Chronisch ziek en reizen, Reisapotheek

Chronisch ziek en reizen #5: Vis Allergie

13 november 2016
vis allergie

In de rubriek “Chronisch ziek en reizen” vind je interviews/gastblogs van reizigers met een chronische aandoening. Deze keer een ander soort aandoening. Je hebt er niet non-stop last van, maar je moet er wel altijd rekening mee houden. Ik heb het over een heftige allergische reactie op vis.

Wie ben je en waar ben je allergisch voor?

Ik ben Maud, 25 jaar en trotse mama van Fenne (1,5 jaar). Met veel plezier en enthousiasme blog ik op Maudgeniet.nlHier schrijf ik met name over reizen (in Nederland en Europa) en de mooiste plekjes die ik tegenkom. 

Ik ben zeer allergisch voor vis. Tonijn, zalm, dorade, schol, noem alle vissoorten maar op. En dat kan in het buitenland (met name aan zee) toch wel behoorlijk lastig zijn. Het gekke is dat ik niet allergisch ben voor schaaldieren, mosselen en garnalen vind ik echt heerlijk!

Ik reageer niet alleen op vis wanneer ik het eet, maar ook door (onbewuste en indirecte) aanrakingen. Wanneer iemand vis heeft gegeten, de deur met ‘vis-handen’ aanraakt en ik raak die deur aan bijvoorbeeld. Ik kan dan al heftige reacties krijgen en dan heb ik zelf vaak geen idee waar het vandaan komt. Reacties zijn ook elke keer weer verschillend. Soms krijg ik alleen maar een dik oog en een bult op mijn lip, de andere keer moet ik als een gek naar het ziekenhuis omdat mijn tong en luchtwegen opzwellen.

vis allergie

Wat betekent reizen voor jou?

Ik vind het heerlijk om te reizen, het is absoluut mijn favoriete hobby! Ik vind het geweldig om nieuwe indrukken op te doen, culturen te leren kennen, lekker te relaxen en lekker te eten! Het liefst reis ik de hele wereld over,  het reizen inspireert mij enorm. 

Epi-pen

Wat voor een reisvoorbereidingen tref je vanwege je allergie?

Eigenlijk valt dat nog wel mee. Ik zorg er voor dat ik altijd medicijnen bij me heb. Dit zijn antihistamine-tabletten en een EpiPen. De tabletten verminderen tijdens een (lichte) reactie mijn zwellingen en jeuk. De EpiPen heb ik altijd bij me voor de ‘noodgevallen’.
Als de zwellingen te snel gaan, kunnen mijn tong en luchtwegen helemaal opzwellen, waardoor ik geen zuurstof meer binnenkrijg. In dat geval moeten we de EpiPen gebruiken, die zorgt er dan voor dat mijn hart blijft kloppen. Vervolgens moeten we meteen naar een ziekenhuis om daar verdere medicijnen te krijgen.

Heb je wel eens problemen gehad op reis door je allergie?

Zeker! Als klein meisje kreeg ik eens een schnitzel die gebakken werd in visolie (kom er maar eens op), ik kreeg een enorme reactie en mijn vader kon nog niet op tijd met mij naar een dokter rennen. Tijdens een vakantie met Vriendjelief in Kos hadden mijn mosselen naast andere vissoorten gelegen, ik kreeg allemaal bulten en hele dikke lippen. Achteraf heb ik toen heel veel geluk gehad. Tijdens een weekendje Schiermonnikoog had ik iets soortgelijks: mijn broodje kip kerrie lag naast een broodje zalm. Ik kreeg een enorme reactie en was erg blij dat de dokter in de buurt was.. 

Ook heb ik wel eens meegemaakt dat ze bij de douane op het vliegveld moeilijk deden om mijn EpiPen in de handbagage. Daar zit namelijk vloeistof in én een naald.. Gelukkig heb ik nu altijd een medisch paspoort bij me en communiceer ik voor het eten al uitgebreid over mijn allergie. Maar het blijft lastig: vis is vaak heel onzichtbaar. Een indirecte aanraking kan overal gebeuren.

vis allergie

Laat je dingen voorbijgaan op reis hierdoor?

Sommige dingen moet ik helaas wel voorbij laten gaan. Ik kan niet ‘zomaar’ iets bestellen, ik moet 300% zeker weten dat er geen vis in zit of het niet in aanraking komt met vis. Als ik het gerecht niet ken en de ober kan mij niet uitleggen wat het is, kan ik het niet proberen.. Ook zijn overdekte markten niet altijd handig. Ik wil er altijd graag naar toe en daar genieten van het sfeertje. Maar als er overal vis ligt en de geur zich door de hele markthal verspreid, kan dat best wel eens lastig zijn.

Hoe zit dat met bestemmingen en accommodaties, maak je daar andere keuzes in?

Nee, eigenlijk niet. In ieder geval niet meer. Vis is altijd en overal aanwezig en je kunt het bijna niet ontwijken. Afgelopen maart gingen we naar Marrakech en daar verbleven we voor het eerst All inclusive. Dat vond ik wel even spannend, maar dat ging gelukkig heel goed. Vlees en groenten lagen niet naast vis en ik bleef gewoon van al het ‘onbekende’ af ;-). 

En… Waar gaat de volgende reis naartoe?

Begin november ga ik weer een weekendje naar Barcelona, heerlijk! In december gaan we naar Münster, Middelburg en zijn we nog op zoek naar een leuke plek om te verblijven met Kerst. Genoeg reisjes op de planning dus!

Wat wil je anderen nog meegeven die heftig kunnen reageren vanwege een allergie?

Laat jouw allergie absoluut niet in de weg staan! Ik vind mijn allergie vooral in het buitenland soms een beetje eng. Maar dat is voor mij geen reden om niet meer te reizen.

Foto’s van Maud en Epipen/Vis van Shutterstock

Ben jij ook chronisch ziek en reisliefhebber? En zou je het ook leuk vinden om geïnterviewd te worden door mij voor deze rubriek? Neem dan contact met mij op via de mail of stuur een berichtje via social media.

Dit Vind Je ook Leuk

No Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.