Bolivia, Zuid-Amerika

BUCKETLIST/ Salar de Uyuni in Bolivia

30 september 2018
Salar de Uyuni

Iedereen kent vast die ludieke foto’s op die ene zoutvlakte in Bolivia. Een scheutje optisch bedrog en je hebt weer likes op instagram te pakken. Toch is de Salar de Uyuni veel meer dan dat. Ik ging met een jeep vanuit Chili en reisde door fantastische landschappen naar Bolivia. Ik vertel je alles over dit bucketlist avontuur!

grensovergang

Ontbijt op grote hoogte

We moeten weer eens vroeg op, maar dat is niet voor niets. We gaan op 3-daagse tour vanuit San Pedro de Atacama door de Salar de Uyuni! Eerst moeten we onszelf uit Chili laten stempelen, om vervolgens in het busje te stappen en gedropte worden aan de grens met Bolivia. Dit is denk wel één van de leukste grensovergangen ter wereld. Een schattig huisje in the middle of nowhere. Hier gaan we over in de jeeps en ontmoeten we onze tourgroup. Volgens mij delen ze de groepen in op leeftijd, want alle backpackers zitten bij elkaar. Het is gelijk een gezellige boel ;).

Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni

Meren, bergen en sterren kijken

In de jeep crossen we over zandweggetjes waar deze Boliviaanse chauffeur heel vaak al overheen is gereden. We stoppen bij mooie meren en bergtoppen voor fotomomentjes. Verder is er gewoon helemaal niets in de wijde omtrek. Uit het niets duiken er toch huisjes op waar we lunch krijgen. We stoppen onderweg bij geisers op 5000 meter hoogte en bij een ‘hotspring’. Ik voelde er op dat moment niet heel veel voor om me om te kleden voor een bad van 20 minuten. Dat is helaas soms een nadeel van een tour, dat er een beetje haast is. Uiteindelijk slapen we de eerste nacht in een soort hostel, waar we onze ogen uitkeken in de avond. Het is helder waardoor de sterren enorm goed te zien zijn. Klappertandend zet ik mijn statiefje op voor wat foto’s en het lukte toch aardig!

Salar de UyuniSalar de Uyuni boliviaans jongetjezout hotel salar

Meer sightseeing op dag 2

Op dag 2 worden we weer overal afgezet op elk fotoplekje. Niet elke plek is even boeiend, maar toch is het gezellig in de jeep. We zien een vos en pikachu van pokémon in het echte leven. Die laatste heet viscacha en ziet er ontzettend schattig uit. Helaas denk ik dat je wel wat vingers kwijt bent als je ze probeert te aaien ;). We worden ook bij wat huisjes afgezet waar men woont en toeristische spulletjes verkoopt. Coca bier is er bijvoorbeeld 1 van. Uiteindelijk slapen we deze dag in het zouthotel, super leuk! Vrijwel alles is gemaakt van enorme zoutblokken en er is een warme douche, wat fijn is als je een beetje verkleumd bent.

Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni Salar de Uyuni

De magische zoutvlaktes, eindelijk!

Van December tot april is het regenseizoen in Bolivia en staat de zoutvlakte voor een gedeelte onder water. We rijden in het donker van ons hotel naar de zoutvlaktes en zien nog helemaal niks. Wanneer de zon zich een beetje laat zien, kan ik alleen maar 1 woord uitbrengen: “Wow”. Het spiegeleffect is waanzinnig! Dit is dé Salar de Uyuni. De zon komt op achter de zoutvlaktes en het is echt fenomenaal. Mijn schoenen worden ondertussen zeiknat, maar dat vind ik op dat moment niet zo erg. Met de jeep rijden we naar een droog gedeelte van de Salar de Uyuni, waar we een ontbijtje nemen en tijd hebben om die iconische foto’s te maken. Na wat prutswerk met statief, worden we naar het zoutmuseum gebracht en het Dakar monument. Daarna worden we afgezet in het dorpje Uyuni, waar iedereen zijn eigen weg weer vervolgd. 3 dagen om nooit meer te vergeten!

Salar de UyuniDakar monument Salar de Uyuni jeeps

Tips voor jouw Salar de Uyuni trip

Nu wil jij uiteraard ook door de Salar de Uyuni crossen met een jeep. Wellicht heb je ook de horror verhalen op internet gelezen, waarbij mensen over de kop geslagen zijn door dronken chauffeurs of dat ze in de auto moesten slapen omdat er geen slaapplekken meer zijn. Ik probeer je hiervan te behoeden.

  • Boek de tour bij een goed bedrijf. In San Pedro de Atacama in Chili worden heel veel tours aangeboden. Doe research bij het toerisme bureau en op internet. Uiteindelijk kwamen wij terecht bij Estrella del sur. Wij hebben een goede/leuke tour gehad voor 110.000 Chileense peso per persoon (zo’n 150 euro)
  • Neem voldoende Bolivianos mee en vergeet vooral geen snacks/drinken. Je krijgt 3x per dag te eten en te drinken. Er zit helaas een ‘maar’ aan. Het eten is niet je van het. Denk aan gebakken knakworsten en wat aardappelpuree.
  • Vergeet je warme kleding niet. De 1e nacht slaap je boven de 4000 meter en is het ontzettend koud. Ook overdag zijn een muts en handschoenen geen overbodige luxe.

Fantastisch toch?

 

Dit Vind Je ook Leuk

No Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.