Centraal-Amerika, Mexico

Zwemmen in de Cenotes de Cuzamá in Mexico

25 oktober 2015
Cenotes de cuzama

Op het schiereiland Yucátan is van alles te doen. Zo kun je op zoek gaan naar de geschiedenis van de maya’s bij de verschillende maya ruïnes, zoals de maya ruïnes in Tulum. Je vindt in Yucátan ook ruim 3000 cenotes. Dit zijn natuurlijke met water gevulde grotten of poeltjes van kalksteen. Het water is zuiver en helder, waardoor je hier een heerlijke duik in kunt nemen. Één van de cenotes die ik tijdens mijn rondreis in Mexico heb bezocht zijn de cenotes de Cuzamá.

Een cenote, wat is dat dan?

Je vindt deze waterpoeltjes overal in Yucátan, soms zijn deze ondergronds of semi-ondergronds. Cenotes komen voor in regio’s waar geen bovengrondse rivieren zijn. Het water zoekt hierdoor ondergronds zijn weg naar de zee. Op sommige plekken is het gesteente verweekt en ingezakt, dit worden ook wel ‘sinkholes’ genoemd. Deze holtes worden dan opgevuld met water en zo ontstaat dan een cenote! Cenotes zijn voor maya’s heilige plekken, zij gebruikte de poelen bijvoorbeeld voor offers aan de regengod.

cenotes de cuzama cenotes de cuzamaJe moet echt naar de Cenotes de Cuzamá!

Ik heb meerdere cenotes bezocht tijdens mijn rondreis door Mexico, maar ik vond deze toch echt de leukste! Je ‘ huurt’ een wagen met paard en chauffeur voor 250 pesos (ongeveer 14 euro) en je kunt hier vervolgens met 4 personen in gaan zitten. Je wordt voortgetrokken door het paardje over smalle rails in een krakkemikkig karretje. De rit is nogal hobbelig, maar gelukkig heeft de chauffeur een kussentje op de houten plank neergelegd. De rit naar de 3 cenotes die je gaat bezoeken is al fantastisch, je gaat echt een soort jungle in met heel veel agave planten om je heen. Het paard wordt gelukkig niet hard geslagen of iets dergelijks, maar hij zag er wel een beetje dun uit. Als ik dit had geweten had ik wat lekkers voor het paard meegenomen!

SAMSUNG DIGITAL CAMERADe 3 cenotes

De eerste cenote die we bezochten was een kleine, maar zeer diepe cenote. Ik durfde er om een of andere reden niet in…. Het trappetje was erg steil en je komt dan gelijk in het water terecht. Er is niet even een plekje waar je eerst rustig kan staan. Ik had dus ook m’n bikini nog niet aan en kon me nergens even omkleden. Deze sloeg ik dus over! De tweede cenote was wat groter en ik hoefde gelukkig niet zo’n steile trap af! Deze cenote was echt gelegen in een grot en was dan ook verlicht met wat lampen. Het was hier wat drukker, maar niet heel storend. Uiteindelijk reden we naar de derde cenote, de grootste en mooiste cenote vind ik zelf. We hadden deze cenote dan ook bijna voor onszelf! Het water is erg verkoelend, maar na een tijdje begon ik het zelfs koud te krijgen. Met een snorkel op kun je wat visjes spotten en vergeet vooral niet in de zwarte diepte te kijken. Het lijkt alsof de cenote oneindig diep is.

De chauffeur van je karretje wacht gewoon op je bij elke cenote, dus je kunt gerust een duik nemen. Op de terugweg moest het karretje even van de rails getild worden, de rails is namelijk eenrichtingsverkeer!

Als laatste nog wat praktische tips:
 • Je kunt hier gemakkelijk vanaf de stad Mérida komen. Wij hebben een auto gehuurd en gewoon de weg gevolgd richting Chunkanan/Cuzamá, op een gegeven moment staan de cenotes aangegeven langs de weg. Je kunt overigens ook een collectivo (minibus) pakken vanuit Merida. Zij zullen je overigens niet bij de Hacienda afzetten. Je moet dan nog verder met een fiets of motortaxi.
 • Negeer alle zwaaiende Mexicanen met vlaggen in hun handen op weg naar het dorpje. Zij proberen je een andere tour aan te bieden en zullen je vertellen dat de Hacienda niet meer bestaat. Niet naar luisteren en gewoon doorrijden! Je komt vanzelf bij een klein stadje en je zult zien dat de Hacienda er gewoon nog staat hoor…
 • Trek alvast je zwemkleren aan en neem je snorkelset mee als je die hebt. Neem tevens ook wat te knagen voor het paard mee, waardeert het beest denk ik wel.

Zoals je aan de blauwe streep ziet doet deze camera het niet meer goed. Ik heb inmiddels een nieuwe camera.

Heb jij wel eens in een cenote in Mexico gezwommen of wellicht misschien ook in de cenotes de Cuzamá?

Dit Vind Je ook Leuk

6 Comments

 • Reply Kim 26 oktober 2015 at 11:35

  Dit ziet er echt gaaf uit zeg! Nog nooit gedaan, maar lijkt me heel vet!

  • Reply Mellisa 26 oktober 2015 at 21:00

   En lekker koud haha!

 • Reply Nathalie 27 oktober 2015 at 23:10

  Gaaf, dit wil ik ook! Haha, grappig dat je het karretje van de rails moest halen 😉

  • Reply Mellisa 31 oktober 2015 at 10:32

   Met je spaans zal het nog leuker zijn! Lekker kletsen met de chauffeur haha.

 • Reply 4x De mooiste cenotes in Mexico - Grenzeloosreizen 29 juni 2016 at 07:06

  […] Deze cenote is het makkelijkst te bereiken met een huurauto vanaf Mérida. Volg de weg naar Chunkanan/Cuzamá. Hier vind je meer informatie over de Cenotes de Cuzamá. […]

 • Reply Mon petit guide pratique des cenotes au Yucatan 20 december 2017 at 00:04

  […] Cenotes de Cuzama: groupes de 3 cenotes qui se visitent à bord d’un chariot tiré par un cheval ! […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.