Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Centraal-Amerika, Cuba

Vlakbij Cienfuegos: El Nicho watervallen en Playa Rancho Luna

30 oktober 2016
El Nicho watervallen

We verlaten de vallei van Viñales en nemen de bus naar het oosten. De volgende stop is het stadje Cienfuegos. Het stadje zelf stelt niet heel veel voor. Fidel Castro viert zijn 90e verjaardag en het is carnaval langs de malécon van Cienfuegos. Op zoek naar leuke dagtripjes? Ga dan naar de El Nicho watervallen en het strand Rancho Luna!

Cienfuegos Cienfuegos Cienfuegos Cienfuegos Cienfuegos CienfuegosCienfuegos

Het stadje Cienfuegos

Fidel Castro is jarig en er is carnaval. Ik zal even schetsen hoe dat er in Cuba aan toe gaat. Er staan overal stalletjes langs de malécon waar je met moneda nacional ontzettend goedkoop bier en eten kunt halen. De Cubanen drinken liters bier uit yoghurt bekers en zitten op de muur langs het water. Verder staan er her en der boxen waar muziek uit knalt en dansen de dronken Cubanen tot in de vroege uurtjes door. De stad heeft net als de andere steden in Cuba een plein (met WiFi) met daaromheen prachtige gebouwen. Het bezoek aan het theater van Tomás Terry schijnt de moeite waard te zijn. Ik had op dat moment even geen behoefte aan musea of iets dergelijks. Achteraf toch een beetje jammer.

Bus tickets vanaf Cienfuegos naar Trinidad zitten vaak vol in het hoogseizoen en daar kwamen wij ook achter. We hebben alle bustickets vooraf gekocht, behalve Cienfuegos – Trinidad. We lazen in de Lonely Planet dat er een tour naar El Nicho zou gaan die je achteraf in Trinidad zou afzetten. Die bestaat niet. Een dag vooraf je busticket kopen kan niet, want alle bussen zitten vol. Dan maar de dag erop aan het einde van de middag vertrekken naar Trinidad.

Noodgedwongen dienen we nog een dag extra in Cienfuegos te blijven. Gelukkig hebben we 2 enorm leuke dagtripjes gedaan op de scooter!

El Nicho watervallen

Het is ons gelukt om 2 dagen een scooter te huren, wat een geluk! Het verhuurbedrijf heeft er maar 3 en wij hebben er daar 1 van kunnen bemachtigen. Het is een mooie scooter, die net als in Nederland ‘maar’ 50km per uur kan. Ik zet de navigatie van maps.me aan naar de El Nicho watervallen. Het is zo’n 50 km, dus je zou denken dat we er binnen een uur zijn. De weg wordt alsmaar steiler en we gaan de bergen in. De scooter komt de berg niet op met 2 mensen erop en ik besluit een klein stuk te lopen. Edwin probeert de scooter met zijn voeten aan te drijven en uiteindelijk doen we er meer dan 1,5 uur over. Geen probleem, want ik heb het enorm naar m’n zin achterop. De entree is 10 CUC en geen 5 CUC zoals in de Lonely Planet staat. Na een flinke discussie over het studententarief, betalen we toch maar de volle pond.

De watervallen zijn prachtig en het kleine park bestaat uit verschillende delen. De grootste waterval gaat wild te keer en ik probeer het geweld vast te leggen op mijn camera. Het is heet en het liefst spring ik zo snel mogelijk het water in. Helaas kan dat bij deze waterval niet goed. We lopen naar het uitkijkpunt bovenaan de heuvel en keren vervolgens weer om. Tijd om te gaan zwemmen! Ik ben echt fan van zwemmen bij watervallen. Fris, zoet water. Het water is heerlijk verkoelend en met goede moed stappen we weer terug op de scooter naar Cienfuegos.

el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen el-nicho-watervallen

Playa Rancho Luna

De volgende dag hebben we het geluk dat de scooter nog beschikbaar is en kunnen we er weer erop uit! De steden in Cuba zijn wel leuk hoor, maar na Havana is dit toch andere koek. Dus besluiten we het strand op te zoeken. Het strand van Cienfuegos, Playa Rancho Luna staat niet bekend als het allermooiste strand, maar we hebben wel zin in een stranddagje. Het is een korte scooter rit naar het strand en het stelt ons niet teleur! Neem voldoende water mee, wat te snacken en geniet van een dagje aan de Caribische zee. Overigens kun je er ook koude biertjes kopen en zijn er genoeg verkopers die heen en weer lopen met allerlei snacks.

Meer zin om met dolfijnen te zwemmen? Dat kan iets verderop voor ongeveer 50 euro. Ik heb heel erg mijn twijfels bij zwemmen met dolfijnen. De beestjes lijken altijd zo vrolijk, maar wellicht zijn ze diep van binnen wel hartstikke depressief. Ik heb het toch maar niet gedaan, maar als het een langgekoesterde droom is, dan is dit een ontzettend betaalbare optie.

We hebben ons enorm vermaakt in rondom Cienfuegos, mede dankzij ons eigen vervoersmiddel. Het geeft je zoveel meer vrijheid dan als je met een tour of taxi naar bijvoorbeeld El Nicho zou gaan. Een echte aanrader dus!

Een scooter huur je langs de weg richting Punta Gorda bij Cubacar. Je betaalt hier ongeveer 25 CUC per dag voor.

Playa Rancho Luna Playa Rancho Luna Scooter cienfuegos

Ben jij ook fan van zwemmen bij watervallen?

Dit Vind Je ook Leuk

13 Comments

 • Reply Yvonne 30 oktober 2016 at 22:22

  Wat een gaaf uitje naar die watervallen, wat een avontuur is het dan zo op zo’n scootertje dat de berg niet op komt, haha. Uit ervaring en door je leuke manier van beschrijven zie ik het precies voor me. 🙂

  • Reply Mellisa 3 november 2016 at 22:20

   Haha ja, heerlijke momenten op reis zijn dat!

 • Reply Carolien | Dream the World 31 oktober 2016 at 15:44

  Wow die watervallen zien er gaaf uit! Daar zou ik ook wel willen zwemmen. En ja zwemmen met dolfijnen. Ik zwem alleen maar met dieren in het ‘wild’. Was dat hier ook of in een zwembad?

  • Reply Mellisa 3 november 2016 at 22:21

   Watervallen zijn altijd zo fijn. In een zwembad, dus vandaar dat ik het ook niet heb gedaan 🙁

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 2 november 2016 at 22:13

  Die watervallen zien er gaaf uit zeg! Heerlijk om te bezoeken! Ik twijfel ook nog steeds om te zwemmen met dolfijnen. Tien jaar geleden was dit een grote wens van mij, maar tijden veranderen.

  • Reply Mellisa 3 november 2016 at 22:22

   Ik had die droom vroeger ook, maar nu weet ik er zoveel meer van af, dat ik er nu eigenlijk vanaf zie.

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 3 november 2016 at 15:20

  Waaauuuwww, die watervallen zijn zo mooi om te zien! En zwemmen met dolfijnen lijkt mij ontzettend bijzonder!

  • Reply Mellisa 3 november 2016 at 22:35

   Ja toch wel? In een zwembad enzo?

 • Reply Jenny - IkReis 4 november 2016 at 10:00

  Wat een leuke trips met de scooter. Toch een voordeel als je je bus ‘mist’ doordat hij vol zit.

  Die watervallen zijn erg mooi. Heerlijk om daar lekker af te koelen.

 • Reply Elisa | Lies rond de wereld 10 november 2016 at 18:33

  Dit ziet er gaaf uit, mooie watervallen! Heerlijk om daar te zwemmen, wilden wij ook dien in Zuid Afrika alleen was het water te koud haha.

 • Reply Yvonne 24 november 2016 at 22:25

  Wat ziet dit er heerlijk uit! En wat fijn, die vrijheid van op de scooter lekker rondtuffen. Daar kan ik ook echt zo van genieten!

  • Reply Mellisa 26 november 2016 at 21:19

   Dat zijn altijd mijn fijnste momenten tijdens het reizen. Doen jullie dat nog met de kids?

 • Reply Budget/ Wat kost een reis door Cuba? - Grenzeloos Reizen 28 februari 2019 at 21:29

  […] activiteiten zijn er natuurlijk ook activiteiten waarbij je entreegeld moet betalen. Denk aan de El Nicho watervallen in de buurt van Cienfuegos. Ook gaven we wel eens fooien, moesten we natuurlijk water […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.