Reistips, Tips & Tricks

Zo kun je als student veel naar het buitenland

11 april 2016

Als student heb je niet de vrijheid om zomaar even wat vakantiedagen op te nemen. Je bent gebonden aan de vakanties en op de universiteit kennen ze geen herfstvakantie of voorjaarsvakantie. De zomervakantie van ongeveer 7(!) weken is vaak dan alleen de enige optie. Of toch niet? Je kunt als student ook voor studiepunten naar het buitenland of meegaan op studietrip. Hieronder 5x ‘Zo kun je als student veel naar het buitenland’

1. Doe mee aan een uitwisseling

Kijk eens of je studie of studievereniging wel eens een leuke uitwisseling regelt met het buitenland. Dit kan in de vorm van een echte uitwisseling met 1 persoon zijn, maar ook een groep studenten zijn. Zo heb ik 2x meegedaan aan een uitwisseling met Kopenhagen en Bonn. Wij, Nederlanders, gingen een weekendje naar hen en zij kwamen een weekendje naar onze stad. De ene keer slaap je in een hostel en de andere keer gezellig bij een student thuis, dan maak je pas echt mee hoe het studentenleven in het buitenland is. Ben je nog niet begonnen aan je studie en kom je net van de middelbare school af? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een jaar High School in Amerika! Prom en American Football, het échte Amerikaanse leven dus. Heb ik zelf niet gedaan, maar heb gehoord dat het echt een toffe ervaring is!

vaticaanstad rome

2. Ga mee op studiereis

Dit is er nog zo eentje waarbij je bij je studie of studievereniging moet zijn. Op mijn studie kun je elk jaar mee op studiereis, mits je wordt ingeloot (aangezien het erg populair is en er niet onbeperkt plek is). Deze studiereis wordt voor 3e jaars of hoger georganiseerd en het programma is vaak tjokvol. Je zal vaak een aantal bedrijven of universiteiten bezoeken en een cultureel uitje zit er ook vaak bij. Zo ben ik naar Berlijn en Rome geweest op studiereis en dit jaar gaat de reis zelfs naar Kuala Lumpur. Het nadeel van deze reizen is dat je vaak weinig tijd hebt om de stad zelf te gaan ontdekken. Het is uiteraard gezellig om met je medestudenten elke avond op stap te gaan, maar ook heel zwaar als je weer om 8 uur in de bus naar een bedrijf moet zitten 😉

3. Doe je onderzoek/scriptie in het buitenland

Veel bachelors eindigen met een korte scriptie en veel masters met een masterthesis. Mijn master onderzoek duurde in totaal 23 weken, alleen heb ik mijn onderzoek in Nederland uitgevoerd en dus niet in het buitenland ;). Veel medestudenten gaan naar het buitenland, zo is bijvoorbeeld Melbourne en San Diego een erg populaire bestemming bij mij op de studie. Een half jaar in het buitenland wonen zal je wellicht een andere kijk op bepaalde aspecten geven, vooral als je zelf niet zo’n reiziger bent. Bang dat het veel geld kost? Hoeft niet!Je komt vrijwel altijd in aanmerking voor 1 of meerdere beurzen! Blijf je binnen Europa, dan kom je vaak in aanmerking voor de Erasmus beurs. Dit dekt al een behoorlijk deel van de kosten!amstel bright

4. Volg een minor in het buitenland

Heb jij tijdens je studie keuzevrijheid voor een bepaald aantal studiepunten? Volg deze blokken in een ander land! Dit mag niet altijd, zoals bij mijn studie, maar bij heel veel andere studies is dit heel goed mogelijk! Zo maak je kennis met een andere universiteit en een ander land. Studeren kan best wel anders zijn in een ander land, dan je normaal gewend bent.

grote knip grote knip
5. Doe een (korte) stage in het buitenland

Dit heb ik in in december 2015/januari 2016 gedaan op een heerlijk tropisch eiland, namelijk Curaçao. In mijn 3-jarige master kun je de ‘keuzestage’ helemaal zelf invullen. Ik heb er voor gekozen om deze stage in een openbare apotheek op Curaçao te doen! Het was echt totaal anders dan hoe het hier in Nederland gaat. Ik heb mij helemaal aangepast aan het leventje op een tropisch eiland. Elke dag met de auto naar stage en in het weekend lekker duiken of naar het strand. Dit is een goede keuze als je toch tijdens je studie naar het buitenland wilt, maar het niet helemaal aandurft om een half jaar aan de andere kant van de wereld te zitten! Je kunt al mijn belevenissen op Curaçao hier terug lezen.

Er zijn dus zoveel manieren om als student veel naar het buitenland te gaan en daarnaast kun je op een leuke manier studiepunten scoren! Win-Win situaties!

Bron 1e foto: Pixabay

Ben jij voor je studie wel eens naar het buitenland geweest?

Dit Vind Je ook Leuk

8 Comments

 • Reply Jennifer 11 april 2016 at 09:22

  Ik start in september met mijn minor, waar een verplichte buitenlandse stage in een ontwikkelingsland hoort. Verder heb ik ook de mogelijkheid om zowel mijn major als mijn afstudeerstage “voor mezelf” te doen (ik heb een eigen bedrijf + ik wil in de toekomst emigreren en daar kan ik een plan voor schrijven, wat ik wil daar wil doen zeg maar; niet een plan voor het emigreren zelf haha) en omdat ik dan niet gebonden ben aan een bedrijf zou ik ook weer weg kunnen. Ik plan al mijn “studieuitjes” naar Ghana trouwens.

  Maar tof dat je hier over schrijft! Volgens mij denken veel mensen dat het onmogelijk is om tijdens je studie veel te reizen. Niets is minder waar!

  • Reply Mellisa 11 april 2016 at 09:29

   Wat een toffe plannen! Klopt het dat je een vriend in Ghana hebt?
   Ik ben dus in totaal 5x vanwege m’n studie naar het buitenland geweest, best wel wat eigenlijk 😉

 • Reply Sanne 12 april 2016 at 09:19

  Nu ben ik al een aantal jaar afgestudeerd 🙂 , maar het zijn inderdaad echt goede tips! Ik ben pas echt gaan reizen na mijn studie, maar daarna wel helemaal besmet geraakt met het reisvirus!

  • Reply Mellisa 13 april 2016 at 11:40

   Het is nu ook een stuk populairder dan een tijd geleden geloof ik!

 • Reply Jessica 12 april 2016 at 14:12

  Er zijn inderdaad genoeg mogelijkheden voor studenten om toch ervaringen in het buitenland op te doen. Zo ben ik onder meer voor een studiereis naar Brussel en Madrid geweest (en hebben we daar Nederlandse journalisten/correspondenten gesproken), heb ik mijn minor Ontwikkelingsvraagstukken in Indonesië afgesloten en heb ik een tijdje in Suriname bij het 10 Minuten Jeugdjournaal gewerkt omdat ik nog niet wilde afstuderen. Ik raad het iedereen aan, want je verrijkt jezelf en het staat (volgens mij) bovendien ook nog eens goed op je cv!

  • Reply Mellisa 13 april 2016 at 11:42

   Dat klinkt allemaal super leuk! Al zou ik nu niet meer nog iets in het buitenland doen qua studie, want ik wil nu wel eens afstuderen haha! Het is zeker aan te raden en het wordt ook steeds normaler geloof ik.

 • Reply Yvonne 15 april 2016 at 14:06

  Inderdaad leuke opties om toch als student naar het buitenland te kunnen, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Ik heb zelf die kans nooit gehad, omdat ik al mijn financiële middelen nodig had om de studie zelf te betalen, maar daarna… toen ik eenmaal werkte… heb ik het dubbel en dwars ingehaald. 😉

  • Reply Mellisa 16 april 2016 at 13:42

   Dat valt bij ons dus wel mee! €75 euro voor een weekendje bijvoorbeeld en voor je onderzoeksproject zijn er allerlei beurzen/vergoedingen, dan hoef je soms niet eens heel veel extra bij te leggen!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.