Budget, Tips & Tricks

5 Spaartips zodat je als student veel kan reizen

27 september 2015

We willen als student allemaal heel veel. De ene student wil heel veel op stap en veel naar festivals en de andere student wil juist de hele wereld verkennen. Ik kies voor het laatste. Ik krijg vaak de vraag van anderen hoe ik dat allemaal financier en waar ik het geld vandaan haal. Ik werk hard voor mijn geld en ga dan ook goed om met mijn verdiende geld. Ik bespaar op van alles en nog wat. In dit artikel vijf (be)spaartips waardoor ik, maar ook jij, veel op reis kan.

De opmerking: “Zo die studenten tegenwoordig hebben het zo slecht nog niet”, krijg ik ook vaak naar m’n hoofd geslingerd. En nee, ik heb geen geldboom op m’n balkon en het groeit ook niet op m’n rug. Ik maak keuzes waardoor ik mijn geld goed besteed en veel kan sparen. Het liefst geef ik het dan ook allemaal uit aan reisjes!

Een bijbaan nemen

Allereerst moet er natuurlijk ook een bron van inkomsten zijn. Je kan niet alleen maar geld uitgeven, terwijl er niks binnenkomt. Ik heb al sinds mijn 13e een bijbaantje en ben begonnen met folders lopen. Nu 11 jaar later heb ik nog steeds een bijbaan, maar gelukkig hoef ik geen folders meer te lopen 😉 Ik werk elk weekend, de ene week op zaterdag en de andere week op zondag. Hierdoor heb ik eigenlijk maar 1 dag weekend, maar je kunt natuurlijk niet alles hebben. Ik offer graag een dag van m’n weekend op, zodat ik genoeg geld heb om in de vakanties Nederland gedag te zeggen.

Ga slim om met huishoudelijke uitgaven

Ik merk dat niet iedereen zich bewust is van zijn of haar uitgaven per maand. Toch kun je best wel veel besparen op boodschappen doen en wonen. Ik ben toevallig een echte koopjesjager en koop eigenlijk altijd alles in de aanbieding qua huishoudelijke boodschappen of uitverkoop qua kleding. Zo eet ik eigenlijk altijd wel producten van het seizoen of die in de aanbieding zijn (Hoera voor de Hamsterweken van Albert Heijn). Ik kan begrijpen dat die aardbeien in de winter er erg aantrekkelijk uitzien, maar het is dan geen aardbeienseizoen en daardoor erg duur! Verder koop ik bijvoorbeeld wc-papier en olijfolie bij budget winkels zoals de Aldi. Je bent daar echt een stuk goedkoper uit en de kwaliteit is prima! Ik heb ook het geluk dat ik dichtbij allerlei buitenlandse groente winkeltjes woon, deze verkopen namelijk prima groente voor heel weinig geld. Je komkommer is weliswaar krom, maar wat maakt dat nou uit?!

Daarnaast woon ik ook nog eens erg goedkoop op een hele leuke plek! Ook een gelukje dus. Niet iedereen heeft natuurlijk zo een gelukje. Wil je bijvoorbeeld in het centrum wonen, reken dan maar op een zeer hoge huurprijs. Ga eens bij jezelf na of je dat kamertje in het centrum voor €400 per maand het echt waard vindt of vind je het ook prima om even 10 minuten te fietsen naar de stad en dus wat buiten het centrum te wonen? Wanneer je bijvoorbeeld al €100 euro per maand minder aan huur betaald, kun je aan het einde van het jaar al een ticket naar Nieuw-Zeeland boeken bijvoorbeeld 😉

Spullen verkopen op marktplaats

Jaren geleden was ik best wel verslaafd aan winkelen, nu heb ik daar gelukkig weinig tijd meer voor en geef ik dus ook minder uit. Ik heb best wel wat spullen die ik dan eigenlijk niet meer gebruik of draag. Mijn tip: zet het op marktplaats! Wellicht zijn er andere mensen die het wel goed kunnen gebruiken of dat leren jackje wat ligt te verstoffen wel leuk vinden. Dus begin nu maar eens met om je heen te kijken. Wat raak je al meer dan een half jaar niet meer aan? Foto’s maken en op marktplaats zetten!

Loop je abonnementen en verzekeringen eens na

Tegenwoordig heb je zoveel abonnementen en verzekeringen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het goed om even al je documenten erbij te pakken en alles na te lopen. Heb je wel een zorgverzekering die aansluit bij jouw wensen of gebruik je misschien de helft van je pakket niet eens? Ik heb nu bijvoorbeeld niks aan kraamzorg, maar wel aan vergoedingen voor vaccinaties en malariapillen. Heb je echt die nieuwe smartphone nodig, of kun je het ook af met een simpele sim-only en je oude telefoon? Zo betaal ik, na aftrek van mijn zorgtoeslag, maar 24 euro voor mijn zorgverzekering (zonder verhoging van eigen risico) en krijg alle dingen vergoed die ik nodig heb! En mijn doorlopende reisverzekering? Die kost maar €2,87 per maand.

“Extreme couponing”

Je hoeft natuurlijk door al je bezuinigingen niet als kluizenaar door het leven te gaan. Ik houd van uiteten gaan, maar helaas is dat in Nederland nogal prijzig. Daarom maak ik vaak gebruik van kortingsacties als ik weer eens uiteten wil. Zo zijn er vaak acties waarbij de 2e persoon gratis eet. Hoe fijn is dat, uitgebreid uiteten voor de helft van de prijs! Zo zijn er op het internet zoveel kortingsacties te vinden, denk maar eens aan entreekaartjes voor een pretpark. In Amerika kun je door bonnetjes bijna gratis je boodschappen doen, helaas heb ik dat nog niet ontdekt in Nederland 😉

En zo (be)spaar ik elke maand best wel wat geld bij elkaar en heb ik in ieder geval genoeg geld om elk jaar sowieso 4 weken een verre reis te maken.
Deze tips zijn natuurlijk ook bruikbaar voor als je niet (meer) studeert!

Ben jij ook net zo zuinig als ik of heb je misschien nog andere spaartips om meer te (be)sparen?

Dit Vind Je ook Leuk

4 Comments

 • Reply Naomi in Wonderland 28 september 2015 at 12:02

  Haha, ik heb heel m’n studententijd echt overdreven goed gespaard. Nu dat ik vertrek naar Australië ga ik nog wat laatste spulletjes online gooien om nog een extra centje te kunnen zetten op m’n rekening.

  • Reply Mellisa 28 september 2015 at 12:07

   Super goed! Ik ben er dus ook zo eentje. Maar het is allemaal voor een hoger doel: REIZEN <3

 • Reply Kim 28 september 2015 at 12:19

  Ik krijg ook altijd opmerkingen in de trant van “waar doe je het toch van?”.. Nou, gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. De één geeft al zijn geld uit aan kleren, of inrichting van het huis, of sporten/platen kopen/andere hobby, ik geef het lekker uit aan reizen en zo min mogelijk aan andere dingen 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.