Azië, Thailand

Van Chiang Mai naar Pai op de scooter

29 mei 2016
ChiangMai naar Pai

Als je in Zuidoost-Azië bent, vind ik dat een scooter huren er echt bij hoort! Je hebt zoveel vrijheid op zo’n scooter, gaan en staan waar je maar wilt. Zelf ben ik niet zo’n held op zo’n lomp groot ding, maar ik zit maar al te graag achterop. Ik maakte een prachtige tocht van Chiang Mai naar Pai op een scooter! Ben je een durfal? Dan moet je dit écht doen, wanneer je in het noorden van Thailand bent!baanlek homestay chiang mai temple

Een scooter huren in Chiang Mai

Om deze prachtige route te rijden moet je wel een beetje met een scooter om kunnen gaan. Het zijn geen scooters met een 50cc motortje zoals de meeste scooters in Nederland, maar een 125 cc scooter is een beetje de standaard hier. Dit heb je ook echt wel nodig om de bergen in te rijden en de 726 bochten te kunnen trotseren. Zoveel bochten zijn er namelijk op de weg van Chiang Mai naar Pai en weer terug natuurlijk 😉
Huur een scooter een aantal dagen bij een zaakje wat er betrouwbaar uitziet en probeer een beetje korting te krijgen. Reken zo’n 200 baht per dag voor een 125 cc scooter als je om korting hebt gevraagd. In Chiang Mai zijn zoveel hotels/hostels en guesthouses, dat je ook daar niet meer weet welke je moet kiezen. Ik verbleef bij Baanlek Homestay, een guesthouse gerund door een ontzettend lieve familie. Ik moet nog steeds lachen om uitspraken als: “Oh mister, I am going to miss you so much”. Ik kon hier met een gerust hart mijn spullen achterlaten voor 2 nachten. Een rugzak was voldoende en onder het zadel van de scooter kun je nog altijd nog een extra paar schoenen kwijt 😉

Chiang Mai naar Pai Chiang Mai naar Pai Chiang Mai naar Pai

Op naar Pai!

Wanneer je eenmaal Chiang Mai uit bent is de route naar Pai eigenlijk heel makkelijk. En mocht je toch twijfelen over de weg, dan staan er gelukkig nog wat bordjes langs de weg. Je hoeft de weg natuurlijk niet in 1x te rijden, want het is veel leuker om her en der te stoppen. Een noodletje langs de weg, een koffietentje in verweggistan of wat dacht je van een waterval om even af te koelen.
Maak een stop bij de Mok Fa waterval! Je moet hiervoor wel een stukje van de weg naar Pai afwijken, maar het is een leuke tussenstop. De waterval is niet fantastisch groots of mooi, maar wel erg rustig en kan erg verkoelend zijn op een hete dag.
Voordat je Pai binnenrijdt met je scooter kun je nog een stop maken bij de hot springs van Pai. Hier kun je eitjes koken in de heetste hotspring, maar in de andere kun je heerlijk in plonsen. Het is niet heel erg goed onderhouden en het zijn niet meer dan een paar plasjes, maar toch een stop waard als je zin hebt in een warm bad!
Ik deed er op de heenweg ongeveer 6 uur over om vanaf Chiang Mai naar Pai te komen. We moesten namelijk ook een lange tijd schuilen voor de onweersbuien! In de regen op de scooter is niet alleen niet fijn, maar ook nog eens gevaarlijk. Je ligt dan namelijk zo op de grond met scooter en al vanwege de gladde grond.

Gibbon Pai

En wat doe je dan in Pai?

Relaxen met heel veel backpackers! Pai is echt een laidback dorpje in de bergen waar niks moet, maar alles mag. Er zijn ontzettend veel hippe tentjes, van vegetarisch eten tot aan een burgerbar. Veel mensen komen hier vooral om in een hangmat een biertje te drinken, maar het is ook een goede uitvalsbasis voor raften! In ieder geval als er genoeg regen is gevallen. Ik ging raften ondanks het waterpeil erg laag was en ik kan je vertellen dat er echt helemaal niks aan was. We moesten alle kilometers keihard peddelen in de hitte om überhaupt vooruit te komen en het is nooit spannend geweest, want echte stroomversnellingen waren er niet. We zagen wel een super nieuwsgierige gibbon!

De terugweg was een stuk korter, want we reden bijna aan een stuk door terug naar Chiang Mai op een korte lunchstop na! Je krijgt wel een houten kont, maar het is het allemaal waard. Veel fijner om op een scooter te zitten, dan opgepropt in een minivan die veel te hard door de bochten gaat!

Lijkt het jou wat om van Chiang Mai naar Pai op de scooter te reizen?

Dit Vind Je ook Leuk

26 Comments

 • Reply Rowan 29 mei 2016 at 09:35

  Lijkt mij ontzettend leuk om te doen! Ik ben alleen echt geen held op de scooter! 😉

  • Reply Mellisa 31 mei 2016 at 20:31

   Is het ook! Gelukkig heb ik daar een vriend voor 🙂

 • Reply Elisa | Lies rond de wereld 29 mei 2016 at 16:03

  Mooie route zeg! Lijkt me leuk om te doen. Wij hebben vorig jaar een scooter gehuurd op Koh Samui, ik herken dat wel van het liever achterop zitten haha.

  • Reply Mellisa 31 mei 2016 at 20:32

   Hehe, ja ik vind dat veel fijner!

 • Reply Linda | One Day Trip 31 mei 2016 at 16:13

  Heel vet! Wij hebben deze route niet gedaan, maar mijn zwager wel en hij vond het helemaal geweldig. Ik vind de omgeving ontdekken met een scootertje ook echt wel leuk, maar vind het vaak ook wel een beetje vermoeiend. Dan word je weer genaaid met de huurprijs, dan is er weer iets mis mee. Dus heel fijn als je een betrouwbare verhuurder hebt gevonden!

  • Reply Mellisa 31 mei 2016 at 20:33

   Haha, ik heb gelukkig geen slechte ervaringen met verhuurders gehad! Dat scheelt 🙂 Alleen een keer een lekke band en die kostte maar 3 euro haha. Kreeg het bedrag zelfs terug!

 • Reply ivonne 2 juni 2016 at 03:57

  Wij hebben al geregeld een brommer gehuurd en vinden het geweldig om zo rond te rijden. Op Bali heb ik de kracht ervan leren kennen toen ik een bocht wilde maken en per abuis het gas te ver open draaide, In plaats van een mooie bocht reed ik zo recht een greppel in. Gelukkig niets dan een blauwe afdruk van de speigel op mijn been. Vanuit Chiang Mai naar Pai lijkt me ook leuk om te doen!

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:39

   Haha gas in de bocht kan gevaarlijk zijn! Ik wil graag nog eens de hele Mae Hong Song loop rijden in het noorden, dat lijkt me al helemaal tof.

 • Reply Anita - Reisvlinder.nl 2 juni 2016 at 20:55

  Wat tof dat jullie deze route met de scooter hebben gedaan. Ik zat dus wel opgepropt in een minivan 🙂 Scooters en ik zijn niet echt een goede match, dus ik zit ook liever achterop. Maar had helaas geen reisgenoot.

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:40

   Ik hoorde veel nare verhalen over de minivan en dit leek ons een uitstekend alternatief! In mijn eentje had ik het denk ik ook niet gedaan…. Hulde voor mijn reismaatje 🙂

 • Reply Leoni - Justtravelme 3 juni 2016 at 11:19

  Gaaf! Ik durf zelf niet een scooter te huren en heb dit daarom overgeslagen. Vind het nog steeds heel jammer, maar was te bang voor ongelukken (en het leek mij sowieso niet chill om alleen te doen).

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:41

   Alleen zou het mij ook niks lijken, aangezien ik niet eens zo een scooter van z’n standaard krijg haha.

 • Reply Yvonne 6 juni 2016 at 13:39

  Heerlijk avontuur! In deze omgeving hebben we wel een aantal keren scooters gehuurd, maar dan om een dagtocht te maken en dan ‘s avonds bij hetzelfde guesthouse terug te komen. De afstand Chiang Mai – Pai hebben we met een minibusje gedaan en destijds (alweer 9 jaar geleden) zagen we ook weinig (geen?) mensen dat stuk op de scooter doen, had me wel heel tof geleken!

  • Reply Mellisa 7 juni 2016 at 19:42

   Dagtochten zijn ook erg fijn om te doen! Ik had namelijk wel een ontzettend zere kont na deze tocht 😉
   Wij waren eigenlijk ook 1 van de weinigen die dit op de scooter deden, hebben maar een paar medereizigers gezien.

 • Reply orphee 3 augustus 2016 at 12:53

  Heyy! Wat leuk! ik zal dit binnen 2 weken ook doen! Waar heb jij jouw scootertje gehuurd?

  • Reply Mellisa 4 september 2016 at 14:25

   Aah je hebt dit vast al gedaan, maar ik had gewoon om de hoek bij mijn guesthouse een scooter gehuurd. Hoop dat je veel plezier hebt gehad.

 • Reply Bo De Smet 11 februari 2018 at 14:49

  Hey! Liet je de scooter daar of nam je de terugweg?

  • Reply Mellisa 14 februari 2018 at 14:40

   We zijn weer terug gereden!

 • Reply Jessica 15 mei 2018 at 20:32

  Hee, wij gaan dit in juni ook doen. Hoe lang deed je erover op de terugweg?

  • Reply Mellisa 7 juni 2018 at 20:13

   Leuk! Ik denk dat we er toen ongeveer 4,5 a 5 uur uur over hebben gedaan!

 • Reply gonny 3 december 2018 at 15:59

  Wij gaan deze trip in Maart maken, echter gezien leeftijd(67 jaar)dat we er heen 2 dagen en ook terug 2 dagen overdoen we hebben de tijd. Wat ik mij afvraag hebben jullie de rit over de grote weg gemaakt of over de binnen wegen?

  • Reply Mellisa 13 december 2018 at 11:37

   Zo Gonny, dat klinkt tof! Dat zie ik mijn moeder niet meer doen 😉 Ik weet even niet welke grote weg of binnen weg je bedoelt, we hebben in ieder geval de weg genomen die ook de busjes nemen. De route die Google Maps eigenlijk aan geeft. Deze is redelijk goed geasfalteerd, op enkele gaten na.

 • Reply Riley 16 januari 2019 at 21:01

  super ik ga het deze zomer doen! ik vroeg me alleen af hoe lang jullie terugrit duurde?

  • Reply Mellisa 19 januari 2019 at 14:28

   Poeh, ik denk dat die wel iets van 4 a 4,5 uur duurde!

 • Reply Oleta 9 februari 2019 at 13:29

  Lijkt mij super vet! Ik heb alleen een normaal rijbewijs en geen international rijbewijs. Is dat een probleem?

  • Reply Mellisa 9 februari 2019 at 16:07

   Hoi oleta! Heb je een motorrijbewijs? Een autorijbewijs is sowieso niet voldoende, dus dan ben je eigenlijk altijd onverzekerd. Al doet iedereen dat eigenlijk in Azië, met alleen een autorijbewijs. Voorzichtig zijn dus!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.