Reisapotheek, Vaccinaties & ziekten

Ben jij bang voor het Zikavirus?

31 juli 2016
zika virus

Het zikavirus komt vrijwel elke week nog in het nieuws. Er zijn zelfs sporters die niet naar de Olympische Spelen in Brazilië willen afreizen vanwege het virus. Zijn deze zorgen terecht of valt het allemaal enorm mee? Ik ging voor je op onderzoek op het internet naar artikelen!

mug

Wat is het zikavirus?

Het zikavirus veroorzaakt simpelweg de zikakoorts. Niet iedereen die besmet is met het zikavirus krijgt klachten, slechts 1 op de 5 mensen krijgt daadwerkelijk symptomen. De symptomen lijken het meest op Dengue en Chikungunya klachten. De verschijnselen zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn, eigenlijk een beetje alsof je griep hebt. Het virus bestaat eigenlijk al heel erg lang, maar had tot op heden nog niet voor veel problemen gezorgd.

Het zikavirus komt vooral voor in delen van Zuid-Amerika, gebieden waar de tijgermug, denguemug of gelekoorts actief is. Maar ook in Thailand zijn al enkele zikavirus bestemmingen geconstateerd.

Is het erg als je het zikavirus oploopt?

Ben je niet zwanger of heb je (nog) geen kinderwens? Dan is er in principe niets aan de hand. Ben je besmet geraakt met het zikavirus, dan is er een heel kleine kans op het Guillain-Barré-syndroom. Dit is een zeldzame aandoening van de zenuwen waarbij sprake is van spierzwakte of verlamming. De meesten herstellen hier snel van, maar bij ernstige symptomen moet men toch opgenomen worden in het ziekenhuis.

Als je onlangs op reis bent geweest in een gebied waar het zikavirus voorkomt, kun je je laten testen. Mocht je milde klachten hebben, dan zullen deze ongeveer na 2 tot 7 dagen verdwijnen. Uitzieken met wat pijnstillers zoals paracetamol is dan het enige wat je kunt doen.

map zika virus microcefalie

Zwangerschap en zikavirus

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan kun je beter niet afreizen naar de landen waar het zikavirus voorkomt. Er zijn net twee grote studies gepubliceerd waarin staat dat er sterke aanwijzingen zijn voor een verband tussen het zikavirus en afwijkingen in het centrale zenuwstelsel bij het kind. Het kind wordt geboren met Microcefalie, een veel te kleine schedel wat allerlei complicaties met zich meebrengt. Het lijkt er zelfs op dat het zika virus ook buiten het centraal zenuwstelsel actief is. Op deze website van het ECDC kun je de transmissie van het zikavirus wereldwijd op een kaart bekijken.

Ben je net terug uit een land waar het zikavirus heerst en heb je een kinderwens? Lees op deze pagina van het RIVM wanneer je eventueel weer zou kunnen proberen om zwanger te worden. Het zikavirus kan namelijk ook via seksueel contact overgebracht worden, dus let ook op je partner!

deet

Voorkom het zikavirus

Voorkomen is beter dan genezen. De muggen steken ook overdag dus je moet je ook overdag weren.

 • Gebruik DEET met een hoog percentage. 30 à 40% werken erg goed. Ben je zwanger? Dan is DEET niet de juiste keus, het dringt wel degelijk door de huid en DEET is nou niet erg gezond. Ook als niet-zwangere moet je DEET niet al teveel opsmeren.
 • Draag bedekkende kleding. Je hebt genoeg luchtige broeken en shirtjes waarbij je met 30 graden niet stikt 😉
 • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe. Dan kunnen de muggen tijdens je slaap in ieder geval niet bij je!

Uiteindelijk valt het dus allemaal wel mee als je niet zwanger bent. Maar mocht je dit wel zijn, dan wordt het echt afgeraden om naar de landen af te reizen waar het zikavirus heerst. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn bezig met een vaccin. Dat zou prachtig zijn, want het neemt een hoop onrust weg tijdens een zwangerschap voor de mensen in de landen waar het virus heerst.

Ik ben dan ook niet echt bang voor het zikavirus. Het is natuurlijk niet leuk om ziek te worden op reis, maar het risico op Chikungunya en Dengue is er bijvoorbeeld altijd al geweest.

Informatie heb ik verzameld van diverse betrouwbare bronnen zoals het RIVM, ECDC en wetenschappelijke publicaties op PubMed. Bron foto’s Shutterstock: zika virus, microcefalie

Vermijd jij bepaalde bestemmingen vanwege het zikavirus?

Dit Vind Je ook Leuk

2 Comments

 • Reply Maris 15 augustus 2016 at 10:19

  Bang ben ik er niet voor, maar het beïnvloed mijn keuze wel een beetje. Als ik kijk naar een volgende reis is het veel makkelijk om weer voor Azie te gaan dan Zuid-Amerika.

  • Reply Mellisa 4 september 2016 at 14:39

   Begrijpelijk! Ik heb zelf zoiets van: ziek word ik toch altijd wel een keer…

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.