books on zlibrary
Argentinië, Zuid-Amerika

De gigantische Perito Moreno Gletsjer in El Calafate

21 februari 2018
Perito Moreno Gletsjer

Je kunt deze toeristische attractie in het Argentijnse deel van Patagonië niet overslaan. Ik heb het over de Perito Moreno Gletsjer in El Calafate. De andere gletsjers die ik heb gezien, zijn niets bij dit monster. Ik laat je zien waarom je hier écht heen moet en hoe je dat het beste kan doen.

Perito Moreno Gletsjer Perito Moreno Gletsjer Perito Moreno Gletsjer Perito Moreno Gletsjer

Iets wat je niet snel meer tegenkomt

De Perito Moreno Gletsjer is een van de weinige gletsjers ter wereld die groeit en dus niet terugtrekt. Vrij interessant, aangezien de meeste gletsjers dus terugtrekken vanwege de opwarming van de aarde. Deze gletsjer is namelijk 30km lang en 5km breed. Gemiddeld genomen kijk je tegen een ijsmuur van 70 meter hoog. Best indrukwekkend als je het mij vraagt.

Perito Moreno Gletsjer

Goed opletten op afbrokkelend ijs

Bij aankomst in het park is alles vrij duidelijk. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen, waarbij je over een aangelegde ‘boardwalk’ langs de gletsjer loopt. Of je kiest ervoor om met de boot een tochtje op het meer te maken, dit kost je nog wel wat extra peso’s (het is al niet goedkoop). We lopen eigenlijk over het hele aangelegde hekwerk en kunnen de gletsjer van alle kanten bekijken. Het weer is helaas niet stralend en het is zelfs een beetje druilerig. Zo nu en dan schuilen we onder een afdakje, maar dan horen we opeens enorm gekraak! Een enorm stuk ijs breekt af van de gletsjer en valt neer in het water. Het klinkt alsof er een bom ontploft en ondertussen ontstaat er een kleine tsunami in het meer. Fenomenaal om dit te zien en te horen!

Perito Moreno Gletsjer

Mis de Perito Moreno gletsjer niet

We hebben wat reizigers gesproken die deze gletsjer hebben overgeslagen vanwege de kosten en de populariteit. Doe dit alsjeblieft niet. Het zou zo zonde zijn als je een rondreis in het toch al dure Patagonië maakt en deze gletsjer overslaat. Het mag dan wel toeristisch zijn, maar file lopen zoals bij de Plitvice meren in Kroatië tegenwoordig zal het (nog) niet zijn.

Perito Moreno Gletsjer

Zo kom je bij de gletsjer

Wij sliepen 2 nachten in het dorpje El Calafate, vanuit hier vertrekken namelijk de bussen naar de Perito Moreno gletsjer. Het beste kun je een buskaartje een dag van tevoren kopen bij het busstation. De vertrektijden zijn rond 8.00 – 9.00 uur of rond 13.00 uur. Bij de eerste optie vertrek je weer richting El Calafate rond 16.00 uur en bij de tweede optie is dat rond 19.30 uur. De busrit duurt 90 minuten enkele reis. Je hebt meer dan genoeg tijd om rond te lopen, waarbij wij uiteindelijk hebben gewacht op het vertrek van de bus in het restaurant met een drankje. Mocht je de boot tocht willen doen, dan heb je hier ook genoeg tijd voor.

Wat kost het allemaal?

Het is écht heel duur, sowieso is heel Argentinië duur vanwege de inflatie. De Argentijnse peso wordt steeds minder waard, dus gaan de prijzen omhoog. Wij betaalden in februari 2017 het volgende: 330 ARS per persoon aan entree en 450 ARS per persoon voor een retourticket voor de bus. De boot tocht zou nog eens 350 ARS zijn. Bij elkaar kostte het ons destijds per persoon ongeveer 50 euro. De entree kan alleen cash afgerekend worden in Argentijnse peso! Dus zorg dat je genoeg geld op zak hebt.

Wil je er helemaal voor gaan? Dan kun je ook gaan ijshiken op de gletsjer! Lijkt mij enorm gaaf, maar op dat moment had ik de 250 USD er niet voor over.

Ga je verder per bus vanuit El Calafate? Vergeet dan ook niet vooraf je buskaartje te kopen, deze kunnen namelijk op jouw gewenste tijdstip snel uitverkocht raken.

Welke gletsjers heb jij al mogen aanschouwen?

Dit Vind Je ook Leuk

4 Comments

 • Reply Rachel 21 februari 2018 at 17:48

  wauw wat prachtig zeg.. zucht

  • Reply Mellisa 21 februari 2018 at 19:39

   Fantastisch hè, in het echt nog veel mooier!

 • Reply Shamira | Wander Rebel 1 maart 2018 at 20:58

  Heel indrukwekkend!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.