Centraal-Amerika, Mexico

De ruïnes van Palenque en Yaxchilán y Bonampak

16 maart 2016
palenque ruines

Midden in de nacht komen we eindelijk aan in Palenque tijdens onze reis op het schiereiland Yucatán. Er zijn ontzettend veel maya ruïnes te vinden in dit gedeelte van Mexico. Je vind hier 2 ontzettend uitgestrekte parken, waar je wel 2 volle dagen zoet mee bent. Ik neem je mee naar de ruïnes van Palenque en Yaxchilán Y Bonampak!

Palenque is echt bij uitstek de uitvalsbasis voor prachtige ruïnes. Je vind hier namelijk uiteraard de ruïnes van Palenque en ook de prachtige ruïnes van Yaxchilán y Bonampak die zich bijna in Guatemala bevinden.

ruines palenque ruines palenque ruines palenque

De ruïnes van Palenque

Dit is eigenlijk wel een must als je in het gelijknamende dorpje bent. Het dorpje zelf stelt eigenlijk niet heel veel voor. Het bestaat vooral uit veel hotelletjes en een aantal (goede) restaurantjes! Ons hotel zat naast het restaurant Las Tinajas, ik heb hier heerlijk Mexicaans gegeten zeker een aanrader! Busjes die je naar de ruïnes willen brengen vliegen om je oren. Het park is 15 km2 groot, al is er slechts pas een klein deel uitgegraven. Tijdens het ontdekken van het park wordt het alsmaar warmer en is het vrij pittig om in de brandende zon te lopen. Zorg dus voor voldoende water en een hoedje! Ondertussen loop je wel in een prachtige groene jungle-achtige omgeving. Je bent omringd door lianen op weg naar het museum, waar je overigens ook meer relikwieën kunt bezichtigen. Je mag hier zelfs de treden betreden bij sommige gebouwen. Dit kan best zwaar zijn, maar gelukkig zijn er prachtige groene bomen waar je tussendoor even de schaduw op kunt zoeken.

Yaxchilan en Bonampak Yaxchilan en Bonampak Yaxchilan en Bonampak Yaxchilan en Bonampak

De ruïnes van Yaxchilán y Bonampak

Dit vind ik één van de speciaalste ruïnes, ze bevinden zich namelijk redelijk afgelegen in de jungle. Het gemakkelijkst is om deze ruïnes te bezoeken met een tour, het is namelijk even duur en scheelt een hoop rompslomp. Heb je een eigen auto tot je beschikking? Dan kun je er wel zelf op uit trekken, al zul je bij het park over moeten stappen op een andere auto en toch een boot moeten huren. Het zijn beide niet heel grote uitgestrekte ruïnes, maar je hoeft de ruïnes alleen te delen met een paar andere toeristen. Je vaart een lange tijd op een rivier in een longtail boot met aan weerszijden Mexico en Guatemala. Zo vind je in Bonampak nog mooie muurschilderingen uit ongeveer het jaar 800 en in Yaxchilán waan je je echt in de jungle met achtergrondgeluiden van de brulaap. Het is vrij gemakkelijk om een aap te spotten in de bomen, want ze slingeren langs alle stenen bouwwerken.

Op mijn foto’s komen de parken niet helemaal tot zijn recht (ik was niet zo een bedreven fotograaf), maar ik vind dat ze beide echt de moeite waard zijn! Vooral de afwisselende tocht naar Bonampak en Yaxchilán was erg leuk om te doen. Heerlijk rustig wandelen in de jungle en weer op de boot stappen om naar de andere afgelegen ruïnes af te reizen, fantastisch!

Ben jij ook zo een fan van maya ruïnes?

Dit Vind Je ook Leuk

7 Comments

 • Reply Debby 16 maart 2016 at 08:57

  Take me theeeeere ooo. Krijg hier heimwee van!

  • Reply Mellisa 16 maart 2016 at 09:34

   Ik vond het hier ook heel fijn! Vond echt reizen in Yucatán sowieso echt 1 van de leukste plekken!

 • Reply Niels 18 maart 2016 at 06:50

  Leuke foto’s! Staat toch nog op mijn veel te lange bucketlist om ook een keer Mexico te bezoeken. Lijkt me een mooie maar ook aparte ervaring om tussen die ruïnes te lopen.

  • Reply Mellisa 20 maart 2016 at 11:41

   Dank! Ik vond Mexico echt fantastisch 🙂 ook niet helemaal overspoeld met toeristen (behalve in Cancun dan ;))

 • Reply Nathalie 18 maart 2016 at 14:05

  Ik vind ruïnes ook altijd mooi en bijzonder om te bezoeken, maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik na de zoveelste ruïne in Peru wel even ruïne-moe was 😉 Trouwens, die Tulum ruïnes waar je over schreef lijken mij ook heel erg mooi om te bezoeken!

  • Reply Mellisa 20 maart 2016 at 11:43

   Haha, ik had dat ook op een gegeven moment hoor. Na deze ruïnes was ik even ruïne moe en was Tikal pas over een week, fieuw.

 • Reply ROUTE/ Backpackroute 5 weken Mexico en Guatemala - Grenzeloos Reizen 14 september 2016 at 07:00

  […] verschillende ruïnes midden in de jungle. Ik schreef al eerder over deze mayasteden en dat kun je hier […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.