Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Chili, Zuid-Amerika

De W-Trekking in Torres del Paine van dag tot dag

29 maart 2017
Torres del Paine

Mijn allereerste zelfvoorzienende trekking was gelijk de W-trekking in Torres del Paine, Chili. Niet de allerminste. Een enorm gave ervaring om nooit te vergeten, maar voor mij was het geen makkie. Het ging met ups en downs, waarbij het weer de meest bepalende factor was. Vooraf wisten we al dat wij geen ervaren hikers waren, dus hebben wij er een dag extra over gedaan. Erg blij om! Hoe wij alles ervaarden lees je hier!

W-Trekking W-Trekking W-TrekkingW-Trekking

Dag 1: Puerto Natales naar Camping Grey

We stappen op de bus van 7.30 uur en worden 1,5 uur later afgezet bij de ingang waar iedereen de entree betaald en verplicht een film moet kijken over de straffen die staan op vuur maken. Een groot deel van het park is namelijk enkele jaren geleden verwoest door grote bosbranden. Daarna stappen we weer de bus in op weg naar Pudeto, waar de Catamaran zal vertrekken naar Refugio Paine Grande. De boot vertrekt pas om 14.00 uur en we hebben net de boot van 11.00 uur gemist. Op iets meer dan 20 minuten lopen qua afstand is er gelukkig een mooi uitzicht punt en een prachtige waterval met regenboog! Na een cola en veel wachten is het tijd om aan boord van de Catamaran te gaan. Eenmaal aangekomen in Paine Grande is het tijd voor de echte hike. Het is prachtig weer en we wandelen ongeveer in 3,5 uur naar Camping Grey. Helaas begint het te regenen op het moment wanneer we aankomen en zit het tegen als we de tent voor het eerst opzetten. Gelukkig maakt de pasta met tonijn die we in de avond maken veel goed en kunnen we in een soort grote hut koken.

W-trekkingTorres del Paine Torres del PaineW-TrekkingW-TrekkingW-trekking

Dag 2: Camping Grey naar Glacier Grey en terug naar Paine Grande

We ontbijten met pap en lopen met een klein rugzakje naar de gletsjer Grey. Het is ongeveer 1,5 uur lopen tot de 2e hangbrug, waarbij je een fenomenaal uitzicht hebt over de gletsjer. Het mooie is dat we vrijwel alleen zijn, omdat wij de trekking in tegengestelde richting lopen. Na wat fotomomentjes is het tijd om terug te lopen en de spullen in te pakken. Eerst maken we nog een warme maaltijd (rijst met linzen en salami), zodat we goed gevoed weer op pad gaan. We lopen weer terug naar Paine Grande, met inmiddels al redelijk vermoeide benen. De hike gaat redelijk op en neer en met een redelijk geladen backpack is dat niet niks. Na 3,5 uur lopen zijn we weer waar we gisteren aankwamen met de catamaran. Deze camping is wat luxer, want het overdekte kook- en eetgedeelte is heel groot. Als avondmaal hebben we nog een keer wat havermout, ik begin er inmiddels aan te wennen.

Torres del Paine W-Trekking

Dag 3: Paine Grande naar Camping Italiano

We worden wakker en het regent, niet erg fijn om zo je tentje uit te komen. Ik loop naar de incheckbalie en kijk naar het uitgeprinte weerbericht. De hele dag regen helaas. We pakken onze spullen in de regen in en ik gooi een poncho over mezelf heen. Camping Italiano is slechts 2,5 uur lopen en we hoeven geen hoge bergen op. De regen maakt het alleen heel vervelend. We eten alvast wat warms, onze favoriet, pasta met tonijn. Warm eten komt heel erg gelegen na de barre tocht. We wagen het er na het eten nog even op, om toch een stuk naar Valle de Frances te lopen. We komen er al snel achter dat we helemaal niks gaan zien en lopen maar weer terug. Toch zijn we helemaal doorweekt door het kleine stukje de berg op en ik kan nauwelijks m’n schoenveters losmaken, zo koud zijn mijn handen.
Even zakt de moed in m’n schoenen en zou ik bijna willen opgeven. De catamaran terug is immers maar 2,5 uur terug lopen, maar gelukkig hebben we dat niet gedaan! We warmen onszelf op in de slaapzak en eten daarna nog wat pap. Ons tentje is klein en onze tassen passen met veel geweld net onder de buitentent. We zagen al een vogel azen op eten en hebben dit in alle snelheid in een zak in de binnentent gedaan.

W-Trekking W-TrekkingTorres del PaineTorres del PaineTorres del PaineTorres del paineW-Trekking

Dag 4: Camping Italiano naar Camping Central

De volgende ochtend kan ik wel janken. De vogel heeft door de binnentent gebeten en heeft zich volgepropt met havermout. Daarnaast heeft hij ook nog wat lusjes kapot gebeten waarmee de binnentent vast zit aan de buitentent. Dit is echt dom, heel dom geweest. Maar wat doe je eraan? Je kan er lang om zitten treuren maar je moet door en kijken of je er nog iets van kan maken. We maken alles een beetje schoon en pakken de tent in. Op naar de volgende camping!
Het weer zit mee en we kunnen genieten van het mooie uitzicht over het meer. Het lijkt wel alsof je zo naar het strand zou kunnen, alleen is het water wel zo’n 20 graden kouder dan je gewend bent. We kunnen gelukkig weer genieten van het lopen door de natuur. Deze dag lopen we 7 uur! Eenmaal aangekomen op de camping vraag ik aan de eerste beste man of hij toevallig ducttape bij zicht heeft en ik heb geluk! Ik maak het gat dicht met wat tape en het tentje kan gelukkig wel weer even mee. Er zijn geen restricties wat betreft heet water op deze camping, dus ik kan eindelijk douchen en er staat geen rij! Wat voelt dat goed aan zeg, schone haren en een schoon lijf. Op deze camping is er geen overdekte eetplek, maar hier mag je koken op de picknick tafels. Gelukkig is het droog en ik maak wat rijst met linzen en salami. Je leert dit soort maaltijden erg waarderen tijdens zo’n trekking ;).

W-Trekking W-Trekki ng

Dag 5: Camping Central naar Camping Torres

We hoeven vandaag niet heel vroeg te beginnen en kunnen rustig ontbijten. De tent heeft het overleefd met ducttape dus dat is een goed teken. De picknicktafel staat weer vol met stenen, voor de 2e keer alweer. Beetje kinderachtig van mensen om een tafel te ‘claimen’, iedereen moet aan deze tafel kunnen eten en als jouw tent ernaast staat heb je gewoon pech. De tafel is dan niet van jou.
Het is 3,5 uur lopen naar de gratis camping Torres. We komen heel veel mensen tegen op de weg, aangezien dit een populaire dagtrip is vanaf Puerto Natales. Het is een flink stuk klimmen, maar onze backpack is nu op z’n allerlichtst natuurlijk. Uiteindelijk lopen we naar de camping, zetten onze tent op een mooi plekje tussen de bomen op en maken een warme lunch. Het is fijn om in de middag goed te eten als je net hebt gewandeld en je nog even door moet.
Tijd om naar de Torres te lopen! Het is een flinke klim van ongeveer een uur, die redelijk steil gaat. Het is niet meer zo druk, wat een enorm voordeel is tijdens de steile wandeling. Eenmaal aangekomen is het niet heel mooi weer, maar kunnen we de pieken nog redelijk goed zien! Het waait er flink en wolken dansen om de pieken heen. Ondertussen loopt er ook nog een verdwaalde vos rond tussen de overgebleven mensen en iedereen is gefascineerd. Na een tijdje gaan we weer terug en is het weer tijd voor wat havermout en slaap. We slapen elke dag al rond 9 uur tijdens de trekking, want we zijn dan echt op.

W-trekking W-trekking W-trekking

Dag 6: Camping Torres naar Puerto Natales

Vanaf deze camping zouden we eigenlijk voor de zonsopkomst kunnen gaan naar de Torres, maar wij hadden daar echt geen zin meer in. De klim is best zwaar en als je dat ook nog eens in het donker moet doen is dat niet niets. Na 5 dagen lopen was het wel een beetje klaar voor ons, aan de ene kant had ik graag die zonsopkomst willen zien, maar je moet ook naar jezelf luisteren op dat moment. Geen zin is geen zin!
Naar beneden lopen is best gemakkelijk en we kunnen al snel met de shuttlebus terug naar de ingang. Hier staat de bus naar Puerto Natales al op ons te wachten.
Ik ben heel blij dat we dit gedaan hebben, want het is echt een toffe ervaring. Genieten van de natuur en helemaal op jezelf aangewezen zijn. Het was alleen zwaar op de momenten dat het weer niet meezat en doordat we er een dag langer over hebben gedaan, waren de stukken wandelen ook niet té lang. Doen dus die W-Trekking, één van de tofste dingen die ik ooit heb gedaan!

Zou jij de W-Trekking willen lopen?

Dit Vind Je ook Leuk

23 Comments

 • Reply Jessica 30 maart 2017 at 14:49

  Wat een heerlijke foto’s zeg! Maar wat een duivels vogeltje…. Verschrikkelijk ;p

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:14

   Dank! Haha ja, maar het was ook wel een beetje eigen schuld dikke bult. Nooit eten in de tent zomaar neerleggen!

 • Reply Daphne 30 maart 2017 at 17:03

  Heel gaaf Mellisa! Cool dat je de hele trekking hebt gedaan! Wel balen van dat stomme vogeltje!

  Wij hebben alleen de trip naar de Torres gedaan, dus als dagtrip vanuit Puerto Natales. Dat paste allemaal net op een dag, maar was best pittig! Vooral die laatste kilometer inderdaad 😉 Oh my!

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:15

   Ben ook heel blij dat we de trekking hebben gedaan! En ik kan me voorstellen dat het als dagtrip erg pittig geweest zal zijn!

 • Reply Jenny 30 maart 2017 at 17:37

  Ik zou heel graag deze tocht een keer willen lopen!

  Helaas kan ik buiten de Nederlandse zomer geen vrij krijgen, het blijft voor mij daarom bij dromen.

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:17

   Begrijp ik, heel jammer! Verder zijn er natuurlijk ook geen vakanties van 3 weken of langer, stom!

 • Reply Lotte - scratchingmymap 31 maart 2017 at 17:13

  Echt supergaaf dat jullie deze trekking gelopen! Ik weet niet of ik het zou kunnen. Wat een plaatjes!

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:17

   Ik dacht eerst ook dat ik er te slap voor zou zijn oid, maar het is gewoon even doorbikkelen op sommige momenten. Jij kan het vast ook wel 😉

 • Reply ivonne 1 april 2017 at 10:34

  Mij lijkt het wel wat deze trekking! Geweldig mooi hoor die ruige natuur!
  Ik ga je post vandaag even delen via mijn shoutout Saturday op Facebook! Geniet weer verder!

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:19

   Bedankt voor het delen nog! Het is echt een aanrader, sowieso Patagonië!

 • Reply Ambigirl 1 april 2017 at 20:58

  Ik heb heel erg uitgekeken naar dit verslagje. Ik wil nl. ook de W-trekking doen en blogs worden dus gretig gelezen. Waarschijnlijk ga ik kiezen om te slapen in de hutten gewoon om op het gewicht van kampeergerief te besparen. Maar in een tent lijkt me veel rustiger.

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:23

   Wat gaaf, is echt een aanrader! In de refugio’s slapen zal zeker een stuk comfortabeler zijn als je het geld er voor over hebt, want je betaalt al gauw 100 dollar per nacht per persoon. Er komt nog een blog met al mijn tips voor de voorbereidingen!

 • Reply Linda | travellersoftheworld 3 april 2017 at 17:47

  Wat gaaf zeg! Het lijkt me heel leuk, maar ook heel zwaar, ik weet niet of het wat voor mij zou zijn. Maar wat een prachtige dingen hebben jullie hier gezien

  • Reply Mellisa 10 april 2017 at 01:24

   Dat is het zeker! Ik dacht eerst ook dat het voor mij te zwaar zou zijn, maar het was alles meer dan waard!

 • Reply Shamira | Kompas 24 17 april 2017 at 05:24

  Gaaf zeg en hele mooie foto’s!

 • Reply De wereldreis nu en een update van de reisplannen - Grenzeloos Reizen 31 december 2017 at 01:06

  […] Een jaar vliegt zo voorbij, het lijkt wel alsof we gisteren in Buenos Aires aankwamen. Of dat we de W-Trekking liepen. We hebben zoveel gezien, zoveel gedaan. Ik moet stiekem bekennen dat ik echt niet meer […]

 • Reply Kim | Kim Around the World 17 februari 2018 at 01:55

  Lijkt me fantastisch om deze trekking te doen. Begrijp ik nou uit jouw verhaal dat je vanuit Puerto Natals een dagtrip naar de Torres kunt doen? En dat je dus zonder de hele trekking bij de torens kunt komen? Wist ik niet! Ben wel even benieuwd.

  • Reply Mellisa 17 februari 2018 at 10:30

   Hoi Kim, ja dat lees je goed! Je kan vanuit Puerto Natales in 1 dag naar de Torres’ en weer terug. Ik zou ook nog kijken of je nog een andere dagwandeling kan doen, zodat je 2 dagen meepakt. Het is zonde om maar 1 dag te gaan en je betaalt er immers ook flink voor 😉

 • Reply 10 redenen om te backpacken in Zuid-Amerika - Grenzeloos Reizen 23 september 2018 at 16:16

  […] Het continent is ontzettend veelzijdig. Je hebt er hoge bergen, woestijngebieden, jungle en de tropen. Voor ieder wat wils dus. Heel veel kun je op eigen houtje doen, zoals de W-trekking in Patagonië. […]

 • Reply Linda | One Day Trip 23 september 2018 at 17:09

  Heel vet, Mellisa!! Kan me voorstellen dat het op momenten even zwaar was, maar het was het vast meer dan waard.

  Ik heb in Zuid Amerika het hiken pas echt ontdekt. Vind het echt fantastisch en je komt op zulke mooie plek.
  Wij zijn in Zuid Amerika niet naar Torres del Paine geweest. Zaten met de auto en de ferries die je moet nemen werden een beetje te duur.

  Wat is de mooiste hike die je in Zuid Amerika hebt gedaan?

  • Reply Mellisa 23 september 2018 at 17:13

   Dat heb ik ook sinds Zuid-Amerika ontdekt! Dit was mijn allereerste meerdaagse hike en vond het uiteindelijk echt fantastisch. We hebben nog de Colca Canyon in Peru gedaan, Inca jungle trail naar Macchu Picchu en Tayrona in Colombia. Ga over 2 weken naar Nepal om Annapurna base camp te lopen! Ik denk dat de W-trekking wel mijn mooiste hike tot nu toe is, zo heerlijk rustig en mooi <3 Kan het je echt zeker een keer aanraden.

 • Reply Mira 15 oktober 2018 at 14:11

  HI Mellisa,

  Wat een tof verhaal zeg. Aankomende januari is het plan om te gaan en dan de O-trail te doen.
  Ik vroeg mij af hoe jullie dat hebben gedaan met eten/koken. Waar hebben jullie boodschappen gekocht, wat voor pannen hadden jullie mee? en uiteraard het gasflesje.

  Ik hoor graag van je :))

  • Reply Mellisa 3 november 2018 at 14:03

   Hi, ik was even van de radar want ik was 3 weken in Nepal 😉 Daar ook gehiked, zeker een aanrader! Leuk dat je de O-trekking gaat doen! De boodschappen hebben we gekocht bij de Unimarc in Puerto Natales. Verder had ik deze opvouwbare pan mee: Opvouwbare campingpan Een campingaz gasstelletje kan je geen gas voor vinden in puerto natales, uiteindelijk hebben wij er dus 1 gehuurd waar we wel de gasflesjes voor konden kopen.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.