Online apotheek Drogisterij Unique van Nederland.
Budget, Centraal-Amerika, Cuba, Tips & Tricks

Budget/ Wat kost een reis door Cuba?

28 februari 2019
Havana

Tijdens onze rondreis door Cuba hield ik alle kosten bij in een boekje. Ik heb deze na jaren weer teruggevonden en zet alles op een rijtje. In de zomer van 2016 reisde ik maar liefst 4 weken door dit geweldige land. Maar wat kost een reis door Cuba?

Het is geen Zuidoost-Azië

Cuba is zeker geen duur land, maar ook niet spotgoedkoop zoals je wellicht gewend bent in Zuidoost-Azië. Ik heb niks gelaten in Cuba en heb dan ook veel activiteiten ondernomen. Denk aan paardrijden of duiken in de Caribische Zee. In Cuba kun je ervoor kiezen om met een eigen huurauto rond te reizen, wij hebben er echter voor gekozen om alles met het OV te doen. Er is altijd wel een manier om van A naar B te komen. Ik vertel je wat wij kwijt waren in Cuba voor een 4-weekse rondreis.

Ik zet alles voor je op een rijtje. In Cuba betaal je als toerist met de CUC, soms kochten wij ook wel eens iets met CUP (lokale valuta). Ik heb alles omgezet naar CUC en hanteer de volgende koers: 1 CUC = 1 Amerikaanse Dollar.

Twee soorten valuta en een dik pak euro’s op zak

Valuta Cuba

Voordat je naar Cuba gaat moet je wel het een en ander weten over het betaalsysteem daar. Er zijn twee soorten valuta, de CUC (convertible/peso) en de CUP (moneda nacional/lokale peso). 1 CUC is 24 CUP, deze kun je gewoon wisselen bij een wisselkantoor. Wij gingen bepakt met 3000 euro naar Cuba, een behoorlijk pak geld. Je kunt geld wisselen bij wisselkantoren en de banken, let erop dat je hier behoorlijk lang in de rij kunt staan. Wissel niet om op het vliegveld, je krijgt hier een slechte koers. Wissel slechts wat euro’s voor de taxi hier om. Ook kun je beter geen dollars meenemen, je krijgt hier een boete op waardoor je 10% minder krijgt.

Pinnen kon niet echt toen ik in Cuba was (2016). Ik heb het niet eens geprobeerd, maar het zou alleen kunnen met bepaalde creditcards. Nu in 2019 kan het met sommige betaalpassen wel volgens Edith van Travelcreaterepeat.nl. Je hoeft dan dus niet meer met een enorm pak geld naar Cuba!

Slapen – Accomodaties

Slapen doe je in Cuba bij de inwoners thuis! Deze noemt men wel de Casa Particulares. Wanneer je met zijn tweeën reist is deze manier van slapen erg voordelig. In de toeristische plekken ben je gemiddeld 25/30 CUC per nacht kwijt. Meestal kun je bij deze casa’s ook ontbijten en eten. Soms kun je een goede deal maken als je wat langer blijft. Vaak vroeg men 4 a 5 CUC voor een ontbijt, wat ik best prijzig vond. Een avondmaaltijd was altijd erg uitgebreid en hier vroeg men dan gemiddeld 8 tot 10 CUC per persoon voor. In Viñales zat ik in een enorm leuke Casa Particular. We verbleven hier 3 nachten en op zondag maakte de familie kreeft voor ons! Het slapen bij de mensen thuis is enorm leuk, want je krijgt heel veel mee van het ‘echte’ leven in Cuba.

In totaal sliepen wij 28 nachten in Cuba, waarvan 27 nachten in een Casa Particular. Één nacht waren we op excursie naar de Pico Turquino, die nacht heb ik niet meegerekend. In totaal waren we 695 CUC kwijt met zijn tweeën voor 27 nachten. Dit is gemiddeld 25,75 CUC per nacht.

Trinidad Cuba
Trinidad Cuba

Vervoer – Bussen, taxi’s, maar ook scooter huren!

In Cuba kun je op verschillende manieren jezelf vervoeren. Als toerist zul je het meest gebruik maken van de Viazul bus. Deze bussen kun je online boeken en betalen met creditcard. Een andere manier is een collectivo naar je volgende bestemming nemen. Dit zijn gedeelde taxi’s, die je bijvoorbeeld een dag vooraf kan boeken of ter plekke als er nog een plekje vrij is. Naast het van A naar B komen, wil je ter plekke jezelf ook kunnen verplaatsen. In Cuba kan dit ook weer op vele manieren, denk aan paard en wagen maar ook een scooter behoort tot de mogelijkheden.

Wij namen 8 keer de Viazul bus. Om je een idee te geven wat een busrit kost: een rit van 4 uur van Havana – Viñales kost 12 Dollar/CUC per persoon. In totaal gaven we 200 CUC uit aan de Viazul bus.

Daarnaast hebben we in totaal 6 dagen een scooter gehuurd, de ene keer betaalden we hier 25 CUC per dag voor en de andere keer 20 CUC. Ook hebben we onszelf enkele keren op een fiets verplaatst, de ene keer ‘gratis’ van de casa en de andere keer voor 5 á 6 CUC per fiets.

Ken je de grap van het vliegtuig in Cuba? Die vloog niet. Vanaf Baracoa, helemaal in het oosten, zouden we terug vliegen naar Havana voor onze vlucht terug naar huis. Eenmaal op het vliegveld aangekomen was er al chaos. Het was helemaal niet duidelijk of er een vliegtuig zou gaan, wellicht morgen wellicht niet. Tijd voor een ander plan. We regelden een taxi naar Havana met 2 anderen, onderweg moesten we 3x van auto wisselen en we kwamen om 2.00 uur midden in de nacht in Havana in onze casa aan. Deze helse rit kostte ons 94 CUC per persoon.

Uiteraard hebben we her en der ook nog taxi’s genomen naar busstations en vliegvelden. In totaal gaven we 642 CUC uit aan vervoer in Cuba.

Eten Cuba

Eten – Kreeft en ‘pesopizza’

Het eten in Cuba is in mijn optiek niet de lekkerste keuken die er bestaat, maar het is ook zeker niet verkeerd. Men eet vis, bonen, rijst en groentes die op dat moment voorhanden zijn. Ik geloof dat het de afgelopen jaren wel moderner is geworden en dat men ook toegang heeft tot veel meer producten.

Er zijn restaurants gerund door de staat, maar ook restaurants gerund door de locals. Deze laatste restaurants vind je wel onder de naam ‘paladar’. Dit zijn vaak gezellige tentjes, waar men écht zijn best doet voor jouw maaltijd. Ook is het gewoonlijk dat je bij je casa particular (accomodatie). Ontbijt is gemiddeld 3 – 5 CUC en een avondmaaltijd 6-10 CUC afhankelijk van wat er op het menu staat. Tussendoor kochten we wel eens wat met de Moneda Nacional (CUP), de valuta die de locals gebruiken. Van deze CUP’s kun je her en der snacks en een drankje kopen voor omgerekend $0,25! Koopjes dus. Ik was enorm fan van het pizza stalletje in Santa Clara, waar je voor 8 – 12 CUP een heerlijk vers stukje pizza op een kartonnetje krijgt. De pesopizza.

Aan eten en drinken waren we omgerekend 605,55 CUC kwijt in 28 dagen.

Activiteiten en souvenirs – Duiken & sigaren

Uiteraard hebben we ook geld gespendeerd aan activiteiten. We hebben o.a. paardgereden in Viñales, gedoken dichtbij Trinidad en hebben de hoogste berg van Cuba beklommen.

De excursie naar de Pico Turquino was erg prijzig, deze kostte ons 194 CUC, waarvan 80 CUC voor de taxi heen en weer was. Het duiken kostte bijvoorbeeld 70 CUC voor 2 personen en een tochtje met een gids door de vallei van Viñales kostte ons 50 CUC. De fietstour in Havana kost ook 25 CUC per persoon, deze kan ik iedereen aanraden! Aan activiteiten gaven wij 429 CUC uit.

Uiteraard kochten wij ook souvenirs in Cuba! Edwin kocht een boel sigaren á 50 CUC, ik denk dat de sigarenboer in Viñales door hem een hele goede dag had ;). Ook kochten we een mooi schilderij en wat leuke houten spulletjes. We mochten Cuba ook niet verlaten zonder een fles goede rum mee te nemen naar Nederland. Bij elkaar gaven we 138 CUC uit aan souvenirs.

el-nicho-watervallen
el-nicho-watervallen
Fietstour Havana

Overige kosten – Entreegelden e.d.

Naast activiteiten zijn er natuurlijk ook activiteiten waarbij je entreegeld moet betalen. Denk aan de El Nicho watervallen in de buurt van Cienfuegos. Ook gaven we wel eens fooien, moesten we natuurlijk water kopen (wat soms best duur was) en wat boodschapjes doen. Ook kochten we allebei een Wi-Fi kaartje, want internet wat toen erg schaars. Tegenwoordig zou ik iedereen een waterfilter aanraden, hiermee kan je water uit de kraan filteren en kost het je dus niets!

Hier gaven we nog 77,05 CUC aan uit.

Cuba
Havana

Totale uitgaven

In 29 dagen Cuba gaven wij een totaal van 2586,8 CUC, omgerekend €2265,94 uit met zijn tweeën. Dit komt neer op iets meer dan 89 CUC per dag. Als je dit weer vertaalt naar een bedrag per persoon, kom je uit op ongeveer 44,50 CUC per persoon per dag. Met de huidige wisselkoers zou dat ongeveer €39 per dag zijn. Hier zit dus niet het intercontinentale ticket bij inbegrepen! Daar betaalden wij ook nog een flink bedrag (€800 per ticket) voor, aangezien wij in onze zomervakantie naar Cuba zijn geweest.

Het is zoals ik eerder zei niet het meest goedkope land om te gaan backpacken. Echter kan ik het iedereen aanraden! Het is zo’n divers land met een enorm rijke cultuur. Daarnaast kan je het zo duur en goedkoop maken als je zelf zou willen. Wij hebben ervoor gekozen om niets te laten en ik heb enorm genoten van de 4 weken in Cuba.

Vallen de kosten mee of vind je Cuba prijzig?

Dit Vind Je ook Leuk

No Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.