Zuid-Amerika

10 redenen om te backpacken in Zuid-Amerika

23 september 2018
colca canyon

Onze wereldreis startte op het voor ons nog onbekende continent Zuid-Amerika. We zijn zijn vanaf het zuidelijk deel van het continent, helemaal naar boven gereisd. We hebben alleen vluchten genomen als het echt niet anders kon, want het is prima te doen met de bus! Ik vertel je waarom je hier heen moet om te gaan backpacken.

Huacachina

1. Het is nog redelijk onontdekt door backpackers

Dit is wat mij gelijk opviel! Er is niet op elke hoek van de straat een hostel en van die hippe restaurantjes zijn er ook maar weinig. Het is dus nog lekker authentiek en dat is waar ik als reiziger naar op zoek ben. Ik hoef bijv. niet zo nodig meer naar Canggu (Bali), waar alles verwesterd is. Je reist ook om een andere cultuur op te snuiven toch?

aconcaguael tatio

2. De Andes is overweldigend!

Ben je ooit op 5000 meter hoogte geweest? Ik tot voor kort ook niet, maar het is heel apart! De lucht is ijl en een stukje wandelen gaat moeizaam. Naast dat het apart is om zo hoog te zijn, is het ook nog eens geweldig mooi. De bus leidt je door verschillende landschappen en bergpassen. Op deze manier van reizen zie je nog eens wat.

3. Je leert een beetje Spaans

Dacht je met je Engels overal mee weg te komen, dan heb je het mis. In Zuid-Amerika zijn er maar weinig locals die een woordje Engels kunnen, dus verwachten ze van jou dat je vast wel een beetje Spaans kunt spreken. Ik heb vooraf wat Spaanse lessen gehad en in Bolivia heb ik ook nog een week les gehad. Uiteindelijk kon ik mezelf redelijk redden in het Spaans.

Paragliden Raften

4. Een paradijs voor outdoorliefhebbers

Hiken in Patagonië, raften op de meest wilde rivieren of toch die Inca trail wandelen? Het kan allemaal in Zuid-Amerika. Ik vind ‘ruige’ dingen altijd wel leuk om te doen, maar sinds mijn reis door Zuid-Amerika ben ik steeds meer een outdoorliefhebber. Ik heb een mountainbike, ik hike graag op reis en ben veel actiever.

5. De lokale bevolking wil je graag helpen

Oke, dat veel locals in Azië je graag op weg helpen weten we inmiddels wel. Maar wist je dat ze ook vriendelijk zijn in Zuid-Amerika? Ja, heus wel! Het werkt wel even wat anders, want Engels spreekt men eigenlijk niet. Het is óf Spaans óf met handen en voeten. Daarnaast dacht men vaak dat ik een Latina was en begon men doodleuk in het Spaans tegen mij aan te praten.

Amazone Peru

6. De Amazone in, wie wil dat nou niet?

De grootste jungle ter wereld, daar moet je echt heen gaan als je de kans hebt. Ergens afgelegen slapen in een krakkemikkig hutje met alleen maar dierengeluiden om je heen. Dieren genoeg om te spotten en wellicht ben je de gelukkige die een jaguar spot.

W-Trekking W-Trekking

7. Er is genoeg avontuur te vinden

Het continent is ontzettend veelzijdig. Je hebt er hoge bergen, woestijngebieden, jungle en de tropen. Voor ieder wat wils dus. Heel veel kun je op eigen houtje doen, zoals de W-trekking in Patagonië.

Tayrona Tayrona

8. Relaxen aan het strand? Dat kan ook in Zuid-Amerika

Kom je een stuk boven de evenaar, dan kom je in Caribische sferen! Colombia heeft prachtige strandjes met helderblauw water. Zo heb je het fantastische Nationale park Tayrona en kun je het vliegtuig nemen naar een tropisch eiland zoals San Andrés. Of wat dacht je van de copacabana in Brazilië?

Reizen bus zuid-amerika Reizen bus zuid-amerika

9. Je leert hier ‘echt’ reizen

In Zuid-Amerika is vliegen nog niet zo gewoon als in Azië. Hierdoor neemt iedereen de lange afstandsbussen, die overigens prima te overleven zijn. Ik heb enkele keren meer dan 20 uur in de bus gezeten en daarna was ik ook wel echt blij dat ik eruit mocht. Dit is wellicht hoe men 15 jaar geleden backpackte (is dat een werkwoord?), reizen met lokaal vervoer. Ook de accomodaties zijn niet zo luxe als in Zuid-oost Azië. Een infinity pool voor een paar tientjes per nacht zul je hier dus niet zo snel vinden. Back to basics en terug naar het ‘echte’ reizen.

alpaca truialpaca truiAlpacaAlpaca

10. Er zijn alpaca’s!

Deze beesten zijn echt geweldig om te zien. Ze zijn wollig en kwijlen wel een beetje. Er lopen ontzettend veel soorten alpaca-achtigen rond in Zuid-Amerika. Alpaca’s, Lama’s en Vicunya’s, ik kan ze nu enigszins van elkaar onderscheiden. Ook maken ze natuurlijk truien van de wol. Bij de luxere shops vind je mooie producten en in de souvenirswinkeltjes de befaamde toeristentruien. Ik ben fan van beide en vooral erg blij met mijn rugzakje. Of de truien van een paar euro echt van alpacawol gemaakt zijn? Ik geloof van niet, maar de trui is wel lekker warm 😉

Lijkt het je wat om te backpacken door Zuid-Amerika?

Dit Vind Je ook Leuk

8 Comments

 • Reply Linda | One Day Trip 23 september 2018 at 16:59

  Ik ben echt verliefd geworden op Zuid Amerika! De natuur is er prachtig, de mensen zijn er echt onwijs vriendelijk (behalve de Argentijnen, haha) en het contibent is echt ontzettend veelzijdig.
  Bij mij dachten ze ook altijd dat ik een Latijns was. Voelde me daardoor ook wel wat minder een toerist, dus best fijn.

  Naar welke landen wil jij nog gaan in Zuid Amerika?

  • Reply Mellisa 23 september 2018 at 17:03

   Ik vond de Chilenen erg aardig! Die hielpen ons gelijk als we verdwaasd rondkeken haha. Ik wil heel graag terug naar het continent en dan deze keer naar Ecuador + Galapagos! Dat hebben we toen overgeslagen tijdens de wereldreis (keuzes maken helaas). Venezuela lijkt mij ook prachtig, maar helaas is dat op dit moment geen aanrader… Jij nog plannen?!

 • Reply Alte 23 september 2018 at 17:34

  Hoi Melissa,

  Met veel plezier lees ik iedere keer je berichten.
  En ook leerzame reis tips betreffende diverse landen. We zullen er zeker een aantal opvolgen.
  Groetjes en succes Alte

  • Reply Mellisa 28 september 2018 at 10:33

   Leuk om te horen!

 • Reply Linda | travellersoftheworld 24 september 2018 at 13:11

  Dit klinken als hele goede redenen. Ik ben nog nooit in Zuid-Amerika geweest, maar het lijkt me echt heel mooi. Vooral de variatie aan natuur spreekt mij ontzettend aan

  • Reply Mellisa 28 september 2018 at 10:33

   Zeker 🙂 Gaan jullie hier heen tijdens de wereldreis of niet?

 • Reply Demi 19 mei 2022 at 13:00

  Ik wil met een vriendin 3 maanden naar Zuid-Amerika. Heb jij tips welke landen wij zeker niet over mogen slaan?

  • Reply Mellisa 26 mei 2022 at 18:02

   Hoi Demi,

   Leuk plan! Ik weet niet hoe de situatie na Corona is in de landen waar ik ben geweest maar ik denk dat je zeker Colombia en Peru niet mag overslaan. Dan heb je wellicht nog de keuze voor Ecuador en Bolivia om de reis compleet te maken! Veel plezier alvast!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.