf de boot.

PADIboek

Het is echt super fijn om de instructies en theorie in het Nederlands te krijgen. Je hebt dan minder moeite om de termen te onthouden, zo kan je je helemaal focussen op het duiken in plaats van alles te vertalen voor jezelf. Je haalt je PADI open water in 3 dagen, 3 halve dagen theorie inclusief examen en je maakt 5 duiken. 3 van de 5 duiken ga je oefeningen onder water doen, de andere 2 zijn fundives: voor de fun lekker rondzwemmen dus!

Dag 1
In de ochtend vul je wat formulieren in en pas je het materiaal zodat je de juiste maat hebt tijdens de cursus. Daarna volgt de 1e theorieles en in de middag maak je de eerste duik. Tijdens deze duik ga je in ondiep water op je knieën oefeningen doen. De oefeningen vond ik best wel eng en irritant. Je moet bijvoorbeeld je masker vol laten lopen met water en dan ‘klaren’ zodat hij leegloopt. Op dat moment dacht ik wel even: is dit duiken wel mijn ding?

Dag 2
‘s Ochtends heb je weer theorie, onze instructeur Justin legde alles echt piekfijn uit dus de kennisvragen tussendoor waren peanuts! Eigenlijk stond in de ochtend onze duik gepland, maar dat had onze instructeur verkeerd gezien. Oeps… De boot was al weg,,,, Uiteindelijk wordt er een Long Tail boot geregeld en gingen we daarmee naar een ondiep stukje water. Nog meer oefeningen volgen, zoals het masker afzetten onder water, een stuk blind zwemmen en dat ding weer op je hoofd zetten vol met water. Ik twijfelde nog steeds of het wel mijn ding was, maar alle oefeningen gingen prima! Je moet er even doorheen bijten. Normaal gesproken doe je op dag 2 nog een fundive, maar de boot was dus al weg en een Long Tail huren is héél duur. Dus op dag 3 doen we nog 3 duiken.

Duikbrevet-halen-koh-tao

Dag 3
In de ochtend maken we 3 duiken. De allerlaatste oefeningen doen we in de eerste duik. Hierin leren we vanaf 6 meter diepte in 1 ademteug naar boven te zwemmen: ALTIJD uitademen als je naar boven zwemt is de boodschap. Ook stijgen we op met de luchtvoorziening van je duikbuddy. Dan is het eindelijk tijd om 2 leuke fundives te maken 😀 WAT EEN VERADEMING! Geen oefeningen meer en gewoon relaxed rondzweven op 12 á 18 meter, wat een heerlijk gevoel. Op dat moment dacht ik: Yessss, hiervoor heb ik het gedaan! Het gekke is wel dat er veel kleuren onder water verdwijnen. Rood is de eerste kleur die verdwijnt wanneer je gaat afdalen.
In de middag krijgen we de laatste theorieles en maken we het theorie examen. JEEJ, ik ben geslaagd met 2 fout van de 50 vragen 😉

Je echte PADI license wordt naar je huis opgestuurd, maar je krijgt na de cursus wel een tijdelijke pas waarmee je dus gelijk een duik ergens kunt maken.

Ben je ook van plan om je PADI te halen, hieronder dan mijn tips:

 • Als je de kans hebt om het op Koh Tao te doen, doe dit dan ook. Het scheelt een hap met geld als je het vergelijkt met Nederland of andere duiklocaties ter wereld.
 • Blijf kalm tijdens de oefeningen wanneer het even niet gaat. Ik werd soms een beetje gestresst onder water. Herpak jezelf en adem rustig in en uit.
 • Boek je cursus vroeg, hoe eerder hoe beter. Ze kunnen dan de meest relaxte accommodatie + kamer voor je reserveren. Wij hadden een kamer in een guesthouse om de hoek bij de duikschool met een schattig balkonnetje!
 • Verwacht niet dat je ‘s avonds nog allerlei dingen kan ondernemen. Ons duikgroepje was elke dag kapot en we sliepen dan ook erg vroeg elke dag.

En geniet vooral tijdens je fundives!
Heb jij je PADI open water al gehaald of staat dit nog op je bucketlist?

 

Dit Vind Je ook Leuk

9 Comments

 • Reply Leonie 4 september 2015 at 16:24

  Handig stuk heb je geschreven. Ik ben van plan om op mijn wereldreis een duikcursus te gaan doen en misschien doe ik die wel in Thailand. De prijs valt me trouwens alles mee! Heb het al geregeld duurder gezien.

  • Reply Mellisa 4 september 2015 at 19:10

   Zeker doen in Thailand als je daar toch al bent :)! En zou je dus Impian echt aanbevelen!

 • Reply ivonne 8 september 2015 at 19:51

  Helemaal mee eens. Duiken op Koh Tao is goedkoop. Wij hadden ons brevet al maar hebben er zelf gedoken en gesnorkeld. Bovendien is Koh Tao zo’n leuk eiland. Wij zijn er al 2 keer geweest en ik ga zo weer terug!

 • Reply ivonne 8 september 2015 at 19:57

  Wij zijn echt verliefd op Koh Tao en hebben zoveel mensen ontmoet die hetzelfde voelden. Snorkelen is dus ook helemaal geweldig daar! Heb jij ook met de blacktip reefsharks gesnorkeld?

  • Reply Mellisa 8 september 2015 at 22:09

   Ik was alleen op Koh Tao voor de duikcursus, dus heb verder weinig gedaan helaas! Ik heb wel een keer in Mexico met walvishaaien gesnorkeld 😉

 • Reply ivonne 10 september 2015 at 23:09

  Gaaf hè die walvishaaien. Wij deden dit in Australië en het was hard werken. Zou het ook nog graag in Mexico willen doen, schijnt iets makkelijker te zijn om ze daar te zien.

 • Reply Reisplannen voor 2016 - Grenzeloosreizen 14 januari 2016 at 07:04

  […] voor de lange reis, maar we zijn uiteindelijk toch naar Thailand gegaan. We wilden daar graag ons duikbrevet halen en het is een goedkoop land! Nu Cuba langzaam aan het veranderen is, willen we toch echt deze zomer […]

 • Reply PADI Advanced halen op Curaçao - Grenzeloosreizen 4 februari 2016 at 06:34

  […] Koh Tao in Thailand heb ik mijn PADI Open Water duikbrevet gehaald en was daarna zeker van plan om meer te gaan duiken. Curaçao is het ideale eiland om je […]

 • Reply ROUTE/ Backpackroute 4 weken Thailand - Grenzeloosreizen 3 juli 2016 at 12:29

  […] uiteindelijk doorgezet en kan ik mezelf met een biertje belonen, want ik heb het gehaald! Je kunt hier mijn hele ervaring lezen van het halen van mijn PADI op Koh Tao bij een Nederlandse duikschool. Dat is overigens echt […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.