books on zlibrary
Europa, Turkije

5x doen en zien in Istanbul

9 oktober 2015

In 2013 maakte ik een citytrip van 5 dagen naar de enige stad ter wereld op 2 continenten: Istanbul. Deze immense stad van wel 15 miljoen inwoners ligt namelijk op het continent Europa en Azië. Het is een erg moderne stad, maar ook erg druk met zoveel inwoners. Je zult je niet snel vervelen in deze stad, er is zoveel te zien en te doen! In deze blogpost 5 dingen om te doen in Istanbul, maar ook zien!Istanbul

1. Blauwe Moskee

Wanneer je aan Istanbul denkt zul je ook snel denken aan de Blauwe Moskee. Het was het grootse project van Sultan Ahmet I en is gebouwd in 1600. De moskee is omgeven door een grote binnenplaats en de 6 minaretten steken boven alle gebouwen uit. De Blauwe Moskee is eigenlijk een bijnaam van de moskee vanwege de blauwe Iznik tegeltjes waarmee de muren bezaaid zijn. De moskee is namelijk van buiten gewoon grijs. Je kunt de moskee elke dag bezoeken, maar is gesloten voor toeristen wanneer het tijd is om te bidden. Is de moskee even gesloten? Dan kun je altijd een heerlijk kopje thee drinken in de wijk Sultanahmet rondom de moskee.

Istanbul

2. Hagia Sophia

Dit is misschien wel de 2e bezienswaardigheid die in je op komt wanneer je aan deze wereldstad denkt. De Aya Sofia oftewel Hagia Sophia was 537 gebouwd als kerk en is in 1453 omgebouwd tot een moskee, gek hè? Het is inmiddels een museum geworden, waar de populariteit alleen maar van stijgt. Ik heb het museum alleen van de buitenkant bewonderd, want de rij was echt ontiegelijk lang toen we het wilde bezoeken. Goede reden om terug te keren naar Istanbul toch?

tasje istanbul

3. Grand Bazaar

Houd je van marktjes? Dan ben je in Istanbul aan het goede adres. De grand bazaar is enorm en er is van alles te vinden. In deze overdekte markt vind je alles, van textiel tot juwelen en van kruiden tot Turks fruit. Heb je iets op het oog? Vergeet dan niet af te dingen! Je kunt overigens ook rondom te Grand Bazaar verder shoppen, hier vind je bijvoorbeeld nog allerlei ambachtslieden die alles zelf maken. Ik heb hier dit schattige leren tasje gekocht, waarvoor ik op de laatste dag nog snel terug ging naar de Grand Bazaar.

Istanbul24. Rondvaart op de Bosporus

Vanaf een bootje kun je het Aziatische deel en het Europese deel bewonderen. Er staan allerlei prachtige gebouwen langs de rivier en als je geluk hebt zoals ik, zwemmen er ook nog eens zwarte dolfijnen naast je boot! Je kunt een tour doen waarbij je wordt afgezet voor een lunch bij Anadolu Kavagi of je kunt de gewone ferry pakken. Met de gewone ferry moet je echter 3 uur wachten in Anadolu Kavagi en zoveel is er niet te doen. Het is een toeristische spot met heel veel restaurantjes. Een tour kost je overigens ook maar 12 Lira (nu iets minder dan 4 euro). Tip; je kunt heerlijk vis eten in het dorpje waar je wordt afgezet!

istanbul 25. Basilica Cistern

De Basilica Cistern is een 6de eeuwse ondergrondse wateropslagplaats. Een keizer had bedacht om dit te laten bouwen als ondergrondse wateropslagplaats voor zijn paleis. Deze plek heeft iets mysterieus. Het is donker en je moet uitkijken voor gladde paden, voor je het weet lig je in het water 😉 Je vind er ook 2 medusa hoofden, waarvan ze niet weten waar ze vandaan komen. Soms hergebruikte ze wel eens zuilen in die tijd, dus kunnen zomaar ergens vandaan geplukt zijn. Misschien herken je deze plek wel uit de James Bond film: From Russia with Love!

Dit zijn nog maar 5 dingen die je bijvoorbeeld kunt bezoeken tijdens je citytrip naar Istanbul. Helaas heb ik echt weinig foto’s gemaakt tijdens mijn bezoek, ik heb echt geen idee waarom. Wellicht waren m’n batterijen op en had ik geen oplader mee?! Ik had ook echt een rot camera toen, gelukkig zijn die tijden voorbij 😉

Heb jij deze 5 dingen al eens bezocht of gedaan in Istanbul?

Dit Vind Je ook Leuk

2 Comments

 • Reply Nathalie 10 oktober 2015 at 02:53

  Istanbul lijkt mij een heerlijke stad! De blauwe Moskee met z’n tegeltjes, het eten en de marktjes… Gek dat ik er nog niet ben geweest 😉 En zwarte dolfijnen, ik wist niet eens dat die bestonden!

  • Reply Mellisa 10 oktober 2015 at 08:35

   Het is 1 van m’n favoriete steden! Volgens mij nu wel soms wat onrustig helaas. Ik heb geen idee hoe de soort heet, maar ze waren donker van kleur haha!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.