Chili, Zuid-Amerika

De highlights van San Pedro de Atacama

9 september 2018
Valle de la Luna

Wanneer je van Zuid naar Noord Chili reist kom je uiteindelijk aan bij het dorpje San Pedro de Atacama. Het is toeristisch, maar er is veel te doen rondom het kleine dorpje. Zo bezocht ik onder andere de El Tatio geisers en natuurlijk Valle de la Luna. Ik laat je zien wat de highlights van San Pedro de Atacama zijn.

Hallo hoogte!

San Pedro de Atacama ligt dichtbij het begin van de Altiplano. Het hoogland van de Andes. Het gebied is gemiddeld 3300 meter hoog met uitschieters van 5000 meter. Wij komen nogal vermoeid aan, aangezien we weer een 20-urige busrit achter de rug hebben. Dat hoort nou eenmaal bij het reizen door Zuid-Amerika. We doen het dus rustig aan want San Pedro de Atacama ligt op 2500 meter hoogte. Als je een stukje rent of fietst merk je het wel met ademhalen. Ook schijnt het hier één van de droogste plekken op aarde te zijn. Even acclimatiseren in ons guesthouse en zelf koken is op zijn tijd ook even fijn.

el tatio el tatio el tatio el tatio El tatio geiserel tatioel tatiolamavlees

Een excursie naar de El Tatio geisers

Een van de highlights van San Pedro de Atacama zijn de dichtbij gelegen El Tatio geisers. Zonder eigen vervoer ben je snel gebonden aan een tour, dus wij ook helaas. Er zijn zoveel bureautjes waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Iedereen biedt ook vrijwel hetzelfde aan. Een zonsopgang tour naar de El Tatio geisers. Nu zijn wij gewoon maar ergens binnen gelopen en hebben een tour geboekt. Wellicht niet de beste keus. De volgende ochtend zouden we namelijk tussen 4.00 en 4.30 uur opgehaald worden. Uiteindelijk werden we pas om 5.10 uur opgehaald! Het is zeker nog 1,5 uur rijden, waardoor we die zonsopkomst allang hebben gemist. Nu moet ik ook zeggen dat het uiteindelijk redelijk bewolkt was en er niet echt een zonsopkomst was. Zoek dus even op Tripadvisor op welk tourbureautje goede recensies heeft!

Het is koud en het is zeker een paar graden onder nul. Gelukkig ben ik goed voorbereid en heb ik mijzelf redelijk warm aangekleed. Op 4200 meter hoogte lopen we langs bubbelende, stomende geisers. Het is een ontzettend actief gebied en je moet dan ook echt op het pad blijven. Je wilt niet in zo’n kokend bad vallen, want daar kom je niet heel goed uit denk ik. Na een rondje gelopen te hebben, krijgen we een ontbijtje met warme koffie! Daar ben je op dat moment dan echt aan toe, want het is koud en je bent snel moe vanwege de hoogte. Na het ontbijt konden we relaxen in een écht thermaal bad. Snel kleed ik me om en al trillend spring ik het warme bad in. Heerlijk! Hierna stond er nog een bezoekje aan een toeristisch dorpje op de planning, wat ik overigens niet heel boeiend vond. Wel heb ik lama vlees geproefd en dit smaakte zeker niet verkeerd. Tegen de middag werden we weer afgezet in San Pedro de Atacama.

Valle de la lunaValle de la Luna

Valle de la LunaValle de la LunaValle de La LunaValle de La LunaValle de la LunaValle de La LunaValle de la Luna

De Valle de la Luna bezoeken op de fiets

Na zo’n tour willen we snel weer zelf op ontdekking. Dus besluiten we het volgende natuurfenomeen maar zelf te bezoeken op de fiets! Op een aantal plekken in het dorpje kun je een mountainbike huren voor een hele of halve dag. Wij huurden een mountainbike voor in de namiddag voor 4000 CLP. Deze moesten wij om 21.00 uur weer retourneren bij het verhuurbedrijfje.

Het is geen lange fietstocht naar de ingang van het park en hier koop je dan een entreekaartje voor het park (2000 CLP). Daarna kun je op eigen houtje het park verkennen, want ze geven kort even aan waar de bezienswaardigheden zich bevinden. De eerste stop is een grot waar je doorheen kunt wandelen en klauteren. Gebruik de zaklamp van je telefoon om door de de donkere gedeeltes heen te navigeren of neem er gewoon 1 mee ;).

Het fietsen in de maanvallei geeft rust, je hebt echt even het gevoel dat je je op een andere planeet begeeft. We hebben mooi weer en zelfs uitzicht op de machtige vulkaan Lincancabur. Terwijl de toeristen langs racen in busjes, hebben wij uitgebreid de tijd overal. We wandelen naar een uitzichtpunt waar je uitzicht hebt over een groot deel van de vallei. Alles is bedekt met zoutkristallen wat zich in heel veel jaren heeft gevormd, dit geeft dat maanachtige effect.

We genieten van de stilte en het uitzicht, maar helaas moeten we de fiets op tijd terugbrengen en zien we niet de complete zonsondergang. Het is er echter niet minder mooi op. Ook is langs de weg fietsen niet geheel veilig in het donker, dus het is het beste om op tijd terug naar het dorp te fietsen.

Nog meer highlights van San Pedro de Atacama zien?

Er is nog genoeg te zien en te doen rondom het dorpje. Zo kun je een tour doen die je langs allerlei meren van de Altiplano brengt. Schijnt prachtig te zijn, maar wij zouden al wat gaan zien tijdens de Salar de Uyuni Tour. Ook is San Pedro de Atacama dé plek om sterren te kijken of doe eens gek en ga sandboarden.

Spreekt San Pedro de Atacama je aan?

 

Dit Vind Je ook Leuk

No Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.